Kofein

Arhiv
Matej Drnovšek - 1

Matej se je s kolesom pognal po bob stezi in posnel tole!

Adrenalin, napor, vonj po naravi, neizmeren užitek in še več - vse to doživlja kolesar med spustom po strmih pobočjih, gozdnih poteh. Pogovarjali smo se s kolesarjem Matejem Drnovškom, ki se je nedavno spustil s kolesom po nekdanji bob stezi v Sarajevu, dogajanje pa posnel s športno kamero. Poglejte si adrenalinski posnetek in preberite, kaj vse nam je zaupal.

Anketa

Arhiv

Kaj vam je pri ženski najbolj pomembno?

strast
E-novice

Prijavi se na e-novice in bodi na tekočem z aktualnimi novicami.

VHS kaseta

Imate doma VHS kasete? Nikar jih ne mečite stran!

Ma.K.
05. oktober 2017, 08:09
3
Velikost pisave:

Pred nekaj leti smo bili priča spektakularnemu povratku že skoraj pozabljenih vinilnih plošč. A to še ni vse: po povratku se nekatere izmed njih na svetovnem tržišču prodajajo za nekajkrat več, kot so stale ob prvem nakupu. Kot pravijo strokovnjaki, naj bi se podobna zgodba kmalu ponovila tudi z nekoč izjemno priljubljenimi, danes pa že skoraj pozabljenimi VHS kasetami.

Manj kot jih bo, bolj dragocene bodo, pravijo zbiratelji ob informaciji, da naj bi dobre stare VHS kasete kmalu doživele veliki povratek na svetovno vizualno sceno. Dokaz za to so bile že vinilne plošče, vse bolj se to dokazuje tudi v primeru audio kaset, kmalu pa bi podobna usoda lahko doletela tudi nekoč izjemno priljubljene video kasete. Ker retro je pač 'in'. Če imate torej doma v kakšni škatli pod posteljo, v omari, na podstrešju ali kje drugje še spravljeno kakšno zalogo VHS kaset, jih nikar ne mečite stran, saj utegnejo imeti že kmalu precej dragoceno vrednost.

»Čas je, da se končno kaj naučimo iz zgodbe o vinilnih ploščah. Mnoge nekoč nepriljubljene in zavržene vinilke so danes vredne pravo malo bogastvo,« je pred nedavnim dejal David Jinks, ki je zaposlen pri mednarodni kurirski družbi ParcelHero. »Danes video kasete večina še vedno dojema kot nekaj, kar je del preteklosti. Prepričani so, da bodo tam tudi ostale. A že jutri so lahko eden najbolj iskanih izdelkov. Tudi z vinilnimi ploščami je bilo pred leti tako, zato so se jih številni na hitro znebili, danes pa se tolčejo po glavi.«

VHS kaseta
(Foto: iStockphoto)

Nostalgija ali ljubezen do kockaste slike?

Redki posamezniki, ki že danes zbirajo VHS kasete, trdijo, da so jim filmi, ki so bili posneti na ta format, všeč predvsem zato, ker so 'očiščeni' visoke resolucije, ki jo ponujajo današnje sodobne tehnologije. Sami imajo pač raje bolj zrnato oziroma kockasto kakovost, ki jo je nudil in jo nudi VHS format, podobno kot tisti, ki zbirajo viline plošče, govorijo o toplini glasbe, ki je ne zna in ne zmore posneti ter posnemati noben drug nosilec zvoka.

»Govorimo o filmih, ki kot da so preveč nečisti za DVD in Blu-ray, ker v resnici niso bili posneti za ta namen. Njihov namen ni bil, da razkrivali vse, tudi tiste najmanjše napake kadriranja in osvetljevanja v filmu, slabo masko in vse ostalo, na kar morajo danes paziti ustvarjalci. Pri gledanje teh filmov na VHS predvajalniku je v ospredje postavljeno dogajanje, zgodba. Kot da bi režiserji želeli, da so videti natanko tako,« je komentiral zagret zbiralec VHS kaset Dan Kinem in dodal, da veliko vlogo igra tudi nostalgija. »Vse skupaj nas spominja na obisk starih kinodvoran in na to, kako smo več kot 20 let kupovali ali si izposojali te kasete, da smo si potem zvečer z družino lahko ogledali priljubljen film. To so zabavni spomini.«

VHS kaseta
(Foto: iStockphoto)

Nikar si prehitro ne manite rok

A če imate doma še kakšno škatlo, polno VHS kaset, jih nikar ne začnite prehitro iskati in se nikar prehitro ne veselite, da boste z njihovo pomočjo morda lahko odplačali kredit. Trenutno so cene namreč še nizke, največ pa boste lahko čez čas zaslužili, če boste v kakšni spletni prodajalni ponudili filme, ki niso bili nikoli presneti na DVD plošče. Podobno se je namreč zgodilo tudi z vinilnimi ploščami, poroča Independent. Prav lahko se zgodi, da se vam bo čakanje večkratno finančno izplačalo. »Prav zato, ker se jih želijo danes ljudje tako na hitro znebiti, bodo v prihodnosti zagotovo postale zbirateljski dragulj,« je prepričan Jinks.

Pošlji prijatelju Natisni

Oceni:

  • Ocena članka: 2,4
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
2,4
glasov 7
Komentarjev: 3
 
muci007 25.11.2017 02:21:05
Neumnost.
 
bohlojz 05.10.2017 17:11:00
ala,ne nakladajte,bakelitno ploščo dobiš za manj kot 50 evrov,pa niso prav pogoste
 
YuGaFoReVa 05.10.2017 08:36:04
Tej strokovnjaki ne loćijo med hruško in banano... Kvaliteta zvoka na vinilu je enaka vsem danes obsoječim medijem (ne moreš met surrounda gor ampak to za glasbo ni pomembno), kvaliteta slike na VHS oz. stvari ki jih dodatno ponujajo novodobni mediji pri sliki pa (menije z različnimi podnapisi, instant previjanje,...).
Več komentarjev