Kofein

Arhiv
Matej Drnovšek - 1

Matej se je s kolesom pognal po bob stezi in posnel tole!

Adrenalin, napor, vonj po naravi, neizmeren užitek in še več - vse to doživlja kolesar med spustom po strmih pobočjih, gozdnih poteh. Pogovarjali smo se s kolesarjem Matejem Drnovškom, ki se je nedavno spustil s kolesom po nekdanji bob stezi v Sarajevu, dogajanje pa posnel s športno kamero. Poglejte si adrenalinski posnetek in preberite, kaj vse nam je zaupal.

Anketa

Arhiv

Kakšne prsi so najbolj seksi?

Dekolte
E-novice

Prijavi se na e-novice in bodi na tekočem z aktualnimi novicami.

USS Gerald Ford

To je najdražja vojna ladja na svetu

Ma.K.
14. junij 2018, 09:10
7
Velikost pisave:

Združene države Amerike imajo vsekakor eno najmočnejših vojsk na svetu. A v preteklih letih se je zaradi upokojitve nekaterih odsluženih letalonosilk njihova mornarica soočala s precejšnjimi omejitvami med operacijami na morju. Toda to se utegne še letos spremeniti. V uporabo naj bi namreč dobili novo, sodobno letalonosilko USS Gerald Ford, ki že sedaj velja za najdražje plovilo na svetu. Do sedaj so v njo vložili že dobro milijardo evrov in glede na poročila Pentagona naj bi se vlaganja še nadaljevala – vse z namenom, da bi namenu predali letalonosilko, z zmogljivostjo katere se ne bo moglo kosati nobeno drugo vojno plovilo.

USS Gerald Ford
(Foto: Profimedia)

Trenutno najboljša in najdražja ameriška vojna ladja je v preteklih mesecih postala še dražja. Glede na uradno poročilo ameriške mornarice je namreč letalonosilka USS Gerald Ford prestala več faz testiranj in ker so preiskovalci med testiranjem ugotovili več pomanjkljivosti, bo potrebno v njen razvoj vložiti še dodatnih 120 milijonov ameriških dolarjev oziroma dobrih 100 milijonov evrov. S tem bodo stroški te najsodobnejše vojne ladje na svetu dosegli ceno 12,9 milijard ameriških dolarjev oziroma vrtoglavih 11 milijard evrov.

Več denarja je potrebnega tudi zaradi popravila določenih sestavnih delov, ki so bili poškodovani med zadnjimi testiranji lansko jesen. Gre sicer za ogromno sodobno vojno ladjo, na kateri namesto kablov in vrvi za prevoz eksploziva iz skladišča na vzletno stezo uporabljajo posebne žerjave. Zasnovani so tako, da lahko naenkrat nesejo veliko več kot njihovi predhodniki, njihov cilj pa je pospešiti postopek vkrcanja in izkrcanja eksplozivnih teles na vojaška letala, je pred nedavnim poročal CNN.

USS Gerald Ford
(Foto: Profimedia)

»Mornarica namerava izkoristiti avtoriteto, ki ji jo je leta 2007 zagotovil ameriški Kongres, in sicer možnost povečanja stroškov izdelave zaradi odprave pomanjkljivosti, ugotovljenih med samim testiranjem. Ti popravki so potrebni, da bi zagotovili varnost ladje in njene posadke. Ko bo ta prilagoditev dosežena, bodo skupni stroški znašali 13.027 milijard ameriških dolarjev (okrog 11 milijard evrov),« so zapisali pri ameriški mornarici v uradni izjavi za javnost. Čeprav lahko mornarica sama prilagodi nekatere stroške, ki so potrebni za razvoj, morajo o raznih spremembah in potrebah po novih sredstvih vseeno obvestiti zakonodajalca. 

USS Gerald Ford
(Foto: Profimedia)

Kup nepravilnosti in pomanjkljivosti

Prva od treh podobnih letalonosilk, ki jih je naročila mornarica in katerih skupni stroški izdelave naj bi znašali okrog 42 milijard ameriških zelencev (dobrih 35 milijard evrov), predstavlja velik mejnik ameriške vojne mornarice, zato ne preseneča, da je bilo testiranje tega v marsičem tehnološkega čuda prepolno težav. Zgodnja testiranja njihovih elektromagnetnih katapultov v letu 2015 niso bila uspešna, a to je bil samo eden izmed neuspešnih programov, ki so ga številni kritizirali zaradi vrste finančnih težav in raznih zamud. Čeprav novo povečanje stroškov ni povezano s sistemom katapulta, vseeno predstavlja korak nazaj v trenutku, ko ladja vstopa v svojo končno fazo testiranj, preden bo leta 2022 začela svojo uradno službo pri vojni mornarici. 

Poročilo Pentagona iz januarja 2018 je razkrilo, da je ta 100 tisoč ton težka vojna ladja 'onesnažena' s težavami v kritičnih sistemih, vključno s katapultom, ki usmerja letala, opremo ter radarje. Zaradi teh pomanjkljivosti je »ladja bolj ranljiva za napad in tudi bolj omejena med rutinskimi operacijami,« je zapisano v poročilu. Preostale težave so bolj vsakdanje narave, vendar kažejo na to, kaj vse bi bilo potrebno upoštevati pri izgradnji nove vojne ladje: sem denimo sodi pomanjkanje kabinskega prostora za posadko. Letalonosilka USS Gerald Ford bo sredi julija prestala še eno dodatno testiranje na morju, saj želijo inženirji »namestilt še preostale vojne sisteme, končati dogovorjeno nadgradnjo in odpraviti preostale pomanjkljivosti«.

Pred svojo prvo delovno obveznostjo bo latalonosilka prav tako opravila vrsto preizkusov, ki bodo med drugim vključevali tudi detonacijo eksploziva v vodi v bližini ladje. Leta 2016 je mornarica v bližini ladje USS Jackson odvrgla tri eksplozivna sredstva, težka nekaj tisoč kilogramov, da bi videli, kako se plovilo odziva na bližnje podvodne eksplozije.

Standard za bodoča vojna plovila

Ladja Ford je dolga 335 metrov in se lahko pohvali s povsem prenovljenim sodobnim dizajnom, ki je prvi po 40 letih. Čeprav so na njej že opravili niz testiranj, pravzaprav ni znano, ali bo (zaradi vedno novih zamud in prelaganj) resnično prišlo tudi do testiranj z eksplozivnimi sredstvi. A glede na to, kako so tuji nasprotniki, v prvi vrsti Kitajska, osredotočeni na razvoj orožja, ki so posebej zasnovana, da bi zadela ameriške letalonosilke, so testiranja še kako potrebna - tudi glede na veliko količino denarja, ki so ga porabili za izgradnjo tega plovila.

USS Gerald Ford
(Foto: Profimedia)

Kljub izzivom, ki so spremljali že samo izgradnjo ter testiranje letalonosilke, prve tovrstne v svojem razredu, Američani zagotovo ne bodo skoparili z novo serijo raziskav. Še več, večina analitikov je prepričanih, da jih bo ob naslednjih testiranjih še več. »Ti mornarji so strokovnjaki za opremo, ki je na ladji, zato je prav, da izvajajo testiranja ter ocenjujejo bodoče ladje iz razreda Ford,« je dejala najvišje pozicionirana častnica na letalonosilki Laura Nunley, ki je poudarila, da je prav zaradi tega izjemno ponosna na posadko ladje.

Od upokojitve USS Enterprise leta 2012 je mornarica operacije izvajala z 10 letalonosilkami, kar je enkrat manj od potreb, ki ji jih je določil Kongres leto poprej. Večina posadke na tej letalonosilki je pri projektu izgranje prisotna že vse od njene najzgodnejše stopnje razvoja naprej in so bolj inženirji kot pa vojaki. Pomanjkanje izkušenj na morju so nadomestili z velikim obsegom znanj v novih tehnologijah, ki jih bodo uporabili na tej ladji. To bo postal tudi novi standard za vsa bodoča plovila razreda Ford. Nova letalonosilka iz tega razreda, USS John F. Kennedy, bi sicer morala biti v operativnem stanju leta 2020, še prej (predvidoma letos) pa bi se morala pričeti konstrukcija tretje ladje iz tega razreda, novega USS Enterprisea.

USS Gerald Ford
(Foto: Profimedia)

Pošlji prijatelju Natisni

Oceni:

  • Ocena članka: 2,3
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
2,3
glasovi 3
Komentarjev: 7
Ferdo Crni 15.06.2018 09:37:30
Čestitke..... Da so takšne zadeve žal potrebne je dokazal Trump. Ko je v bližino koreje zaradi severnokorejskega raketnega primitivizma, poslal dve skupini (dve letalonosilki) so se Kimu na spodnjicah pojavile rjave črtice in je precej prosil če mu plačajo hotel v Singapurju.
Dule Med 14.06.2018 18:47:53
Narejena od jekla bivše Juge, od Jugoslovanskih tankov, hajbic, itd.....
Frane Šajn 14.06.2018 16:21:12
Ja, se vsaj ve zakaj je 80 milionov Ameriških revežev na meji med smrtjo in življenjem vzrok pomanjkanje.
Frane Šajn 14.06.2018 16:15:46
In vse to je očitno narejeno za igre brez meja. Kaj jim pomaga vsa ta tehnika , če je pa srce tistih , ki naj bi se borili prsa v prsa v hlačah. Oni zmagujejo samo v hollywoodu! Drugače pa so najhitrejši v šprintu za umik ! Luzerji!
mastaflash 14.06.2018 11:33:20
propagirate vojno, zločine, morijo in nasilje #hirosima #nagasaki #vietnam #madeinwest
Thinc25 14.06.2018 12:05:45
Takoj morate k psihiatru in ne odlašajte.
Frane Šajn 14.06.2018 16:17:57
Pa kaj si drugega pričakoval od Slovenskih posrančkov! Da jih pošlješ te Ameriške navijače v borbo ne utegne Lek napraviti toliko Apaurina kot bi ga tile kakančki konzumirali!
Več komentarjev