Kofein

Arhiv
Matej Drnovšek - 1

Matej se je s kolesom pognal po bob stezi in posnel tole!

Adrenalin, napor, vonj po naravi, neizmeren užitek in še več - vse to doživlja kolesar med spustom po strmih pobočjih, gozdnih poteh. Pogovarjali smo se s kolesarjem Matejem Drnovškom, ki se je nedavno spustil s kolesom po nekdanji bob stezi v Sarajevu, dogajanje pa posnel s športno kamero. Poglejte si adrenalinski posnetek in preberite, kaj vse nam je zaupal.

Anketa

Arhiv

Kaj vam je pri ženski najbolj pomembno?

strast
E-novice

Prijavi se na e-novice in bodi na tekočem z aktualnimi novicami.

Dron

Roji dronov veliko obetajo

STA/S.C.
11. januar 2017, 08:48
1
Velikost pisave:

Ameriška vojska je izvedla uspešen test roja 103 mikrodronov, so v ponedeljek sporočili iz Pentagona. Test do zdaj največjega roja dronov so izvedli oktobra lani v Kaliforniji. 103 letalnike Perdix, ki merijo približno 16 centimetrov, so spustili s treh bojnih letal F/A-18 super hornet.

Vojaški strategi polagajo velike upe v roje dronov, saj bi bila njihova izdelava poceni, s številčnostjo pa bi lahko premagali nasprotnika, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

"Mikrodroni so prikazali napredno obnašanje rojev, kot so kolektivno sprejemanje odločitev, prilagodljivo letenje v formaciji in samozdravljenje
," so sporočili iz Pentagona.

Kot je pojasnil direktor urada za strateške zmogljivosti na ameriškem obrambnem ministrstvu William Roper, pri dronih Perdix ne gre za vnaprej programirane sinhronizirane posamezne letalnike, temveč za kolektiven organizem, ki ima skupne možgane za sprejemanje odločitev in prilagajanje drug drugemu tako kot roji v naravi.

"Ker vsak Perdix komunicira in sodeluje z vsakim drugim Perdixom, roj nima vodje in se elegantno prilagaja dronom, ki vstopajo ali izstopajo iz skupine," je še povedal Roper.

Obrambni sekretar Ash Carter, ki je navdušenec nad tehnologijo in nekdanji profesor na Harvardu, je urad za strateške zmogljivosti ustanovil leta 2012, ko je bil namestnik obrambnega sekretarja. Naloga urada je pospešiti povezovanje tehnoloških inovacij z oborožitvijo. Pri razvoju novega orožja si zlasti prizadeva za povezavo obstoječih komercialnih tehnologij z umetno inteligenco.

Pošlji prijatelju Natisni

Oceni:

  • Ocena članka: 0,0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
0,0
glasov 0
Komentarjev: 1
 
RamzesII 11.01.2017 12:18:53
Nič več vojakov, samo še droni, za napad in čiščenje območij. Boji bodo kmalu kot iz ZF filmov.
Več komentarjev