Kofein

Arhiv
Matej Drnovšek - 1

Matej se je s kolesom pognal po bob stezi in posnel tole!

Adrenalin, napor, vonj po naravi, neizmeren užitek in še več - vse to doživlja kolesar med spustom po strmih pobočjih, gozdnih poteh. Pogovarjali smo se s kolesarjem Matejem Drnovškom, ki se je nedavno spustil s kolesom po nekdanji bob stezi v Sarajevu, dogajanje pa posnel s športno kamero. Poglejte si adrenalinski posnetek in preberite, kaj vse nam je zaupal.

Anketa

Arhiv

Kaj vam je pri ženski najbolj pomembno?

strast
Predstavitev prvega iPhona

Deset genijev, ki so redno uživali droge

Ma.K.
11. avgust 2017, 12:27
34
Velikost pisave:

Znanost se že desetletja poigrava s trditvijo, da obstaja povezava med drogo in inteligenco. Znanstvenih dokazov o tem (še) ni, a naj bi kar nekaj znanstvenikov in genijev sodobnega časa največje izume ustvarilo prav pod vplivom psihoativnih snovi. Preverite, katerih!

Kako so droge povezane z inteligenco? S tem vprašanjem se znanost ukvarja že več desetletij. Uporniki želijo dokazati, da pametni ljudje jemljejo droge, a zanesljivih dokazov o tem ni. Edina hipoteza, zakaj naj bi bilo temu tako, je ta, da pametni ljudje radi preizkusijo vse, torej tudi psihoaktivne snovi.

Ta teza seveda ne vzdži, ker nima nobenih kredibilnih temeljev. Številni ljudje radi preizušajo nove stvari, ne glede na njihovo inteligenco, a dokler znanost išče potrditev za vez med drogami in inteligentnimi ljudmi, vam mi razkrivamo, katere droge so jemali (ali jih še jemljejo) tehnološki in znanstveni geniji sodobnega časa.

Sigmund Freud – kokain

Freud naj bi jemal ogromne količine kokaina, z njim pa naj bi zdravil depresijo in urejal prebavo. Bil je eden izmed prvih, ki je kokain priporočil kot sestavni del zdravljenja psihičnih bolezni.

Sometimes a cigar is just a cigar. #cigar #freud #freudquote #sigmundfreud #phallic

A post shared by Sigmund Freud (@sigmund__freud) on

Francis Crick – LSD

Francis Crick je bil del odprave, ki je odkrila obstoj genetske kode in je dobitnik Nobelove nagrade. Kolegom naj bi priznal, da je jemal LSD, medtem ko je delal na svojem senzacionalnem odkritju. Za znanstvenike njegovega kova se sicer pogosto govori, da jemljejo LDS v majhnih količinah, saj naj bi tako spodbujali možgansko valovanje.

Thomas Edison – kokain

Francoski kemik Angelo Mariani je iznašel 'Vin Mariani', vino sorte bordeaux, v katerega je dodajal liste koke. Etanol v vinu je iz listov v steklenici potegnil izvlečke kokaina, tako da je vino postalo 'eliksir kokaina'. Prav znanstvenik in izumitelj Thomas Edison naj bi bil eden izmed rednih uživalcev tega Marianijevega vina.

Paul Erdös – amfetamini

Slavni madžarski matematik je jemal amfetamine, kar je močno skrbelo njegove prijatelje, saj naj bi jih Paul goltal vsak dan. Nekoč je s prijateljem stavil, da bo mesec dni zdržal brez tablet in po 30 dneh so mu prijatelji čestitali in priznali, da jih veseli, da ni odvisnik. Paul Erdös naj bi jim odvrnil: »Morda res nisem odvisnik, a v teh 30 dneh nisem naredil ničesar. Bil sem povsem brez idej.«

Steve Jobs – LSD

Tudi Steve Jobs naj bi dolgo eksperimentiral z LSD-jem in to celo do tem mere, da je nekoč izjavil, da je to ena izmed treh najpomembnejših stvari v življenju, ki jih je naredil. Ne samo to, bil je tudi prepričan, da ga ljudje v nekaterih stvareh pač ne morejo razumeti, ker ne jemljejo nikakršnih psihadeličnih drog.

Predstavitev prvega iPhona
(Foto: AP)

Bill Gates – LSD

Za Billa Gatesa naj bi veljalo isto kot za Stevea Jobsa, a Gates nikoli ni odkrito in javno govoril o svojem eksperimentiranju z drogami.

Bill Gates
(Foto: AP)

John C. Lilly – LSD, ketamin

Lilly je bil prvi znanstvenik, ki je uspel odkriti, kako nastajata bolečina in užitek v človeških možganih. Za potrebe poskusov pri teh odkritjih naj bi jemal LSD in ketamin, z uživanjem pa nadaljeval tudi potem, ko je bilo poskusov konec.

Richard Feynman – LSD, marihuana, ketamin

Fizik Richard Phillips Feynman je bil vedno previden z drogami, ker se je bal, da bi preveč vplivale na njegove možgane. LSD, marihuano in ketamin naj bi začel uživati potem, ko je spoznal Johna C. Lillyja, cilj pa naj bi bilo spodbujanje halucinacij, ki jih ni mogel imeti, dokler je bil trezen oziroma dokler ni dobil pomoči kakršnih koli narkotikov.

#richardfeynman #feynman #genius #physicist #qed #science

A post shared by Richard Feynman (@richardfeynman.curiousity) on

Kary Mullis – LSD

Mullis je zaslužen za številne revolucionarne dosežke na področju biomedicine, a nikoli naj se ne bi lotil dela, če ni prej vzel droge LSD. V nekem intervjuju je dejal, da je v šestdesetih in sedemdesetih letih jemal toliko LSD-ja, da tega niti sam ne more verjeti, zatem pa priznal, da dvomi, da bi kar koli dosegel in odkril v medicini, če je ne bi užival. Še več, dejal je celo, da je bilo jemanje LSD-ja zanj bolj pomembno kot izobraževanje.

Carl Segan – marihuana

Slavni astrofizik ni samo redno kadil marihuane, temveč je bil tudi eden izmed tistih, ki so spodbujali uporabo te droge pri katerem koli duševnem ali intelektualnem delu.

Legends live forever. #carlsegan #astronomy #physics #science

A post shared by Malik Jafson (@mjafson) on

Pošlji prijatelju Natisni

Oceni:

  • Ocena članka: 2,6
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
2,6
glasov 11
Komentarjev: 34
oxy.elite 13.11.2017 13:36:12
In na čem so naši politiki?
hotchilipoper 19.09.2017 08:38:43
Zakaj je vsa droga prepovedana-zato ker bi bili ljudje bolj pametni od voditeljev,ki pa so tudi na drogi
slovenc79 19.08.2017 01:24:18
spet promoviranje drog... pol pa jok in stok in "zakaj ravno jaz". odrastite.
ni_mi_vse_eno 16.08.2017 20:36:22
Določene droge pospešijo srčni utrip, povečajo storilnost (kofein), določene droge ti uničijo možgane in ti odklopijo razum (alkohol), tretje droge ti omogočajo uvid. Uganite katere droge so prepovedane. Za več znanja poglej: James Fadiman; Scientific Problem Solving with Psychedelics. LSD in psilocybine sta ena izmed najvarnejših drog - Vir: 20 most dangerous drugs, BBC je LSD uvrščena takoj za Kat (rastlino, ki jo žvečijo). najbolj nevarne droge (tobak in alkohol) so dovoljene in če ste odvisni od heroina ne skrbite, ker vam bomo priskrbeli metadon, da vam bo lažje. Če vas pa najdemo s konopljo, vas pa vržemo v zapor, ker ste svobodni, da delate tako, kot smo vam ukazali.
 
Bofur 16.08.2017 17:53:25
Drnovškova LDS pa res ni bila kratica za drogo ..., LOL Očitno avtor članka še sam ne ve o čem piše
paradoxal 16.08.2017 16:25:29
LSD helps you to see!
 
Music_boy 16.08.2017 14:23:24
Zdej pa napišite še celo vrsto tistih ki se niso filali z drogami zato da bi v življenju kaj naredili pa so vseeno naredili velike stvari. Drugače je to zame čista reklama za jemanje drog kao "kako biti geniji". Ljudje ki so naivni bodo temu tudi verjeli. Že itak je drogiranja več kot preveč zdej pa še vi pumpate s temi brezvesnostmi. Dejte ga srat no, večina njih je žalostno končala tudi zaradi drog, uradno ali neuradno. Bravo, čestitam uredništvu, res zelo vgojen članek. Bi blo fanj da bi kdo odgovarjal za tako "edukativen" članek.
g.noj 17.08.2017 08:54:43
se popolnoma strinjam
Rafaeluss 16.09.2017 14:00:45
Kje se da to kupit, kaj od tega in s čim začeti i ?
 
dejanski 16.08.2017 11:58:24
hehe ....LDS ....
 
Racio 15.08.2017 19:12:37
Carl Sagan zmaga!
deratizacija 15.08.2017 08:37:54
Naš osel se je pasel po konoplji, pa je potem nekaj dni mislil, da je dirkalni konj.
gripson 15.08.2017 13:46:07
Lej, če je zmagal....
Več komentarjev