Kofein

Arhiv
Matej Drnovšek - 1

Matej se je s kolesom pognal po bob stezi in posnel tole!

Adrenalin, napor, vonj po naravi, neizmeren užitek in še več - vse to doživlja kolesar med spustom po strmih pobočjih, gozdnih poteh. Pogovarjali smo se s kolesarjem Matejem Drnovškom, ki se je nedavno spustil s kolesom po nekdanji bob stezi v Sarajevu, dogajanje pa posnel s športno kamero. Poglejte si adrenalinski posnetek in preberite, kaj vse nam je zaupal.

Anketa

Arhiv

Kaj vam je pri ženski najbolj pomembno?

strast
Army forces

Najhujši specialci na svetu

Moškisvet.com
23. december 2015, 09:45
54
Velikost pisave:

Med mladimi fanti veliko občudovanja požanjejo neustrašni borci, ki delujejo nekje na robu zakona, združeni v specialnih enotah posameznih držav. Preverili smo, kateri specialci so najbolj izurjeni in imajo najbolj krute metode dela.

V osemdesetih letih prejšnjega stoletja so se širom sveta precej razmahnila separatistična gibanja. Z raznimi manjšimi terorističnimi dejanji, kot so ugrabitve letal in razstreljevanje avtomobilov, so postavljali svoje (politične) zahteve. Kot odgovor na műnchenski pokol izraelskih športnikov iz leta 1972 so se države odločile resno zastaviti protiteroristično politiko in začele veliko sredstev namenjati specialnim enotam. Nekatere izmed njih so zaslovele kot še posebej krute.

Spetsnaz (Rusija)

Spetsnaz
Pretepi med rekruti Spetsnaza so nekaj vsakdanjega. (Foto: Wikipedia)

Specialna enota ruske protiobveščevalne službe FSB je znana po največjem številu pripadnikov od vseh specialnih služb na svetu. Trenutna številka je sicer skrivnost, v zlatih Jelcinovih časih pa jih je bilo več kot 30.000. Najbolj znani so po nečloveškem ravnanju z rekruti. Dnevno kaznovanje je namreč rutina, specialci jih največkrat dobijo s palico po ledvenem delu. Inštruktorji spodbujajo tudi medsebojna obračunavanja, ki se po navadi končajo najmanj z zlomljenimi prsti, rebri in še čim.
Časa za saniranje poškodb ni. Ostanejo samo najboljši, vsakodnevne odpovedi mehkužnežev so del urjenja in so edino dejanje, ki ni sankcionirano. Znani so po svojih odličnih taktikah na manjših lokacijah (stanovanja), specializirani pa so tudi za varovanja najvišjih ruskih politikov in tamkajšnjih milijarderjev.

Naval Commandos (Francija)

Naval Commandos
Francoska elitna enota (Foto: Wikipedia)

Navali so del francoske mornarice, sami pa si pravijo 'berets verts', kar v prevodu pomeni zelene baretke. Delijo se na šest enot, vsaka je specializirana za posebne naloge, vlada pa jih najpogosteje uporabi za misije na morju, kjer pride do izraza boj mož na moža. Znani so po svoji potapljaški izurjenosti, zavzemanju piratskih ladij, delujejo pa lahko tudi na daljavo kot ostrostrelci.

 

 

 

 

MARSOC (ZDA)

8- MARSOC (ZDA)
Novodobni Vinetuji (Foto: Wikipedia)

V to specialno enoto se lahko vključijo samo moški, znani pa so po svojem neusmiljenem bojevanju mož na moža in v skupinskem zasledovanju manjših skupin na širšem območju. Največkrat delujejo v neurbanem okolju, so novodobni Vinetuji in se odlično znajdejo v gozdovih in džungli. Njihova sposobnost preživetja v kruti naravi je izjemno visoka, ogenj znajo zanetiti ne samo les na les, pač pa menda tudi samo z ogledali. So odlični borci vzhodnoazijskih borilnih veščin, jiu-jitsu, sayoc kali in taekwondoja.

 

 

MI-6 (Velika Britanija)

MI-6
Agent 007 je član MI-6 (Foto: Wikipedia)

Britanska MI-6 je verjetno širom svetoa najbolj znana tudi po zaslugi  filmov o agentu 007, Jamesu Bondu. Čeprav se po besedah rekrutov nihče izmed njih noče poistovetiti z njim, predvsem zaradi igračk, s katerimi so agenti te specialne službe opremljeni. Njihova naloga je varovanje kraljice in celega (britanskega) kraljestva in to predvsem zunaj meja. Delujejo kot vohuni s kopico različnih potnih listov v žepu. Glavna naloga operativcev na terenu je predvsem zbiranje informacij v tujih diplomatskih krogih, posledično pa delujejo preventivno. Od vseh naštetih služb delujejo na zunaj najbolj uglajeno. Njihova velika prednost je med drugim znanje več tujih jezikov, seveda pa v dolgotrajnem urjenju pridobijo izjemno sposobnost preživetja.

 

Army Rangers (ZDA)

Army Rangers
Eni glavnih v Iraku (Foto: Wikipedia)

Po osnovnem vojaškem usposabljanju se lahko najboljši rekruti pridružijo rangerjem, in sicer po dodatnem usposabljanju, ki traja devet tednov. V tem času se naučijo padalstva, preživetja v naravi, dvobojev s hladnim orožjem in podobno. Naslednje urjenje je že bolj specializirano, rekruti pa ga opisujejo kot najtežji del. Povsem običajna so zbujanja sredi noči, saj vojaki trpijo zaradi nočnih mor, ki jih podoživljajo med usposabljanjem. Menda se v sanjah bojujejo z ogromnimi pajki, kačami in ostalo golaznijo, še najraje pa bi videli, če bi se zbudili v Vietnamu.

 

 

Zelene baretke (ZDA)

Zelene baretke
Zelene baretke (Foto: Wikipedia)

Po imenu najbolj znana specialna enota je del ameriške vojske. Izurjeni so za nevsakdanje, nekonvencionalne naloge, katere najpogosteje obsegajo infiltriranje na sovražnikovo ozemlje in usposabljanje lokalnih specialcev za boj proti trenutnemu režimu. Način boja je eden bolj neusmiljenih, saj vključuje vse tehnike boja na manjšem prostoru; od rezanja goltancev do lomljenja tilnikov. Cilj je onesposobiti čim več sovražnikov v prvih bojnih linijah (izvidnike), da v naslednjem koraku vojska lažje pristopi na sovražnikovo ozemlje in nadaljuje z začrtanimi operacijami. Med šolanjem odpade približno 60 odstotkov rekrutov, zadnji, najtežji test pa obsega 60 km prebijanja čez teren samo z nožem in živo kokošjo v nahrbtniku. Če si vojak zna zakuriti ogenj, potem ne ostane lačen.

Delta Force (ZDA)

Delta Force
"Roger that" (Foto: Wikipedia)

Pripadniki Delte so edina uradna enota znotraj ameriških obveščevalnih enot, ki se ukvarja predvsem z reševanjem talcev in protiterorističnimi skupinam na terenu. Znajo rokovati z najbolj obširnim arzenalom orožja, od enostavnih nožev, UZI-jev, kalašnikovih do raketometalcev in solzilcev. 'Obuka' traja 18 mesecev. Začne se s vzdržljivostnim testom, nadaljuje s 25-kilometrskim orientacijskim tekom brez kompasa in zemljevida, konča pa s 60-kilometrskim pohodom v popolni bojni opremi. Sledijo težki psihološki testi, kjer rekruta fizično obremenijo do skrajnosti in ga poskušajo zlomiti še pshično. Takšne lastnosti namreč protrebuješ pri dolgotrajnih pogajanjih pri reševanju talcev.

 

Shayetet 13 (Izrael)

Shayetet
Izraelski komandosi (Foto: Wikipedia)

Najbolj neusmiljena izraelska enota specialne obveščevalne službe MOSAD. Njihov slogan je 'Nikoli več' in se nanaša na holokavst, ki so ga Židje doživeli med drugo svetovno vojno. Gre za fanatične borce, ki jih že od otroštva prepričujejo, da njihovi najbližji sosedi Palestinci za njih predstavljajo največjo grožnjo. Njihova dejavnost je močno prepletena z religijo, po nalogah pa se še najbolj ujemajo z ameriškimi Delta Force enotami. Usposobljeni so za reševanje talcev in proti terorizmu, so pa tudi zelo maščevalni. Znani so po tem, da celo svoje življenje iščejo člane organizacije Črni september, ki so zakrivili münchenski pokol talcev na olimpijadi 1972, in če jih izsledijo, jih na koncu neusmiljeno pobijejo.

 

Navy Seals

Navy Seals
"Tjulnji" pogosto nastopajo v filmih.

Sodeč po številu filmov, ki vključujejo akcije 'Tjulnjev', bi pričakovali, da jih je več, a verjeti boste morali uradni številki – 2000 pripadnikov. So najbolj elitna enota v ZDA, saj so izurjeni v vseh načinih boja, ki jih pokriva vojska in njene ostale specialne enote, le da je njihova stopnja pripravljenosti še na nekoliko višji ravni. Povedano po domače, če bi se udarila pripadnik Navy Sealsov in Zelenih baretk, bi v osmi rundi s klasičnim knockoutom in z nožem pod rebri padla „Baretka“. Osnovno usposabljanje SEALSov traja 24 tednov, nadaljnjih 26 tednov pa se specializirajo v posebnih nalogah, ki vključujejo postavljanje eksploziva, vožnje s tanki, potapljanje, rokovanje z vsemi vrstami orožja in še in še.

 

SAS (Velika Britanija)

SAS british velika
(Foto: Wikipedia)

Britanske specialce SAS lahko še najlažje predstavimo kot mešanico ameriških SEALS in MI 6 agentov. Obvladajo torej vse tehnike boja na terenu kot tudi mehke veščine, kot so špijoniranje, znanje tujih jezikov, infiltriranje ... in podobno. Zelo dobro so izurjeni za boje s hladnim orožjem, največkrat pa se poslužujejo tehnik, ki so jih v svojih bojih uporabljali indijanski Apači. Neznane jim niso niti borilne veščine krav maga, sayoc kali idr.

Prepričani smo, da bi se na seznam najboljših lahko brez težav uvrstili tudi pripadniki slovenskih specialnih enot: ESD (Enote za specialno delovanje v Slovenski vojski), SEP (Specialne enote policije) in PEST (Posebne Enote za Specialno Taktiko vojaške policije).

Pošlji prijatelju Natisni

Oceni:

  • Ocena članka: 4,6
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
4,6
glasov 16
Komentarjev: 54
 
repca1 02.03.2016 10:07:23
Pozabili pa so na top elito, 7000 pripadnikov Sloscouts. Poznajo posebno tehniko ubijanja. Ko jih sovražnik zagleda - umre od smeha.
 
DeBill 21.01.2016 12:04:14
gledaš dokumentarce o ameriških gasilcih, sama hvala (cena mala), potem pa na tekmovanju naši naredijo demonstracijo super specialnih gasilskih enot, kot da so z drugega planeta in uni odprtih ust in mehkih nog to samo gledajo. Če bi jim naše "A-je" pripeljal bi bilo nekako podobno.
 
dare326 17.01.2016 21:09:46
Vse omenjene in neomenjene enote lahko izpeljejo operacijo, naredijo škodo, kaj več pa ne. Ne morejo odločiti vojne, še bitko težko. Američani so pravzaprav izgubili še vsako vojno, ki so jo začeli. Glede na vložena sredstva in človeške vire so največji luzerji sodobnega vojskovanja. Nič drugega kot kup psihopatov.
DeBill 21.01.2016 11:58:40
specnaza je dovolj, ostalo pa je pasji kakec
 
Jimi1 06.01.2016 16:39:00
Hja...Sem imel pred časom možnost videti česa so sposobni angleški kraljevi marinci.... Za regrutirane vojake iz Boh.bele so slednji takrat izjavljali....Whats the fucken peoples, whats the fucken country....
DeBill 21.01.2016 11:59:37
ja, ko so jih pa na pohod vlekli so pa mislili, da gre za kazensko ekspedicijo.
appollyon 02.03.2016 17:20:43
Ne morjo ni 50 m po štriku plezat.
 
olaf45 05.01.2016 19:53:45
oslarija-človk je človk in ne z temi butastimi primerjavami teh enot v svetu-ker to ne gre!!!saj so vsi enaki in zato so plačani!!predvidevam če pa že ocenjujete so pa najhujši ruski specialci!!
Jimi1 06.01.2016 16:41:32
Vsak od njih je ranljiv, zgolj vprašanje stanja situacije na terenu in osebne sreče posameznega subjekta... No znanje in taktična blaznost povečata možnosti preživetja subjekta...
Angelski 07.01.2016 21:12:39
v osmi rundi s klasičnim knockoutom in z nožem pod rebri padla „Baretka
kajenje je zdravo 23.12.2015 08:56:35
Tako si na tem portalu predstavljajo piške posebne enote. Razumem, da jim je všeč kura v rukzak, ampak kje ste našle Vinetuja, mi pa ni jasn.. Pa ne mešat obveščevalnih služb in Bonda z vojsko., na robu zakona in najhujši - saj se ne meri, kdo je bolj hud, ampak usposobljenost.
lordslayer 23.12.2015 07:56:15
pozabili ste na The Telemark Bataljon, norveške specialne enote ... ko se ti spravljajo v boj in se derejo "to vallhalla", marsikoga mine, da bi jim šel nasproti :)
Viggen 23.12.2015 07:55:20
Spetsnaz pač niso specialna enota FSB. Originalno oz v ožjem smislu, so Spetsnaz specialne enote vojaške obveščevalne službe GRU. Specialci FSB sta med drugim enoti Alfa in Vympel. Se pa "spetsnaz" res uporablja tudi splošno za specialce v vseh ministrstvih ... Mimogrede, na fotografiji zgoraj so "vojaški" specialci (GRU Spetsnaz).
DeBill 21.01.2016 12:00:40
Ja specnaz je za alfo otroški vrtec
York 22.12.2015 22:03:44
Težko bi se naše fante primerjali s temi stroji za ubijanje. Vse naštete skupine so in še sodelujejo v najbolj krvavih vojnah zadnjih desetletij in se tam kalijo, ne samo v vojaških veščinam, ampak tudi v tistem delu, ki nas ljudi ločijo od živali. ...... .......... ..... ....... ........ ...... ............. ..... ....... ......... ......... ............. .......... ........ .... To, da so izurjeni, dobro izurjeni dokazujejo z uspehi na tekmovanjih. Naj bo to dovolj in bodimo ponosni na to. Ne želimo si, da bi se mi vsi in z njimi tudi specialci znašli v vojni.
scorpion23 28.12.2015 09:45:58
Iz izkušenj lahko povem samo eno zadevo na tvoj odgovor..bil sem pripadnik enote kar nekaj časa..imeli smo mednarodno tekmovanje v "combatu" bojevanju ..Slovenci smo dosegli 5 mesto od 12 tih držav IN GLADKO premagali američane na steroidih ki so bili na 8 mestu :) BRAVO MI! Zmagali so Angleži UK. Na steni mi visi plaketa
Skrajno nikjer 10.01.2016 10:59:05
Scorpion23 Čestitke. Se popolnoma strinjam s teboj. +++++++++++
Emil Farkaš 22.12.2015 19:41:13
jaz pa mislim da so še vedno najhujši ISIS-ovi(da'esh).
jozo46 23.12.2015 07:14:59
tudi jaz mislim da so ti boljsi,ce bi zgoraj opisani bili ta ko dobri kot jih opisujejo pol teh ki jih ti opisujes nebi bilo
Več komentarjev