Telefon je zamrznil - dobesedno! Kaj pa zdaj?!

N.J.
04. januar 2017, 14:31
7
Velikost pisave:

Pametni telefoni so res pametni, to pa še ne pomeni, da se znajo sami obleči, če jih zebe. Dejstvo pa je, da niso narejeni za ekstremno nizke temperature, zato preverite nekaj nasvetov za uporabo pametnega telefona v mrzli polovici leta.

telefon pozimi - 4
(Foto: Profimedia)

Pozimi nas rado zebe in največkrat se brez rokavic ne odpravimo nikamor. Čeprav rokavice pred mrazom ščitijo naše roke, pa so še kako nepraktične, ko moramo uporabiti telefon – še posebej, če ima ta zaslon na dotik. Ti zasloni so namreč narejeni tako, da morajo priti v stik z našim telesom, ki prevaja električno energijo, debela plast neprevodnega materiala, iz katerega so narejene rokavice, pa preprečuje, da bi zaslon registriral naš dotik. Če se ne nameravate odreči toploti, si morda omislite rokavice s preklopnim zgornjim delom, lahko pa investirate v takšne, ki so narejene iz posebnega materiala in omogočajo uporabo naprav z zasloni, ki so občutljivi na dotik.

Lahko si omislite tudi rokavice, ki so izdelane posebej za uporabo naprav na dotik. Dobiti jih je mogoče že v skoraj vsaki bolje založeni trgovini.

Ko zebe telefon ...

Nekateri pametni telefoni imajo v tehničnih specifikacijah zapisano, od katere do katere temperature delujejo nemoteno. Ko je izklopljen, iPhone prenese temperaturo od okoli –20 °C do 45 °C, če imamo vklopljenega, pa je razpon veliko manjši. Apple svetuje temperaturo 0 °C kot spodnjo mejo za uporabo telefona. Drugi telefoni so narejeni za uporabo pri nižjih temperaturah, nekatere tako lahko uporabljate tudi pri temperaturi –20 °C.

Če je litijeva baterija izpostavljena hudemu mrazu, trpi njeno delovanje. Zato se izprazni veliko hitreje kot sicer, lahko pa se tudi zgodi, da vam bo na telefonu sicer kazalo, da je baterija polna, ob kratkem klicu pa bo telefon nenadoma ugasnil. Tovrstne težave so začasne, baterija pa naj bi se v normalnih pogojih znova obnašala povsem normalno.

telefon pozimi - 2
Pozimi poskrbite za vaš telefon, če ga želite uporabljati še spomladi. (Foto: Profimedia)

Kakor koli že pa strokovnjaki svetujejo, da telefona v primeru, da se vam ta ugasne, nikar ne prižigajte ponovno, dokler niste na toplem in telefon ni 'ogret na delovno temperaturo'. Če ga boste poskušali prižgati takoj, ga lahko tako poškodujete in dejansko skrajšate življenjsko dobo baterije. Ni pa vse le v bateriji. Pametni telefoni so sestavljeni iz občutljivih elektronskih delcev, ki se lahko v ekstremnih razmerah pokvarijo. Zaslon tako lahko postane občutljivejši in zaradi mraza lažje popoka.

Preprečite ozebline!

Da se vaš telefon ne bi prehladil, ga nikoli ne puščajte na mrazu. Prav tako ga ne puščajte osamljenega v avtomobilu, v lokalu pa ne na mizi. Spravite ga v žep ali torbo, privoščite pa mu lahko tudi etui ali 'žepek' iz blaga. Na najbolj varnem bo v notranjem žepu vaše jakne, kjer ga boste ves čas greli s svojim telesom, če ga že morate pustiti v hladnem prostoru pa ga raje izklopite. V primeru, da se mrazu ne morete izogniti, pa velja dobro staro pravilo: vzemite s seboj na pot rezervno baterijo –in polnilec!

 

Pošlji prijatelju Natisni

Oceni:

  • Ocena članka: 2,4
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
2,4
glasov 5
Komentarjev: 7
 
jesenvoyo 20.01.2017 09:14:35
In če ga vstavi v modrček, mu bo prijetno toplo a ne ?
ježika21 06.01.2017 18:14:41
AA baterijo al kero? ker dandanes so baterije vgrajene. bu*ec, ki piše oz. prepisuje ta članek naj malo premisli in še enkrat prebere preden objavi.
oježeš 03.03.2018 20:15:33
Če najdeš telefon na AA baterije, boš večno hvaležen, ker te baterijske vložke lahko kupiš v vsaki trafiki ali trgovini. Zakaj je treba nekaterim vse pokazati s prstom? Aja, uporabljajo samo novejšo tehnologijo in so pozabili da imajo v glavi zelo dober procesor, kateri upravlja tudi mobilni telefon. Saj ko ga kupiš, še ne moreš nikogar poklicati niti se s kom pogovarjati, za številke prijateljev ali drugih pa ne ve, takoj ko ga odpakiraš.
ata janez 06.01.2017 10:43:13
Na pošti sem kupil kemični svinčnik,ki ima na vrhu mehko kapico,ki jo namesto prsta uporabljam za pisanje sporočil,ali za vnos telefonske številke,glede na to,da imam bolj"kovaške ali golcarske "prste.Zelo v redu,pa še pisati se da.
sherlock2 09.01.2017 13:28:35
Tvoje ime se začne na B. Priimek pa se začne na R in konča tudi na R !
oježeš 03.03.2018 20:16:37
Saj nekdo, ki se bi olajša delo. Čestitam!
 
zeleleni 05.01.2017 11:01:31
hudi nasveti
Več komentarjev

Kofein

Arhiv
Matej Drnovšek - 1

Matej se je s kolesom pognal po bob stezi in posnel tole!

Adrenalin, napor, vonj po naravi, neizmeren užitek in še več - vse to doživlja kolesar med spustom po strmih pobočjih, gozdnih poteh. Pogovarjali smo se s kolesarjem Matejem Drnovškom, ki se je nedavno spustil s kolesom po nekdanji bob stezi v Sarajevu, dogajanje pa posnel s športno kamero. Poglejte si adrenalinski posnetek in preberite, kaj vse nam je zaupal.

Anketa

Arhiv

Kaj vam je pri ženski najbolj pomembno?

strast