Kofein

Arhiv
Matej Drnovšek - 1

Matej se je s kolesom pognal po bob stezi in posnel tole!

Adrenalin, napor, vonj po naravi, neizmeren užitek in še več - vse to doživlja kolesar med spustom po strmih pobočjih, gozdnih poteh. Pogovarjali smo se s kolesarjem Matejem Drnovškom, ki se je nedavno spustil s kolesom po nekdanji bob stezi v Sarajevu, dogajanje pa posnel s športno kamero. Poglejte si adrenalinski posnetek in preberite, kaj vse nam je zaupal.

Anketa

Arhiv

Kaj vam je pri ženski najbolj pomembno?

strast
E-novice

Prijavi se na e-novice in bodi na tekočem z aktualnimi novicami.

Vesolje

Tako blizu nezemljanom še nismo bili

L. P.
22. junij 2018, 14:11
0
Velikost pisave:

Mednarodna ekipa fizikov in astronomov je ustvarila eno izmed najbolj naprednih kamer. Ta je zasnovana z namenom, da pregleduje druge planete in skuša odkriti, če je na kateremu izmed njih prisotno življenje. Projekt se imenuje Darkness.

Kamera, ki zaznava nezemljane-naslovna

"Tehnično iskanje življenja na drugih planetih predstavlja zelo velik izziv, saj je zvezda milijonkrat svetlejša od planeta," pravi Benjamin Mazin, fizik iz Univerze v Kaliforniji in vodja ekipe, ki je zasnovala kamero.

"Gre za zelo impresivno tehnologijo," pravi Bruce Macintosh, stanfordski fizik, ki ni vključen v projekt. Dodal je še, da je zares pomembno pri tem, da lahko s pomočjo kamere izmerijo njihovo svetlobo in vidijo kompozicijo atmosfere.

Kamero so za projekt Darknees naredili v observatoriju Palomar blizu San Diega. Testi, ki so bili narejeni pred kratkim, kažejo, da kamera lahko zaznan planete v velikosti Jupitra. Mazin pravi, da bo kamera kmalu sposobna zaznati planete v velikosti Zemlje, kjer naj bi prebivali nezemljani.

Pošlji prijatelju Natisni

Oceni:

  • Ocena članka: 4,0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
4,0
glas 1
Komentarjev: 0
Več komentarjev