Kofein

Arhiv
Matej Drnovšek - 1

Matej se je s kolesom pognal po bob stezi in posnel tole!

Adrenalin, napor, vonj po naravi, neizmeren užitek in še več - vse to doživlja kolesar med spustom po strmih pobočjih, gozdnih poteh. Pogovarjali smo se s kolesarjem Matejem Drnovškom, ki se je nedavno spustil s kolesom po nekdanji bob stezi v Sarajevu, dogajanje pa posnel s športno kamero. Poglejte si adrenalinski posnetek in preberite, kaj vse nam je zaupal.

Anketa

Arhiv

Kaj vam je pri ženski najbolj pomembno?

strast
E-novice

Prijavi se na e-novice in bodi na tekočem z aktualnimi novicami.

Videorekorder

Tehnološke ikone, ki so se poslovile leta 2016

STA/Ma.K.
21. december 2016, 16:25
2
Velikost pisave:

Z razvojem novih tehnologij se je tudi letos končalo obdobje nekaterih tehnoloških ikon, ki so bolj ali manj zaznamovale delo in prosti čas človeštva. Na smetišču zgodovine - ali pa vsaj na policah trgovin za hipsterje - je tako letos pristalo kar nekaj tehnologij.

Videorekorder: Prve domače naprave za snemanje in ogled videoposnetkov na kasetah so se pojavile že v 60. letih prejšnjega stoletja, uporaba te tehnologije pa je v razvitem svetu postala del široke uporabe v 70. letih. Digitalni pomnilniški mediji DVD in Blu-ray so sicer v zadnjih 15 letih prevzeli primat na tem področju. Kljub temu je japonsko podjetje Funai Electric vse do letos nadaljevalo proizvodnjo videorekorderjev za kitajski trg.

Videorekorder
(Foto: Thinkstock)
Blackberry
(Foto: AP)

Blackberry: Mobilni telefoni Blackberry so bili dolga leta del obvezne opreme belih ovratnikov po vsem svetu. Kot pametni telefoni pred pametnimi telefoni so že na prehodu v 21. stoletje omogočili pošiljanje e-pošte in brskanje po spletu. Z razvojem novodobnih pametnih telefonov z zaslonom na dotik pa se je Blackberryjev primat začel krhati. Po letih zatona je kanadsko podjetje letos napovedalo, da se umika iz proizvodnje mobilnikov, kljub temu pa bo še vedno razvijalo programsko opremo.

Flash: Programski opremi, ki je bila 20 let skoraj obvezna za ogled dinamičnih vsebin v brskalnikih, je končno (vsaj delno) odklenkalo. Tudi zaradi varnostnih težav bo tako kmalu v številnih brskalnikih uporaba Flasha onemogočena. Pa čeprav se v slogu najboljših likov Arnolda Schwarzeneggerja ne da zlahka, je njeno usodo zapečatila vse bolj široka uporaba spletne tehnologije HTML5.

Vine: Družbeno omrežje Twitter je letos ukinilo svojo platformo za deljenje videov Vine, ki je dolga leta predstavljalo vodilni način za objavljanje kratkih posnetkov iz pametnih telefonov. Kljub precejšnji priljubljenosti je porast drugih platform, še posebej možnosti deljenja videov na družbenem omrežju Instagram, začelo izpodjedati vlogo Vina.

Pebble: Ena prvih masovno proizvedenih pametnih ur na svetu se je rodila z uspešno kampanjo množičnega financiranja. Podjetje Pebble je uro dalo na trg leta 2012, s svojo povezljivostjo s pametnimi telefoni pa je hitro postala uspešnica. Vse do pojava konkurenčnih ur proizvajalcev pametnih mobilnikov, kot sta Apple in Samsung. Pebble je tako letos prenehal poslovanje zaradi insolventnosti, njegove blagovne znamke pa je prevzel proizvajalec merilnikov telesne aktivnosti FitBit.

Pebble
(Foto: AP)

Samsung Galaxy Note 7: Nedvomno najbolj eksploziven mobilnik leta. Uspešnica ob začetku prodaje je v samo nekaj tednih doživela klavrn konec zaradi težav z baterijo. Pregrevanje te je namreč pri številnih povzročilo vžig mobilnika, po poročanju nekaterih uporabnikov celo eksplozije. Ko poskus odprave napake ni deloval, je bil Samsung svojo novo generacijo ikone na področju t. i. phabletov prisiljen popolnoma umakniti s trga.

Uničen Samsung Galaxy Note 7
(Foto: Twitter)
Pošlji prijatelju Natisni

Oceni:

  • Ocena članka: 1,5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
1,5
glasova 2
Komentarjev: 2
 
peropetarda 22.12.2016 16:17:47
Kakšen neumen spisek pa je to...videorekorder primerjate z nekakšnimi vine-i in pebbli in ostalo navlako...a se vam res zdi, da so te zadeve enakovredne...? A je prispevek napisal 15letnik...?
gringolin 22.12.2016 19:10:15
To je res, videorekorder je res ikona mnogih generacij, ostala jajca pa so muhe enodnevnice. A veš koliko je takih propadlih izdelkov raznih start up podjetij od danes do jutri, ki niti slučajno ne pašejo v skupino s commodorjem ali walkmanom.
Več komentarjev