Kofein

Arhiv
Matej Drnovšek - 1

Matej se je s kolesom pognal po bob stezi in posnel tole!

Adrenalin, napor, vonj po naravi, neizmeren užitek in še več - vse to doživlja kolesar med spustom po strmih pobočjih, gozdnih poteh. Pogovarjali smo se s kolesarjem Matejem Drnovškom, ki se je nedavno spustil s kolesom po nekdanji bob stezi v Sarajevu, dogajanje pa posnel s športno kamero. Poglejte si adrenalinski posnetek in preberite, kaj vse nam je zaupal.

Anketa

Arhiv

Kaj vam je pri ženski najbolj pomembno?

strast
atomska bomba, jedrsko orožje

Kaj je vodikova bomba in kakšno škodo lahko povzroči?

Ma.K.
07. september 2017, 22:11
34
Velikost pisave:

Pred dnevi je Severna Koreja testirala vodikovo bombo, ki predstavlja grožnjo za ves svet. Raziskali smo, zakaj je tako in kakšno škodo lahko Kim Džong Un s svojim šopirjenjem povzroči v lokalnem in svetovnem merilu.

Čeprav Severna Koreja že več let testira jedrsko orožje, je zadnji med poskusi razkril pravo nevarnost: njihov diktator, ki je tako rekoč v sporu z vsem svetom, ima na voljo vodikovo bombo, ki jo lahko namesti na interkontinentalno balistično raketo in s tem ogrozi ne le varnost sosednjih držav, temveč vsega sveta. To je vsekakor orožje, ki Severno Korejo dela še bolj nevarno, so prepričani svetovni analitiki. A kaj pravzaprav je vodikova bomba in kakšno škodo lahko povzroči?

Jedrski poskus Severne Koreje - 1
(Foto: AP)

Bomba, ki seje smrt

Vodikova ali hidrogena bomba je termonuklearno orožje, katero eksplozivna moč se opira na energijo, ki se sprošča s fuzijo nekaterih svetlobnih atomskih jeder, kot so izotopi vodika in litija. Naziv termonuklearno je posledica zelo visoke temperature, potrebne za fuzijo tega svetlobnega jedra.

Nekdanji ameriški predsednik Harry S. Truman je 31. januarja 1950 ameriški komisiji naročil, naj sestavi termonuklearno bombo, ki je v javnosti bolj znana kot 'H-bomba' oziroma vodikova bomba. 1. novembra leta 1952 so Združene države Amerike sprožile prvo termonuklearno eksplozijo, 1. marca leta 1954 pa so Američani v bližini otočja Bikini sprožili eksplozijo, ki je bila po moči primerljiva s 15 milijoni ton eksploziva TNT. Za lažjo predstavo: moč navadne atomske bombe je enakovredna moči, ki jo razvije 10 do 50 tisoč ton TNT.

Znano je, da jedrsko orožje poleg eksplozije vključuje tudi toplotno delovanje, pa tudi začetno (tokovno) in zaostalo ali nadaljnje (rezidualno) jedrsko sevanje. Največji del radioaktivnosti povzroči jedrska eksplozija, ki pride iz same bombe. Ker so proizvodi fuzije lahkih atomskih jeder večinoma neradioaktivni izotopi, bi moralo biti radioaktivno delovanje termonuklearne bombe večinoma slabo. Tudi zato take bombe nekateri imenujejo 'čiste' bombe.

Tisočkrat močnejša od bomb, vrženih na Hirošimo in Nagasaki

Vodikova bomba, ki jo v strokovnih krogih nazivajo tudi termonuklearna in superbomba, bi lahko bila po oceni strokovnjakov tudi do tisočkrat močnejša od atomskih bomb, ki so bile med drugo svetovno vojno vržene na Hirošimo in Nagasaki. Najpomembnejša razlika med atomsko in vodikovo bombo je sicer, da se pri atomski bombi uporablja jedrska fisija (cepitev jeder), medtem ko je pri vodikovi bombi temelj jedrska fuzija (združitev manjših jeder v večja jedra).

Rekord imajo (za zdaj) v rokah Sovjeti

Najmočnejša vodikova bomba, ki je bila uporabljena v dosedanji zgodovini, je bila ruska car bomba, ki je bila rekordna tudi po količini sproščene energije ob eksploziji – znašala je namreč neverjetnih 50 megaton TNT, kar je več kot 3-tisočkrat močneje od atomske bombe, ki je padla na Hirošimo. Njeno kodno ime je bilo 'Ivan', gre pa za najmočnejše jedrsko orožje, ki je bilo kdaj aktivirano. Do zdaj.

Projekt je bil zasnovan kot fisijsko-fuzijska-fisijska bomba, ki naj bi imela moč 100 megaton TNT, a je bila zaradi prevelikega tveganja sevanja in širjenja radioaktivnih delcev v atmosfero aktivirana kot fisijsko-fuzijska bomba s pol manj moči. Sovjeti so sicer takrat sestavili dve bombi, en original in eno kopijo, testirali pa so ju 30. oktobra leta 1961 na otoku Nova Zemlja. Nikoli ni postala del sovjetske vojaške opreme, bila je le dokaz sovjetske moči in njihovega tehnološkega napredka.

Eksplozija je bila tako močna, da se je 64 kilometrov visoko v nebo dvignil oblak dima v obliki gobe. V trenutku detonacije je nastala tudi ognjena krogla širine 8 kilometrov. Vse zgradbe, hiše in drevesa v radiju 55 kilometrov so bile zravnane z zemljo in uničene do neprepoznavnosti. V širini stotin kilometrov so bile lesene hiše požgane, betonske hiše so ostale brez polovice zidov, razbita so bila vsa vrata in okna, povsem uničene so bile tudi strehe.

Vročina, ki je nastala ob eksploziji, bi lahko povzročila opekline vsaj tretje stopnje vsem, ki bi se v tistem trenutku nahajali v radiju 300 kilometrov od mesta detonacije. Udar so občutili v radiju 700 kilometrov, stekla oken so popokala v radiju 900 kilometrov. Eksplozija je razbila celo nekaj oken na Finskem in Norveškem, čeprav sta ti državi od mesta detonacije oddaljeni več kot tisoč kilometrov. Bomba je sprožila potres 5,5 stopnje po Richterjevi lestvici. Udarni valovi so Zemljino oblo obšli trikrat.

In glede na to, kako hude so bile posledice sovjetskih poskusov, si nočemo niti predstavljati, kakšne posledice ima lahko en sam nepremišljen ukaz svojeglavega in impulzivnega severnokorejskega voditelja. Dejstvo je: svet je upravičeno zaskrbljen zaradi groženj Severne Koreje.

atomska bomba, jedrsko orožje
(Foto: iStockphoto)
Pošlji prijatelju Natisni

Oceni:

  • Ocena članka: 1,8
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
1,8
glasov 5
Komentarjev: 34
 
ozne o 13.09.2017 08:50:11
to skropocalo od članka pride ko daš prevajati angleške članke ljudem, ki nimajo 3 čiste o tem kaj pišejo. vsaj prebrati bi ga lahko dali nekomu ki ve za kaj se gre.
 
deeexit 12.09.2017 13:29:56
"nekaterih svetlobnih atomskih jeder" kako prosim? light as lahki mogoce??? Fenomenalno!
 
kdobivedel 12.09.2017 08:35:15
3mrd ljudi je na tem planetu preveč. sedaj pa modrujte, kdo je tisti, ki je odveč.
 
hhmmm 10.09.2017 22:28:15
Heh, poglejte videe popotnikov po Severni Koreji. Boljša mesta imajo kot Slovenija, leta pred Slovenijo so v tem. Življenje... o tem so pa samo nasprotujoča si poročila...
Katastrofa76 10.09.2017 21:25:08
...fuzijo nekaterih svetlobnih atomskih jeder?? OK, Katerih svetlobnih atomskih jeder..... nekaterih? Svetlobna jedra.... čudno da niste napisali da gre za fuzijo čudežnih, magičnih, nevidnih in spiritualnih jeder :)!
čmrlj3 11.09.2017 19:30:30
"light nuclei" = lahka jedra. light se pač prevede tako v svetlobo kot v "lahko". in ker so tej novinarji res jedrski fiziki, naredijo napako.
Frane Šajn 10.09.2017 21:23:19
Ni treba maltiti po Kimu z nečem se mora braniti, za razlago glede vodikove bombe se obrnite na tiste , ki so z vodikovo bombo zradralli otoček Bikiny v Pacifiku..
 
Ate_ist 10.09.2017 15:57:15
Vse je povsem jasno. Kim noče biti ne Garafi in ne Husein. In severni Korejci so raje revni, kot pa da živijo v demokracijah tipa Libije ali Iraka
RektalnaOdprtina 10.09.2017 18:32:18
severno korejci so raje revni?! dej ne bluzi. kdo pa vpraša severno korejce? edini, ki se ga vpraša je Kim, ki pa najbrž res noče končati kot Gadafi in podobni.
Frane Šajn 10.09.2017 21:24:09
Kakšno modrovanje!
 
kor22 10.09.2017 13:03:07
si ne morem predstavljat kaj bi se zgodlo če bi se rusi odločli detonirat 100megatonsko bombo glede na to kake posledice je povročla pol majnša.
glas_razuma 10.09.2017 14:05:34
Takrat so Rusi pričakovali, da bo sproščena energija eksplozije precej manjša, pa se je izkazalao, da je tudi sicer stabilni izotop litija (litij 7) reagiral v reakciji. Glede na veliko razliko med pričakovano energijo (4-6MT) in izmerjeno (50 MT), bi bila najbrž tudi energija sproščena v primeru trostopenjske naprave bistveno večja od 100MT.
 
komodor 10.09.2017 12:40:08
obup
 
najjana 10.09.2017 12:31:22
Bedaki se igrajo s srtjo. Miljarde za smrtonosne igrače na drugi strani pa otroci in odrasli umirajo od žeje in lakote. Ni čudno da se narava upira.
Več komentarjev