Morda vas bodo te fotografije 'streznile!'

Sandra Cvetkovič
27. december 2012, 09:26
34
Velikost pisave:

Čeprav se je število poškodb zaradi uporabe pirotehničnih izdelkov v zadnjih letih nekoliko zmanjšalo, je še vedno skrb vzbujajoče dejstvo, da je med žrtvami največ mlajših od 20 let, poškodbe, ki so vsekakor nepotrebne, pa vas lahko zaznamujejo za celo življenje. Pozor, fotografije so zelo nazorne!

Še več o poškodbah s pirotehničnimi sredstvi in varnem rokovanju z njimi ne spreglejte danes ob 18.00 v oddaji Svet na Kanalu A!

Nekateri pirotehnični izdelki, kot so rakete, vulkani, fontane, rimske sveče in baterije, so dovoljeni skozi celo leto, zadnje dni decembra pa so v središču pozornosti predvsem pirotehnični izdelki prve kategorije, katerih glavni učinek je pok. Prodaja slednjih, med katere uvrščamo petarde, pasje bombice in pokajoče žabice, je dovoljena med 19. in 31. decembrom, njihova uporaba pa med 26. decembrom in 2. januarjem. Prepovedano jih je uporabljati v strnjenih naseljih, zgradbah in vseh zaprtih prostorih, v bližini bolnišnic, v prevoznih sredstvih in na površinah, kjer potekajo javni shodi in javne prireditve.

Petarde
Posledice so lahko katastrofalne! (Foto: UKC Ljubljana)

Kaj tvegate?

Na srečo statistika prejšnjih let razkriva, da so se preventivne akcije opozarjanja na nevarnosti uporabe pirotehničnih izdelkov izkazale za učinkovite, saj se število poškodb iz leta v leto zmanjšuje. A kljub vsem opozorilom v UKC Ljubljana še vedno vsako leto sprejmejo tudi po več deset žrtev pirotehnike, predvsem na silvestrovo, najbolj zastrašujoč pa je podatek, da gre predvsem za mlade pred 20. letom starosti; teh je kar 80 odstotkov med vsemi poškodovanci.

Največ poškodb nastane takrat, ko posamezniki izdelke predelujejo oziroma jih ne uporabljajo pravilno. Predvsem mladi so objesti in pogosto pod vplivom psihoaktivnih substanc pri uporabi pirotehnike, kar še dodatno poveča tveganje za grozljive posledice, ki lahko človeka zaznamujejo za celo življenje. V 75 odstotkih gre za poškodbe obraza, oči ter rok, predvsem za manjše opeklinske rane brez večjih funkcionalnih posledic, žal pa pogosto pride tudi do obsežnih in kompleksnih poškodb roke z dramatičnimi funkcionalnimi in estetskimi posledicami. Večinoma so poškodovane kosti (zdrobljeni, odprti zlomi) in vsa mehka tkiva: žile, živci, kite in mišice, prisotne so obsežne kožne vrzeli. Področje poškodbe je običajno zelo veliko, tkiva so zmečkana in raztrgana in lahko propadejo tudi pozneje. Zaradi umazanih ran obstaja tudi večja nevarnost okužb in zapletov po operaciji, včasih je potrebna celo amputacija uda. Ljudje so tako invalidi za celo življenje, ker gre predvsem za mlade, pa se ti posledično spopadajo tudi s psihičnimi posledicami.

Kako ravnati po poškodbi?

Med praznikih je ravno zaradi dovoljene uporabe pirotehnike še bolj kot sicer dežurna služba v pripravljenosti. Vsak dan sta na razpolago dežurni kirurg in kirurg v pripravljenosti, tako da lahko skupaj opravita kakršno koli reimplantacijo, prenos tkiv, istočasno pa so tudi v tesni povezavi s travmatologi in drugimi strokovnjaki, tako da bodo vsekakor poskrbeli za kar najboljšo oskrbo morebitnih ran, a včasih so ravno prve sekunde in prva reakcija pri okrevanju bistvenega pomena. Zato je treba ravnati v skladu s pravili prve pomoči. Čeprav sama krvavitev pri poškodbah s pirotehniko ni največja težava, jo morate najprej ustaviti, nato je treba poškodbo kompresijsko poviti, narediti imobilizacijo uda in ga dvigniti nad višino srca ter pripeljati bolnika na urgenco. S seboj je smiselno prinesti na kliniko tudi ostanke roke ali druge raztrgane okončine, ki sicer po vsej verjetnosti ne bodo uporabne za replantacijo, lahko pa se iz njih vzame del živca ali žile kot nekakšen "rezervni del". Če pa se nahajate na kakšni javni prireditvi, morajo biti tam obvezno tudi reševalci, na katere se najprej obrnite.

Petarde
Preden prižgete petardo, se vprašajte, ali je res vredno! (Foto: Thinkstock)

Preprečite poškodbe!

Razlogov, zakaj ne uporabljajte pirotehničnih izdelkov, je malo morje, a če se kljub temu uporabi tovrstnih izdelkov nikakor ne morete upreti, strokovnjaki opozarjajo, da skrbno sledite navodilom proizvajalca, predvsem pa nikar ne kupujte na črnem trgu, saj gre za nepreverjene izdelke, katerih delovanje je nepredvidljivo, torej nimate zagotovila o varnosti. In najpomembneje je, da v nobenem primeru ne ogrožate drugih, morate se namreč zavedati, da so nekateri ljudje občutljivi že na sam pok, posledice, ki jih lahko povzroči neustrezna uporaba pirotehničnih izdelkov, pa so lahko grozljive in vas lahko zaznamujejo za celo življenje. Vsakič, ko v roko primete petardo, se vprašajte, zakaj. Je res potrebno?

Svoje mnenje pa lahko izrazite tudi na naši Facebook strani!

 • Petarde - 5
 • Petarde - 4
 • Petarde - 3
 • Petarde - 2
 • Petarde - 6
 • Petarde - 7
 • Petarde - 8
 • Petarde - 1
Pošlji prijatelju Natisni

Oceni:

 • Ocena članka: 4,1
 • 1
 • 2
 • 3
 • 4
 • 5
4,1
glasov 22
Komentarjev: 34
4693 02.01.2013 20:15:44
petarde so nevarne v primeru nepravilne uporabe in objestnosti. Sam jih mečem ampak jih vržem bolj stran od bajt in ostalih objektov. Rajši dajte evro več zaradi kvalitete kakor pa da zaradi tega staknite poškodbo
Karli Rečnik 31.12.2012 23:55:48
jaz se rajši fižole pa jajc najem pa je bio pirotehnika se nimam kaj bat samo gate menjam pa je
 
ikoz 31.12.2012 17:35:37
take poškodbe ena petarda nikoli nebo naredila kaj zavajete folk
F_O_X 31.12.2012 10:21:16
ni vse petarda kar poči
papi.... 28.12.2012 23:32:56
JAZ OSEBNO SEM VELIK PIROMAN DELAL SEM VSE SORTE STVALI AMPAK NA SREČO NI BILO NIKOL POŠKODB KER.....1. SEM DOBRO SEZNANJEN Z PIROTEHNIKO IN TO JE NAJBOL VAŽN.......
2.NEDELAM SE NORCA Z TEH STVARI...
P.S. VSAK MA SVOJ HOBI.....LP
SaintTrinity 29.12.2012 17:17:01
Ni samo od TVOJEGA znanja odvisn, nekatere petarde so defektne, vidu enga modela, ki je originalno nič predelano petardo prižgal, katero mu je takoj raznesl v rok.
19mbfc89 01.01.2013 19:52:27
@SaintTrinity kaj glumiš,v tistem videu 100% ni petarda iz kakšne trgovine ali česa,..Domača izdelava/črni trg,.. ;)
papi.... 02.01.2013 15:50:11
ja zato ker je lahko napaka če v petardi ni zažigalnega smodnika in je samo exsploziven zato takoj poči temu se reče črni trg in nepreverjene petarde ali stare.....npr.kobre,topovski udari,lupoti,bambinoti in vse petarde od cca 20g smodnika naprej imajo zažigalne vrvice s tako petardo ni nesreč razen če si frajer in prižigaš direkt na kapico ali vžigalni smodnik l.p.
cavalier 28.12.2012 15:34:25
če se delate važne in se greste kdo dlje upa držati petardo v roki se zgodi to če pa jih lepo mečeš pa se ne zgodi nič
4693 02.01.2013 20:14:00
točn tko!
Danilo Lovrich 28.12.2012 07:21:07
SAMO KOLIKO SE OMENJA KAKO NAJ NE MEČEJO PETARD IN SPLOH PIROTEHNIKE.....REKLAMIRA PA SE NA VELIKO!!!! TO JE NEKI TAKEGA KOT DA BI REKU NE JEMAT TRDIH DROG KER UBIJAJO....AMPAK DOBITE JO PA 10 m STRAN!
valhall 27.12.2012 21:37:31
no zato mi ni fotr nikol kupu petard
vmnvmn 27.12.2012 20:18:22
Mene pa to prav ne mika od 5 let naprej uporabljam pirotehnične izdelke in vem kako se to dela očitno je tukaj veliko takih ki so se delali frajarje da kaj imajo ja imajo zdaj pol roke jim manjka kod sem že napisal prejšnjič taki potrebujejo tečaj pirotehnike ki predelavajo doma sami ali kupujejo zelo stare ali vlažne reči jaz sem imel tudi take za 5e in sem ugotovil da malo denarja daš veliko tvegaš še posebaj če kupuješ po int....
kokicas 27.12.2012 19:08:21
Ne splača se razkirat, ni vredno tega poka. So stvari, ki se jih ŽAL ne da popraviti po nesreči, in zakaj bi razkiral. Bolje eno pivo več spit z prijatelji, kot pa se ukvarjat z pirotehniko
vmnvmn 27.12.2012 20:20:38
rajši se ukvarjam s pirotehniko kod da sem pod uplivom alkohola je večji užitek če veš kaj delaš...
SaintTrinity 29.12.2012 17:15:18
Nekatere petarde so defektne, tko da ne bi bil prepričan v tvoj užitek
Več komentarjev

Kofein

Arhiv
Damijan Merlak

Spoznajte Slovenca, ki služi milijone!

Damijan Merlak je skupaj z Nejcem Kodričem bitcoin borzo Bitstamp ustanovil sredi leta 2011, ko je bil en bitni kovanec vreden slabih pet ameriških dolarjev. Danes je ta vreden okoli 800 dolarjev, njuna borza pa je med največjimi na svetu - njen mesečni promet znaša okoli 250 milijonov dolarjev, kar je petkratnik prometa na Ljubljanski borzi.

Anketa

Arhiv

Kje ste spoznali svojo boljšo polovico?

zmenek