TEHNOLOGIJA

Prižgan telefon na letalu vas lahko stane na stotine evrov

06.12.2018, 8:09
1
Pred vsakim vzletom smo posvarjeni pred uporabo mobilnika na letalu. Tukaj je odličen razlog za vklop letalskega načina.

Nekateri telefoni se lahko namreč avtomatsko povežejo z anteno letala in vam tako brez vaše vednosti povzročijo stroške gostovanja.
Nekateri telefoni se lahko namreč avtomatsko povežejo z anteno letala in vam tako brez vaše vednosti povzročijo stroške gostovanja./ FOTO: iStock

Varnost je vsekakor velik del tega, prav tako pa nas izklop našega mobilnega telefona lahko reši pred nepričakovanimi stroški. To je odvisno od tipa letala in vašega mobilnika. Nekateri telefoni se lahko namreč avtomatsko povežejo z anteno letala in vam tako brez vaše vednosti povzročijo stroške gostovanja.

Neimenovanemu potniku se je med letom z irsko letalsko družbo Aer Lingus zgodilo prav to. Za časnik The Irish Times je povedal, da je prižgan telefon med letom do ZDA spravil v predal, nekaj tednov za tem pa je prejel položnico za skoraj 300 evrov. Njegov telefonski ponudnik je povedal, da se je telefon povezal z anteno na letalu in vso pot porabljal mobilne podatke.

PREBERI ŠE
Zakaj ne bi 'prišparali', če se da?

Prav tako vas podobni stroški lahko doletijo med potovanji po morju. Leta 2016 je Britanec Mark Stokes, potem ko je s trajektom prepotoval razdaljo med Anglijo in Francijo, prejel položnico za 550 evrov. Izkazalo se je, da je krivec za to mobilno omrežje trajekta, ki deluje preko satelita. Ker nikoli ne veste, kakšnih dogodivščin se bo na lastno pest lotil vaš mobilnik, med potovanji toplo priporočamo vklop letalskega načina.

Potnik je prejel položnico za skoraj 300 evrov.
Potnik je prejel položnico za skoraj 300 evrov./ FOTO: iStock

PREBERI ŠE
Uporabni triki in ideje za mobilne telefone

KOMENTARJI (1)

Opozorilo: Po 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti. S klikom na gumb Spletno oko prijavite komentar, za katerega menite, da vsebuje sovražni govor.

oježeš
06.12.2018, 19:36:06
+2
Prižgan, hm, mogoče še zasmojen. Aparat je lahko le vklopljen, drugače ga je treba pogasiti.