Kofein

Arhiv
Matej Drnovšek - 1

Matej se je s kolesom pognal po bob stezi in posnel tole!

Adrenalin, napor, vonj po naravi, neizmeren užitek in še več - vse to doživlja kolesar med spustom po strmih pobočjih, gozdnih poteh. Pogovarjali smo se s kolesarjem Matejem Drnovškom, ki se je nedavno spustil s kolesom po nekdanji bob stezi v Sarajevu, dogajanje pa posnel s športno kamero. Poglejte si adrenalinski posnetek in preberite, kaj vse nam je zaupal.

Anketa

Arhiv

Kaj vam je pri ženski najbolj pomembno?

strast
Računalnik

Kako preprečiti prezgodnjo upokojitev računalnikov

Moškisvet.com
18. september 2016, 23:35
6
Velikost pisave:

Nešteto računalnikov vsako leto konča na smetiščih zaradi pogostega kvarjenja, počasnega odzivanja in uničenja dragocenih datotek. A dejstvo je, da smo za slabo delovanje nepogrešljivega hišnega pripomočka krivi kar sami.

Računalnik
Življenjska doba računalnikov se daljša. (Foto: walyou.com)

Pri močnejših, zmogljivejših računalnikih ni potrebe, da bi jih menjali vsaki dve ali tri leta. Življenjska doba računalnikov se daljša in vse, kar moramo občasno zamenjati, so njegove komponente. To pa pomeni, da moramo z računalniki ravnati lepše. Torej, če boste zaznali, da vaš računalnik deluje počasneje, je verjetno čas, da ga očistite in na novo nastavite. Dlje ko uporabljate računalnik, bolj so datoteke na njem neorganizirane, aplikacije se „obešajo“, virusi in podobna navlaka pa se vtihotapi mednje. Najprej poskrbite, da bo antivirusni program posodobljen in da deluje pravilno. Virusi in „spywarei“ „požrejo“ kar precej procesne moči.

Če je vaš disk poln, poiščite datoteke in aplikacije, ki jih ne uporabljate več in se jih znebite. Dobro je, da disk „defragmentirate“ enkrat na leto, saj s tem reorganizirate datoteke, ki jih potem računalnik hitreje najde. Počistite brskalnik, tako da odstranite začasne datoteke, zgodovino shranjevanja datotek in piškotkov (cookies). Več ko imate odprtih aplikacij, počasnejši bo vaš računalnik. Bodite potrpežljivi, če katera od aplikacij „zamrzne“. Pustite ji čas, da se „pobere“, če pa se ustavi za več minut, uporabite "Ctrl-alt-delete", da jo zaprete. Če se to zgodi vašemu računalniku, uporabite raje ponovni zagon, namesto gumbka za "restart" ali ugašanje. Čez čas se na našem računalniku naberejo nepotrebni programi. Nekateri od teh se naselijo v našem „startupu“ in počasi požirajo naše RAM-e. Bodite vseeno previdni pri odstranjevanju teh programov, saj so nekateri del našega operacijskega sistema. Najbolje je dobro preveriti podrobna navodila za različne operacijske sisteme.

Priskrbite si najnovejše posodobitve. Večina operacijskih sistemov in tudi programov ponuja zastonj posodobitve. V njih so odpravljene napake iz prejšnjih verzij ter izboljšave, ki nadgrajujejo delovanje.

Dva največja sovražnika računalnikov sta vročina in prah. Prah zamaši ventilatorje in se nabere na vezjih, kar povzroči pregrevanje ter posledično slabše delovanje računalnika. Če je možno, imejte računalnik vsaj malo dvignjen od tal in poskrbite za dobro zračenje.

Za dobro počutje računalnika je nujno tudi občasno čiščenje. V računalniških trgovinah dobite čistilna sredstva, pred čiščenjem pa ga ne pozabite izklopiti. Pri čiščenju zaslona najprej uporabite rahlo vlažno krpo, nato pa ga obrišite še s suho. Pazite, katere proizvode uporabljate na zaslonih, saj LCD ni steklo.

Tipkovnico preprosto izpihajte, da se znebite prahu, ki se je nabral med tipkami. S sesalcem pa se znebite prahu iz ventilatorjev in vhodov. Računalnik lahko tudi odprete in previdno posesate prah, ki se je nabral v njem. V prihodnosti nam za te stvari morda ne bo treba toliko skrbeti, saj je dostopnih vedno več samodiagnostičnih orodij, ki nas bodo opozorila na težave ter predlagala rešitve. Programska oprema pa se že sedaj bolj ali manj sama posodablja, saj programi sami iščejo nove posodobitve, takoj ko računalnik vklopimo.

LCD ni steklo
LCD ni steklo. (Foto: arhiv proizvajalca)
Pošlji prijatelju Natisni

Oceni:

  • Ocena članka: 5,0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
5,0
glasova 2
Komentarjev: 6
 
Seni70 28.07.2017 16:07:55
nik500 vidim, da nisi najbolj poučen:Ctrl-Alt-Delete odpre seznam, kjer lahko izbereš ponovni zagon, pa tudi Task Manager. Pač toliko v vednost in nadaljnjo uporabo...
peugeot19 23.09.2016 00:19:06
Kaj govorite neumnosti,računalnik je potrebni spihat z kompresorjem,ker sesalec ni koristen,ram je potrebno vsake toliko zradirat ,ker kontakti oksidirajo in kontrola procesorja,če ima hladilno pasto,da ni suha,največja napaka je napihovanje kondenzatorjev na račun praha na hladilnem sistemu procesorja,v razlago tistim ki tega ne vedo.
 
lemondrink 22.09.2016 11:21:12
Tipka RESET vedno deluje!
nik500 21.09.2016 10:59:25
Če lako citiram ta stavek. "Bodite potrpežljivi, če katera od aplikacij „zamrzne“. Pustite ji čas, da se „pobere“, če pa se ustavi za več minut, uporabite "Ctrl-alt-delete", da jo zaprete." Tipke "Ctrl-alt-delete" se uporabljajo za vnovični zagon računalnika ( restart ) Zamrznjen aplikacije se odblokira v Task managerju.
RamzesII 21.09.2016 18:51:16
Saj ta kombinacija odpre prav tega, ali meni pred njim, še z nekaj drugimi možnostmi.
pozzo 14.11.2016 12:40:04
Dejstvo je, da večina uporabnikov ne zna niti vzdrževati računalnika tako, da posodobi antivirus (da o čem drugem niti ne govorim). Potem si naložijo kup dokumentov na namizje, imajo disk, ki je "nepospravljen", ker ga neznajo pospravit in očistit. Da ne govorim sploh še o čem drugem. Ko začne zmrzovat je pa panika in bi kupili kar novega. ctrl+alt+del je pa za večino znanstvena fantastika.
Več komentarjev