Kofein

Arhiv
Matej Drnovšek - 1

Matej se je s kolesom pognal po bob stezi in posnel tole!

Adrenalin, napor, vonj po naravi, neizmeren užitek in še več - vse to doživlja kolesar med spustom po strmih pobočjih, gozdnih poteh. Pogovarjali smo se s kolesarjem Matejem Drnovškom, ki se je nedavno spustil s kolesom po nekdanji bob stezi v Sarajevu, dogajanje pa posnel s športno kamero. Poglejte si adrenalinski posnetek in preberite, kaj vse nam je zaupal.

Anketa

Arhiv

Kaj vam je pri ženski najbolj pomembno?

strast
E-novice

Prijavi se na e-novice in bodi na tekočem z aktualnimi novicami.

ZUS senzorji - 5

Mala napravica, ki jo morate imeti

N.J.
21. julij 2017, 08:23
1
Velikost pisave:

Ali je v pnevmatikah dovolj tlaka, je včasih težko ugotoviti na prvi pogled, je pa vožnja z izpraznjeno pnevmatiko izjemno nevarna, vožnja z nekoliko izpraznjenimi pnevmatikami pa pomeni tudi nekoliko višjo porabo goriva. Na platformi Indiegogo zbirajo sredstva za projekt ZUS, sistem za nadzor tlaka v pnevmatikah, ki deluje v povezavi s pametnim telefonom in bo cenovno dostopen za širšo javnost.

ZUS senzorji - 6
(Foto: arhiv proizvajalca)
ZUS senzorji - 3
(Foto: arhiv proizvajalca)

Kot navajajo, ima eden od štirih avtomobilov na cesti vsaj v eni izmed pnevmatik prenizek tlak. Lahko, da so na pnevmatikah manjše poškodbe, lahko da vam je jezni sosed predrl pnevmatiko, lahko ste zapeljali na žebljiček ... verjetno si želite, da bi takoj vedeli, ali je z vašimi pnevmatikami vse v redu, ne pa to ugotovili recimo med vožnjo po avtocesti, kajne? S 25 odstotkov izpraznjeno pnevmatiko je možnost, da pride do prometne nesreče, kar trikrat večja. Rešitev naj bi bila majhna naprava ZUS Smart Tire Safety Monitor

Funkcija sistema ZUS Smart Tire Safety Monitor je, da vozniku ni več treba ugibati, ali je s pnevmatikami vse v redu. Posebni senzorji zaznavajo tlak v vsaki pnevmatiki posebej, na pametnem telefonu, na katerega priklopimo napravo, pa se prikazuje stanje. ZUS deluje s pomočjo inteligentnega algoritma, tako da sistem opozori že ob najmanjšem uhajanju zraka iz pnevmatike, še preden pride do večjih težav.

ZUS senzorji - 2
(Foto: arhiv proizvajalca)

V kompletu za nekaj manj kot 100 evrov prejmete pametne senzorje, nekakšne pokrovčke ventilov na pnevmatikah in posebno 'škatlico', ki jo namestite v avtomobilu (sprejemnik). Namestitev traja največ 10 minut, obljubljajo.

ZUS senzorji - 4
(Foto: arhiv proizvajalca)
ZUS senzorji - 1
(Foto: arhiv proizvajalca)
ZUS senzorji - 7
(Foto: arhiv proizvajalca)

Sprejemnik v avtomobilu preko brezžične povezave sprejema signale senzorjev, preko Bluetooth povezave pa s pomočjo aplikacije, ki jo naložite na pametni telefon, v resničnem času spremljate stanje pnevmatik. V primeru zaznane nepravilnosti sprejemnik začne utripati in oglasi se alarm. Naprava hrani tudi zgodovino tlaka in temperaturo pnevmatik.

Pokrovčki za ventile s senzorji, ki so seveda odporni na vodo, imajo poseben varovalni sistem, tako da jih nepridipravi ne morejo kar tako sneti, varujejo pa tudi med vožnjo po bolj divjem terenu, da jih ne bi izgubili. Prav zato so primerni tako za prav vse tipe avtomobilov, tudi za terenska vozila.

Napravo se polni preko USB polnilca, ki ga lahko uporabite tudi za polnjenje mobilnega telefona.

ZUS senzorji - 9
(Foto: arhiv proizvajalca)

Tlak lahko spremljate v PSI (funt na kvadratni palec), kPa ali Bar, temperaturo pnevmatik pa v stopinjah Celzija ali Fahrenheit. V primeru, da kaj ni v redu, vas opozori tudi aplikacija.

V roke prvih lastnikov naj bi narava prispela že avgusta.

ZUS senzorji - 8
(Foto: arhiv proizvajalca)
ZUS senzorji - 10
(Foto: arhiv proizvajalca)
Pošlji prijatelju Natisni

Oceni:

  • Ocena članka: 3,7
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
3,7
glasovi 3
Komentarjev: 1
est 22.07.2017 08:01:27
novejša vozila imajo po zakonu vgrajen senzorski ventil na vsakem kolesu.
Več komentarjev