Kofein

Arhiv
Matej Drnovšek - 1

Matej se je s kolesom pognal po bob stezi in posnel tole!

Adrenalin, napor, vonj po naravi, neizmeren užitek in še več - vse to doživlja kolesar med spustom po strmih pobočjih, gozdnih poteh. Pogovarjali smo se s kolesarjem Matejem Drnovškom, ki se je nedavno spustil s kolesom po nekdanji bob stezi v Sarajevu, dogajanje pa posnel s športno kamero. Poglejte si adrenalinski posnetek in preberite, kaj vse nam je zaupal.

Anketa

Arhiv

Kaj vam je pri ženski najbolj pomembno?

strast
Ali in Frazier

Verjetno najbolj spektakularni knockouti v zgodovini!

N.J.
05. marec 2018, 08:10
3
Velikost pisave:

Že samo dejstvo, da športnik lahko z enim samim udarcem ali hitro kombinacijo le-teh popolnoma onesposobi nasprotnika, je neverjetno. V marcu nas čaka kar nekaj odličnih borb, pred vami pa je deset najbolj spektakularnih knockoutov v zgodovini boksa.

Boks na VOYO.SI

Nalagam..

Na seznamu, ki je pred vami, so knockouti opredeljeni glede na surovo moč udarca, tehniko, ki jo je zmagovalec uporabil in zgodovinsko pomembnost boja. Izbrali smo jih deset, seveda bi se na seznamu lahko znašel še kateri.

1.  Mike Tyson vs. Trevor Berbick
Datum: 22. november, 1986
Lokacija: Las Vegas Hilton, Las Vegas, Nevada
Na ta dan je Berbick prvič branil naslov svetovnega prvaka v težki kategoriji. Takrat še dokaj slabo znan nasprotnik Mike Tyson se je s strašljivo hitrostjo prebijal proti vrhu in nič ga ni moglo ustaviti. Berbick je padel že v drugi rundi, ko ga je na tla položila Tysonova levica. Nekaj trenutkov se je še poskušal dvigniti na noge, a preprosto ni mogel nadaljevati. Tyson je takrat postal najmlajši prvak v težki kategoriji. 

2. Marvin Hagler vs. Thomas Hearns
Datum: 15. april, 1985
Lokacija: Caesars Palace, Las Vegas, Nevada
Thomas “Hitman” Hearns je sicer odšel v ring kot velterski prvak (do 66,7 kg), a je imel njegov nasprotnik Hagler do takrat serijo 60 zmag, v katerih je dosegel kar 50 knockoutov. Prva runda teh dveh nasprotnikov še danes velja za eno najboljših rund vseh časov. V tretji rundi je uspel Hagler močno zadeti z levico in Hearns se je zrušil na tla.

3. Rocky Marciano vs. Jersey Joe Walcott (prva borba)

Datum: 23. september, 1952
Lokacija: Municipal Stadium, Philadelphia, Pennsylvania
Pri 37 letih je bil Walcott svetovni prvak v težki kategoriji. Njegov nasprotnik, slavni Rocky Marciano, je do takrat zmagal 37 borb z knockoutom. Skozi celotno borbo se je zdelo, da Rocky samo prejema udarce, a to je bila taktika, s katero je nato spravil Walcotta na tla. V 13 rundi je zadel popolnoma izmučenega nasprotnika z desnico in nato še z levico, ko je bil Walcott že na kolenih. Kot profesionalni boksar je Rocky zmagal 49-krat (nikoli ni izgubil), 43 borb je končal z knockoutom in se upokojil neporažen.

4. Roberto Duran vs. Thomas Hearns

Datum: 15. junij, 1984
Lokacija: Caesar Palace, Las Vegas, Nevada
Hearns, ki ga je približno leto kasneje knockoutiral Hagler, je Durana spravil na kolena v drugi rundi. S svojo 'smrtonosno' desnico je Hearnsu uspel udarec in prav ta udarec slovi kot eden najpopolnejših v zgodovini boksa.

5. Jack Dempsey vs. Luis Angel Firpo
Datum: 14. september, 1923
Lokacija: Polo Grounds, New York, New York
Dempsey je bil svetovni prvak v težki kategoriji, ko ga je izzval argentinski boksar Luis, kar je bilo prvič v zgodovini, da se je za naslov potegoval južnoameriški borec. Dempsey je Luisa večkrat spravil na kolena, a se je zmeraj pobral. V prvi rundi je Luis z desnico dobro zadel Dempseya in ga celo vrglo iz ringa. Vendar se je vrnil in nato v drugi rundi z levico dobro zadel Luisa, ki se je zrušil na tla. Dempsey je bil znan po tem, da je znal dvoboje zaključiti s knockoutom že v prvih sekundah borbe.

6. Sugar Ray Robinson vs. Gene Fullmer (druga borba)
Datum: 1. maj, 1957
Lokacija: Chicago Stadium, Chicago, Illinois
V začetku istega leta je Fullmer premagal Robinsona, ki je tokrat iskal maščevanje in ga tudi našel s svojo pogubno levico. V peti rundi je iznenada zadel Fullmerja, ki se preprosto ni mogel več pobrati.

7. Mohamed Ali vs. Sonny Liston (druga borba)
Datum: 25. maj, 1965
Lokacija: St. Dominic’s Hall, Lewiston, Maine
Sredi prve runde je Ali spravil Sonnyja na tla in ga nato kriče spodbujal, naj vstane. Vendar se Sonny ni mogel več pobrati. Udarec z desnico so poimenovali 'fantomski udarec', saj ga večina gledalcev v dvorani sploh ni opazila. Ali je imel izjemno kariero. Zmagal je 56-krat od 58 uradnih borb, dosegel pa je kar 37 knockoutov.

George Foreman vs. Joe Frazier (prvi spopad)

Datum: 22. januar, 1973
Lokacija: National Stadium, Kingston, Jamaica
Do tega spopada Frazier in Foreman nista poznala poraza, vsaj ne v profesionalnem boksu. Foreman je že v prvi rundi Frazierja trikrat spravil na tla. Vendar se Frazier preprosto ni hotel predati. Navkljub svoji borbenosti, padel je že petkrat, pa Frazier vseeno ni zdržal napada in proti koncu druge runde je padel še zadnjič v tem boju. Sicer se je še pobral, a je sodnik prekinil borbo. Potrebno je omeniti, da se je leta 71 Frazier spopadel z Alijem, v tako rekoč epski borbi, ki je trajala kar 15 rund in zadal Aliju prvi profesionalni poraz.

Joe Louis vs. Max Schmeling (drugi spopad)

Datum: 22. junij, 1938
Lokacija: Yankee Stadium, New York, New York
Ko sta se Louis in Nemec Schmeling spopadla prvič (1936), je zmagal slednji, ko je v dvanajsti rundi knockautiral nasprotnika, kar se je zgodilo prvič v Louisovi karieri. Hitler je takrat sporočil, da je to dokaz o arijski nadvladi. Dve leti kasneje pa Louis ni ničesar prepustil naključju. Spopad bi lahko opisali kot pravo 'klanje'. Louis je trikrat spravil Schmelinga na kolena in tretjič se ni več pobral.

Mohamed Ali vs. George Foreman
Datum: 30. oktober, 1974
Lokacija: Stade du 20 Mai, Kinšasa, Demokratična republika Kongo
To je bil prvi spopad tekmecev težke kategorije v Afriki in je verjetno eden najbolj legendarnih boksarskih spopadov vseh časov. Foreman enostavno ni bil kos Alijevi hitrosti, čeprav je v nekaterih rundah dominiral. Vendar je Ali uspel Foremana utruditi in v osmi rundi je z brutalno kombinacijo udarcev spravil velikega nasprotnika na tla.

 

Pošlji prijatelju Natisni

Oceni:

  • Ocena članka: 3,0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
3,0
glasova 2
Komentarjev: 3
biggbrader 03.03.2018 09:07:34
Foreman je nasedel "Clayevi" utrujenosti. Cassius Clay je bil eden in edini.
benkvik 03.03.2018 19:06:10
Mohamed Ali je najveci
vsesizavozil 04.03.2018 02:31:06
vote for mike tyson
Več komentarjev