TEHNOLOGIJA

VR očala odslej tudi za ta namen

17.09.2018, 6:35
0
Virtualna resničnost? Super zadeva, a še zdaleč ne le za igranje igric. Virtualna resničnost naj bi bila več kot koristna tudi v zdravstvene namene.

VR očala
VR očala/ FOTO: Profimedia

Na inštitutu Monash v Melbournu izvajajo študijo, v sklopu katere proučujejo možgane pod stresom. Povezali so nevroznanost in uporabo virtualne resničnosti, da bi lahko postavili diagnoze in zdravili ljudi, ki trpijo za kompulzivno motnjo, in to brez uporabe zdravil. VR združujejo še z vadbo, ki naj bi prav tako pomagala pri premagovanju odvisnosti. Projekt, ki so ga poimenovali BrainPark, je zaenkrat pokazal izjemne rezultate.

»Terapevtska virtualna resničnost predstavlja velikansko prelomnico pri zdravljenju duševnih bolezni,« je povedala direktorica BrainPark Rebecca Seagrave za nacionalni radio Abc.»Poveže zdravnika, pacienta in njegove slabe razvade ter poustvari resničnostno 'vročo cono' odvisnosti, ki pomaga soočiti se s situacijo in se naučiti novih načinov odzivanja v primeru odvisnosti od lahkih drog, amfetaminov, alkohola, iger na srečo …« Kot je pojasnila, gre pri odvisnosti za serijo problematičnih situacij, ki jih je v resničnem svetu težko poustvariti, jih je pa mogoče poustvariti v virtualni resničnosti v sklopu medicinske obravnave.

Preko virtualne resničnosti tako pacienta, ki ima recimo obsesivno kompulzivno motnjo in je obseden s čistočo, soočijo z umazanijo, neredom v kuhinji in kopalnici, s čimer ga postavljajo na zanj velikanske preizkušnje in pomagajo naučiti se, kako se v takih situacijah odzvati. Podobno odvisnike od iger na srečo lahko postavijo v igralnice, odvisnike od drog v prostor z drogo …»Izmerimo lahko cerebralne fiziološke odzive ljudi v različnih situacijah v virtualnem okolju in proučujemo, kateri aspekti so povezani z odvisnostjo in vedenjem odvisnika,« je pojasnila Seagrave. »Tradicionalno odvisnosti razvrščamo in zdravimo glede na tip, kot recimo psihološka ali psihiatrična obravnava pri zasvojenosti z igrami na srečo, zdravila v primeru anksioznosti in pri abstinenčni krizi. Ampak to ne deluje za vse. Želimo ponuditi nov pristop za diagnosticiranje in zdravljenje odvisnosti, pri tem pa izkoristiti vse prednosti, ki jih ponuja sodobna tehnologija.«

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: Po 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti. S klikom na gumb Spletno oko prijavite komentar, za katerega menite, da vsebuje sovražni govor.