Kofein

Arhiv
Matej Drnovšek - 1

Matej se je s kolesom pognal po bob stezi in posnel tole!

Adrenalin, napor, vonj po naravi, neizmeren užitek in še več - vse to doživlja kolesar med spustom po strmih pobočjih, gozdnih poteh. Pogovarjali smo se s kolesarjem Matejem Drnovškom, ki se je nedavno spustil s kolesom po nekdanji bob stezi v Sarajevu, dogajanje pa posnel s športno kamero. Poglejte si adrenalinski posnetek in preberite, kaj vse nam je zaupal.

Anketa

Arhiv

Kaj vam je pri ženski najbolj pomembno?

strast
E-novice

Prijavi se na e-novice in bodi na tekočem z aktualnimi novicami.

Grozljivi nasprotniki v zgodovini video igric - 9

Grozljivi nasprotniki v zgodovini videoigric

Moškisvet.com
18. september 2016, 23:19
5
Velikost pisave:

Se spomnite vseh grozljivih negativcev, ki so nas napadali v računalniških igricah v preteklosti? Danes bi se jim smejali, nekoč pa so sejali grozo v naših srcih.

Razmerje med igralci in negativci v računalniških igricah je pač takšno, da eni in drugi poskušajo uničiti drug drugega. Seveda je takšen koncept precej brutalen, a je odnos, ki je zelo dobro funkcioniral zadnjih trideset let in nič ne kaže, da bi se na tem področju v naslednjih letih lahko to drastično spremenilo. A nekateri sovražniki so bili hujši od drugih. 'Spoznajte' deset najbolj grozljivih nasprotnikov v zgodovini računalniških igric, ki morda niso ravno grozni za današnje standarde, starejši pa se bodo spomnili, koliko preklinjanja so povzročili.

The Wallmasters v The Legend of Zelda: Ocarina of Time
Večina 'negativcev' v računalniških igricah ima vsaj to dobro lastnost, da nas pokončajo razmeroma hitro. Pajkom podobni zombiji pa so si vzeli čas in so skrbeli za to, da je moral igralec vedno znova preko enih in istih tunelov.

Grozljivi nasprotniki v zgodovini video igric - 8
Poltergajst iz igrice Splatterhouse (Foto: wikimedia.com)

Poltergajst iz igrice Splatterhouse
V začetku devetdesetih je veljal Splatterhouse za eno najbolj grozljivih igric. Na drugi stopnji je igralec prišel do jeznega poltergajsta (duhovi, ki so zmeraj jezni). Orožje tega jeznega duha so bili stoli, srebrnina, umetniške slike in podobno. Ko je igralec uspel premagati to zlobno spako, se je poltergajst umaknil, še prej pa je nanj vrgel lestenec. Če se igralec ni uspel pravočasno umakniti, se je moral ponovno spopasti s predmeti, ki jih je metal nevarni sovražnik.

Pes iz igrice Paperboy
Klasika iz leta 1988, ki jo je izdelalo podjetje Nintendo. Paperboy je dostavljalec časopisov v soseski, kjer se vsi nenehno trudijo, da bi ga umorili, a igralec nikoli ne izve zakaj. In eden najhujših sovražnikov je bil pes, ki je igralca navadno potisnil v eno od številnih ovir na cesti.

"Polygon Monster" iz igrice Out of This World
Klasika iz leta 1991, kjer je imel igralec vlogo čokatega fizika, ki se teleportira na drug planet. Takoj, ko se pojavi na drugem planetu, ga napade črna trapezoidna spaka in ga vrže v prepad. Če igralec ni uspel zagrabiti ovijalke, je bilo igre konec že po devetdesetih sekundah.

Cherub iz igrice Doom 3
Večina igralskih navdušencev se bo verjetno strinjala, da so bili kerubi bolj kot ne edina grozljiva stvar v tretjem delu igrice Doom. Enostavno je nekaj grozljivega nad dejstvom, da nas poskušajo ubiti leteči dojenčki, medtem ko panično tolčemo po njih z motorno žago.

Baron von Blubba iz igrice Bubble Bobble
Leta 1988 je eno največjih panik v računalniškem igranju povzročal beli kit z imenom Baron von Blubba. Ko se je namreč čas, da igralec konča eno od stopenj, iztekal, se je pojavila ta bela spaka in v večini primerov pokončala še tako spretnega igralca.

Voda v igrici Sonic the Hedgehog 2
Le kdo bi se bal vode? Sonic, neonsko modri glodavec, ki skače preko zaslona s hitrostjo mach 5! On je imel za to vse razloge. V vodi je bil namreč strašno počasen, poleg tega se je v njegovih zadnjih vzdihljajih pojavila glasba, ki je še dodatno povzročala paniko.

Sinistar iz igrice Sinistar
Sinistar je, poleg tega, da je bil izjemno zloben, znal tudi spodkopati igralčevo samozavest. Igralec je moral najprej minuto ali dve streljati meteorje, nato pa se je pojavil Sinistar in igralca pozdravil z napisom "BEWARE, I LIVE!" (Pozor, živim!). Sinistar je točno vedel, kakšne so igralčeve šibke točke in se jih ni bal napasti. Ko je igralec zagledal njegov strašni RAAWRGH, je vedel, da obstoj pomeni eno samo bolečino.

Grozljivi nasprotniki v zgodovini video igric - 1
Strupeni naglavni raki iz igrice Half Life 2 (Foto: wikimedia.com)

Strupeni naglavni raki iz igrice Half Life 2
Ti nenavadni stvori so bili oboroženi s strupom, ki je igralčevo življenje zbil na en odstotek. V takih primerih se je pojavil tudi napis „USER DEATH IMINENT“ in igralec je vedel, da je vsega konec. Poleg tega, da so bili hitri in so znali skakati ter plezati po stropu, so tudi neprijetno škrebljali s svojimi nogami in povzročali panično streljanje v prazno.

Evil Otto iz igrice Berzerk
'Zlobni Otto' je neustavljiv, neuničljiv, nesmrten lik, ki se ga da v nekaj sekundah narisati z najbolj preprostim grafičnim programom. Igralec je majhen zelen človeček, ki strelja rumene robote in umre, če robot ustreli njega ali če se ga dotakne. Igralec umre tudi, če se dotakne sten. Cilj igrice je, da igralec postreli čim več robotov. Otto pa je imel nalogo, da ubije igralca, ki mu zmanjkuje časa. Otto lahko brez težav prehaja skozi stene, tako da lahko njegova žrtev samo nemočno vpije v grozi. 

 • Grozljivi nasprotniki v zgodovini video igric - 10
 • Grozljivi nasprotniki v zgodovini video igric - 8
 • Grozljivi nasprotniki v zgodovini video igric - 3
 • Grozljivi nasprotniki v zgodovini video igric - 4
 • Grozljivi nasprotniki v video igricah
 • Grozljivi nasprotniki v zgodovini video igric - 9
 • Grozljivi nasprotniki v zgodovini video igric - 7
 • Grozljivi nasprotniki v zgodovini video igric - 6
 • Grozljivi nasprotniki v zgodovini video igric - 1
 • Grozljivi nasprotniki v zgodovini video igric - 2
Pošlji prijatelju Natisni

Oceni:

 • Ocena članka: 3,4
 • 1
 • 2
 • 3
 • 4
 • 5
3,4
glasov 5
Komentarjev: 5
 
lolo milko 26.09.2016 07:56:15
Pozabil ste se Half life 1. V 2ki sta bila dve verziji pajka crni kot je na sliki je bil najhujsi.
 
Morana7 24.09.2016 10:09:00
Jap res je takrat so blili grozni, danes so pa zgolj primer izjemno slabe grrafike.
Montazano1986 24.09.2016 14:05:21
Grafika<Igralnost
Morana7 24.09.2016 15:08:34
Ja saj vem sama sem se "tresla" ob igranju Hexen recimo....pač tko je dans pa panično bežim pred zombiji v 7 days to die.
layers 24.09.2016 23:22:07
men je bil nosferatu mal tak, v osnovi pa ne maram nerealnih posasti
Več komentarjev