Kofein

Arhiv
Matej Drnovšek - 1

Matej se je s kolesom pognal po bob stezi in posnel tole!

Adrenalin, napor, vonj po naravi, neizmeren užitek in še več - vse to doživlja kolesar med spustom po strmih pobočjih, gozdnih poteh. Pogovarjali smo se s kolesarjem Matejem Drnovškom, ki se je nedavno spustil s kolesom po nekdanji bob stezi v Sarajevu, dogajanje pa posnel s športno kamero. Poglejte si adrenalinski posnetek in preberite, kaj vse nam je zaupal.

Anketa

Arhiv

Kaj vam je pri ženski najbolj pomembno?

strast
E-novice

Prijavi se na e-novice in bodi na tekočem z aktualnimi novicami.

varnost podatkov - 1

Napačna uporaba vam lahko nakoplje težave!

N.J.
19. avgust 2016, 09:13
5
Velikost pisave:

Pri odstranjevanju USB ključka marsikdo ne upošteva priporočil in ključek odstrani, ne da bi ga prej 'odjavil' iz sistem. A varno odstranjevanje USB ključka lahko pomembno vpliva na delovanje vašega računalnika.

USB ključ

Hitra odstranitev ključka brez predhodne 'odjave',še posebej, ko se podatki recimo zapisujejo bodisi na ključek ali računalnik, potek pa še ni zaključen, lahko privede do izgube podatkov, celo sesutja računalniških programov, težav pri osveževanju sistema, delovanju datotek ali celo zahteva ponovni zagon računalnika. Operacijski sistem namreč disk zaznava kot del računalniške opreme. Ko bere podatke z naprave, operacijski sistem deluje tako, da lahko dostopa do podatkov in ne pričakuje, da bodo ti med branjem ali zapisovanjem nenadoma izginili. Če USB odstranimo nenadoma med zapisovanjem na ključek, zapisovanje pa še ni zaključeno, podatke lahko trajno izgubimo. Prav zaradi tega je primernejši način odstranjevanja varno odstranjevanje, s čimer se izognemo morebitni izgubi podatkov.

Hitro odstranjevanje

Operacijski sistem Windows omogoča tudi nastavitev za hitro odstranjevanje ključka. Da to omogočite, sledite spodnjim korakom:

Control Panel ⇒ Device Manager ⇒ Disk Drive ⇒ izberete USB / desni klik ⇒ Propreties ⇒ Policies ⇒ izberite Quick Removal (Default)

To vseeno ne pomeni, da lahko vedno in v vsakem trenutku odstranite ključek. Med prenašanjem datotek, dokler postopek prenosa ali zapisa ni končan, ključka nikar ne odstranjujte, saj lahko vseeno izgubite podatke! Vselej počakajte, da se postopek zaključi in šele nato izvlecite ključek iz naprave.

varnost podatkov - 3
(Foto: iStockphoto)

Pogoste zlorabe preko USB ključka

Posojanje naprav z USB priključkom lahko za posameznika pomeni usodno napako. Preko izposojenega USB ključka se lahko vaša naprava tudi okuži z virusom, nad okuženo napravo pa bi lahko nepridiprav prevzel popoln nadzor: nadzor nad napravo samo, vašimi pogovori, sporočili, brskanjem po spletu, prenašanjem datotek ipd. Številni protivirusni programi tega ne zaznajo, kar pomeni, da vaše računalnika ali druge pametne naprave ne ščitijo pred tovrstnimi napadi in zlorabami. USB prevara tehnično gledano tudi ni pravi virus, je le prevara računalnika, da napravo prepozna kot nekaj drugega. Prav iz varnostnega razloga so ponekod (recimo na računalnikih ameriške vojske, pa tudi nekaterih računalnikih v slovenskih uradih) USB vhodi onemogočeni in uporaba USB ključkov tam ni mogoča.

USB ključ
Pošlji prijatelju Natisni

Oceni:

  • Ocena članka: 1,0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
1,0
glas 1
Komentarjev: 5
 
RamzesII 21.08.2016 12:01:45
Če so USB vhodi onemogočeni, ni onemogočena samo raba USB ključev, temveč praktično vsega kar rabi USB vhod, tega pa danes ni malo. Ne predstavljam si težav uporabnikov takih računalnikov, kako zelo morajo biti omejeni pri delu.
RamzesII 21.08.2016 12:04:29
Vso shranjevanje in nalaganje softwera in datotek poteka potemtakem preko CD/DVD enote ali izjemoma HDMI vhoda, ako je mogoče. Nenazadnje, ponekod še vedno uporabljajo diskete, tudi tiste stare večje.
baldahin 21.08.2016 09:26:04
Življenje je prekratko, da bi varno odstranil USB ključek.
RamzesII 21.08.2016 12:08:18
Po končanem delu ni to nič posebnega, kot da je z drugimi zunanjimi mediji na istem vhodu kaj drugače. Je denimo zunanji disk na USB vtič kaj drugačen od USB ključka. prvi namreč ponuja večjo možnost težav kot drugi.
Squares 19.08.2016 15:47:01
Res je.
Več komentarjev