Kofein

Arhiv
Matej Drnovšek - 1

Matej se je s kolesom pognal po bob stezi in posnel tole!

Adrenalin, napor, vonj po naravi, neizmeren užitek in še več - vse to doživlja kolesar med spustom po strmih pobočjih, gozdnih poteh. Pogovarjali smo se s kolesarjem Matejem Drnovškom, ki se je nedavno spustil s kolesom po nekdanji bob stezi v Sarajevu, dogajanje pa posnel s športno kamero. Poglejte si adrenalinski posnetek in preberite, kaj vse nam je zaupal.

Anketa

Arhiv

Kaj vam je pri ženski najbolj pomembno?

strast
E-novice

Prijavi se na e-novice in bodi na tekočem z aktualnimi novicami.

moški z mobilnim telefonom v roki

To o vas razkriva vaš mobilni telefon

STA/Ma.K.
15. november 2016, 16:20
6
Velikost pisave:

Sledi kože ali umazanija z rok na mobilnih telefonih lahko veliko povesta o življenjskem slogu lastnika telefona, nekega dne bi lahko celo služila kot neke vrste prstni odtis v kriminalističnih preiskavah, menijo raziskovalci v San Diegu.

moški z mobilnim telefonom
(Foto: Thinkstock)

Raziskovalci so v študijo zajeli 39 prostovoljcev, ki so jim dovolili, da so preučevali njihove mobilne telefone in roke na različnih mestih. In našli so ogromno kemičnih informacij, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Raziskovalci so med drugim na mobilnih telefonih našli ostanke različnih krem, sredstev proti izgubi las, antidepresivov, kapljic za oči, citrusov, sledi kofeina, zelišč in začimb. Našli so tudi sledi krem za sončenje in proti komarjem, ki so jih lastniki telefonov uporabljali pred meseci.

"Z analiziranjem molekul, ki so jih uporabniki pustili na telefonih, lahko ugotovimo, ali gre za žensko, ali uporablja visoko kakovostno kozmetiko, si barva lase, pije kavo, ima raje pivo ali vino, je pekočo hrano, se zdravi zaradi depresije, uporablja kremo za sončenje ali razpršilce proti žuželkam. Veliko stvari," je povedala soavtorica študije Amina Bouslimani z univerze v San Diegu.

"Predstavljajte si, da preiskovalec na kraju zločina najde osebni predmet. Telefon, kemični svinčnik ali ključ. Ne najde prstnih odtisov ali pa jih ni v bazi podatkov. Nima ničesar, da bi lahko določil, komu predmet pripada. Kaj če bi imeli možnost, da na podlagi kože ugotovimo, kakšen slog življenja je imela oseba?" se sprašuje drugi soavtor Pieter Dorrestein s fakultete za farmacijo v San Diegu.

Telefoniranje
(Foto: Thinkstock)
Pošlji prijatelju Natisni

Oceni:

  • Ocena članka: 1,0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
1,0
glasovi 3
Komentarjev: 6
 
OneManBand. 26.11.2016 14:49:23
Na mojem telefonu ATA 11 so sledi še od stare mame.
 
RamzesII 26.11.2016 13:01:02
Na prstne odtise na telefonu, pa ne samo lastnikovih, tudi bližnjih, pa še koga izven, pa ste gladko pozabili, ker jih forenziki ne.
 
BŠK 17.11.2016 17:57:35
Kreljoti so postali sužnji telefonom in te jih razkrivajo, a se tega sploh nezavedajo Večinoma gre za bimbote, ki mislijo da jim bosta komp in mobilc vse porihtala
kajenje je zdravo 16.11.2016 10:06:50
Sled antidepresiva na telefonu nastane, če rec.tableto prozaka zdrobimo s telefonom.Tolk blesav pa niso niti uni, k so Trampeta izvolil.
Vapo 16.11.2016 16:04:34
A si pomislil morda, da se antidepresivi oz. presnovni produkti antidepresivov izločajo tudi z znojem?
jesenvoyo 17.11.2016 11:13:48
Pa kaj vse se izloča še z urinom (če se kdo še pokčije na svoj telefon).
Več komentarjev