Kofein

Arhiv
Matej Drnovšek - 1

Matej se je s kolesom pognal po bob stezi in posnel tole!

Adrenalin, napor, vonj po naravi, neizmeren užitek in še več - vse to doživlja kolesar med spustom po strmih pobočjih, gozdnih poteh. Pogovarjali smo se s kolesarjem Matejem Drnovškom, ki se je nedavno spustil s kolesom po nekdanji bob stezi v Sarajevu, dogajanje pa posnel s športno kamero. Poglejte si adrenalinski posnetek in preberite, kaj vse nam je zaupal.

Anketa

Arhiv

Kaj vam je pri ženski najbolj pomembno?

strast
E-novice

Prijavi se na e-novice in bodi na tekočem z aktualnimi novicami.

moški fotografira

S to napravo je bilo v 2017 posnetih največ fotografij

Ma.K.
04. januar 2018, 08:06
1
Velikost pisave:

Decembra številni sortirajo in urejajo fotografije, ki so jih posneli čez leto. Če smo nekoč to počeli tako, da smo dali razviti fotografije, jih ustrezno sortirali in zložili v albume, jih danes zlagamo v datoteke na računalniku ali na zunanji trdi disk ter delamo fotoknjige. Časi so se torej močno spremenili, poleg tega zaradi fotoaparatov na pametnih napravah danes posnamemo občutno več fotografij kot nekoč. Pa veste, s katerim telefonom je bilo v letu 2017 posnetih največ fotografij?

Vsenavzočnost pametnih telefonov in njihovih vse bolj zmogljivih kamer ni prinesla samo razcveta v digitalni fotografiji, temveč že vse od leta 2010 povzroča tudi precej strm padec prodaje digiralnih fotoaparatov. Glede na rezultate raziskave statističnega portala Statista, opravljene na družbeni platformi Flickr, je bilo s kamerami pametnih mobilnih telefonov posnetih kar 50 odstotkov vseh fotografij, ki so bile v letu 2017 naložene na to spletno mesto.

selfie
(Foto: iStockphoto)

Flickr je družbena platforma, na katero 75 milijonov prijavljenih ljubiteljskih in profesionalnih fotografov vsak dan naloži več kot milijon fotografij, kar pomeni, da velja za precej zanesljiv vir informacij glede zajema fotografij. Na drugo mesto med najbolj pogostim virom nastanka posnetkov so se s 33 odstotki uvrstile fotografije, posnete z digitalnimi fotoaparati, tretje mesto pa je pripadlo analognim fotoaparatom, s katerimi je bilo posnetih 16 odstotkov fotografskih posnetkov.

ženska fotografira s pametnim telefonom
(Foto: iStockphoto)

S telefoni po svetu

Še bolj impresivno je, da je bilo daleč največ teh fotografij (kar 54 odstotkov) posnetih s fotoaparatom različnih modelov pametnega telefona znamke iPhone. To pomeni, da so Applove kamere med najbolj priljubljenimi med skupnostjo, ki deli svoje posnetke na družbenem omrežju – pa naj gre za profesionalne ali ljubiteljske fotografe. Sledita balgovni znamki Canon (23 odstotkov) in Nikon (18 odstotkov), ki slovita kot najboljša fotoaparata za izjemne digitalne posnetke.

Infographic: Smartphones (and Apple) Dominate Photography | Statista You will find more statistics at Statista

Ti rezultati pravzaprav ne bi smeli biti posebno presenečenje, saj strokovnjaki pri razvoju pametnih naprav v zadnjih letih vse več pozornosti namenjajo tudi kvaliteti slike oziroma fotoaparata/kamere zato je težko verjeti, da bi se ta trend kaj kmalu obrnil in bi močno naraslo število fotografij, posnetih s fotoaparati. Navsezadnje se praktično vsi po svetu potikamo s priročnim pametnim telefonom v žepu in zato nimamo nikakršne potrebe, da bi na pot s seboj jemali tudi dodaten fotoaparat – razen če ste profesionalni fotograf.

fotograf in model
(Foto: iStockphoto)
Pošlji prijatelju Natisni

Oceni:

  • Ocena članka: 5,0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
5,0
glas 1
Komentarjev: 1
 
tmarjan24 06.01.2018 19:39:41
takojšnje posojilo Prejemajte posojilo od 5.000 do 10.000.000 € s stopnjo 3% letno in ki traja od 1 do 30 let. Resne in zanesljive ponudbe o varnosti. E-pošta: reseaufinance510@gmail.com E-pošta: tmarjan24@gmail.com Whatsapp: +38651390291
Več komentarjev