Kofein

Arhiv
Matej Drnovšek - 1

Matej se je s kolesom pognal po bob stezi in posnel tole!

Adrenalin, napor, vonj po naravi, neizmeren užitek in še več - vse to doživlja kolesar med spustom po strmih pobočjih, gozdnih poteh. Pogovarjali smo se s kolesarjem Matejem Drnovškom, ki se je nedavno spustil s kolesom po nekdanji bob stezi v Sarajevu, dogajanje pa posnel s športno kamero. Poglejte si adrenalinski posnetek in preberite, kaj vse nam je zaupal.

Anketa

Arhiv

Kaj vam je pri ženski najbolj pomembno?

strast
Surfarska deska

Si že videl surfarsko pametno desko?

L.P.
24. april 2018, 08:19
0
Velikost pisave:

Bob Brewin je pionir nove surfarske tehnologije, ki uporablja satelit. Znanstvenik iz laboratorija Plymouth Marine s pomočjo Brewinove deske meri temperaturo morja in rezultate nato uporabi za boljše interpretiranje podatkov iz evropskega satelitskega Sentinel-3.

Surfar, istock

Te meritve so resnično potrebne. "Na tej obali je bilo izvedenih premalo opazovanj in meritev, tako da dejansko ne vemo, kako natančno meri satelit." Pomanjkanje meritev neposredno iz vode otežuje razumevanje satelitskih meritev vzdolž obalnega pasu. Bob želi odpraviti ta problem z napravo, ki se imenuje SmartFin.

»SmartFin je enako velik in težak kot normalna surfarska plavut, vendar vsebuje merilec temperature, GPS,  merilec gibanja ter Bluetooth povezavo, ki omogoča prenos podatkov iz deske na vaš mobilni telefon.«

Vsakič ko Bob surfa, kar je vsaj enkrat tedensko, plavut zazna temperaturo morja. To je nov način zbiranja podatkov o razmerah na angleški obali, ki je pomembno okolje za mnoge oblike življenja in je občutljiva na podnebne spremembe.

"To je zelo pomemben del naših morja," pojasnjuje Bob. "Vsebuje zelo visoko stopnjo morske biotske raznovrstnosti, morsko produktivnost, to je drstišče za mnoge gospodarsko pomembne vrste rib."

Bob Brewin pojasnjuje, da bi rad razvil SmartFin kot državljansko znanost in da bi tehnologijo uporabljali po celi Evropi in drugod po svetu. Pri državljanski znanosti (angl. citizen science) gre za najpreprostejšo obliko 'odprte znanosti', pri kateri se v  skupine povezujejo neprofesionalni sodelavci, ki so sicer laičnih, a visoko motivirani. Je dobra repitev za zbiranje podatkov s pomočjo večjega števila opazovalcev, s čimer se poveča izplen in verodostojnost podatkov.  To naj bi mu pomagalo pri združevanju Sentinela-3 in podatkov iz plavuti in razumevanju klimatskih sprememb ob obalnih regijah.

"Sanjam o surfarjih, ne samo surfarjih, temveč tudi drugih vodnih športnikih, kanuistih, suparjih, potapljačih, ki se gredo v ocean ali izven njega zabavati. »Izmerijo lahko pomembne komponente, kot je temperatura, kar lahko uporabimo za resnično izboljšanje satelitskih podatkov."

Supanje

Potencial za uresničitev teh sanj obstaja. V Združenem kraljestvu bi lahko obiskovalci opravili približno 40 milijonov meritev temperature obmorskih morskih površin na leto.

Pošlji prijatelju Natisni

Oceni:

  • Ocena članka: 0,0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
0,0
glasov 0
Komentarjev: 0
Več komentarjev