Kofein

Arhiv
Matej Drnovšek - 1

Matej se je s kolesom pognal po bob stezi in posnel tole!

Adrenalin, napor, vonj po naravi, neizmeren užitek in še več - vse to doživlja kolesar med spustom po strmih pobočjih, gozdnih poteh. Pogovarjali smo se s kolesarjem Matejem Drnovškom, ki se je nedavno spustil s kolesom po nekdanji bob stezi v Sarajevu, dogajanje pa posnel s športno kamero. Poglejte si adrenalinski posnetek in preberite, kaj vse nam je zaupal.

Anketa

Arhiv

Kaj vam je pri ženski najbolj pomembno?

strast
E-novice

Prijavi se na e-novice in bodi na tekočem z aktualnimi novicami.

dostava z dronom

Dostavili bodo še isti dan

N.J.
30. november 2017, 08:26
0
Velikost pisave:

Pri Mercedes-Benzu so izvedli enega največjih testov, ko so z droni poskusili dostaviti čim več vsakodnevnih artiklov, recimo kavo, mobilne telefone ... Mini brezpilotno letalo je uspešno izvedlo 100 spustov do strateško postavljenih kombijev v Zurichu, kar zadeva varnost, so se odlično odrezali, v prihodnjem letu pa načrtujejo še več tovrstnih dostav.

Prek švicarske spletne platforme Siroop je približno 50 strank, ki so izdelke naročile pri podjetju Black & Blaze Coffee Roasting Co., izbralo dostavo 'po zraku', in sicer naj bi bili artikli dostavljeni še isti dan.

Drone, natovorjene s temi izdelki, so usmerili do strateško postavljenih in do 17 kilometrov oddaljenih Mercedesovih kombiniranih vozil Vito ter jih spustili na njihove posebej prilagojene strehe. "Naša pričakovanja so izpolnjena," je povedala Corinna Elosge, koordinatorka projekta. "Naš glavni cilj je bil ugotoviti, ali je to tehnično izvedljivo, in vse skupaj izvesti." Kot je poudarila, so ponosni, da so to izpeljali s popolnim varnostnim izidom, kar pomeni, da se niti en izdelek med dostavo ni poškodoval.

Drone sicer izdeluje ameriško podjetje Matternet. Z njimi so v 3-tedenskem preizkusnem obdobju dostavljali skupno 11 dni. Nakup dronov naj bi bil del kar 500 milijonov evrov vrednega programa, s katerim nameravajo pospešiti dostavo po spletu naročenih izdelkov, s čimer skušajo slediti porastu prodaje elektronike.

Amazon.com INC. je decembra opravil prvo dostavo z dronom, medtem ko so pri 7-Eleven dostavili paket piščančjih sendvičev in krofov v zasebno rezidenco v Renu v Nevadi.

Za Mercedes so brezpilotna letala pomemben del prototipa njihovih kombijev z vgrajenimi posebnimi sistemi, ki omogočajo recimo digitalno razvrščanje artiklov in drugo, kar bi lahko celo razpolovilo stroške dostave.

Z droni izdelkov niso dostavili neposredno naročnikom do vrat, a so se z dostavo izdelkov do kombijev, postavljenih na strateške položaje, izognili gneči na cesti in prihranili pot od pošiljatelja do logističnega centra, od koder nato razvažajo izdelke naročnikom.

Možnost dostave v istem dnevu z droni je pritegnila veliko pozornosti, predvsem ker omogoča po eni strani hitrejšo, po drugi pa tudi cenejšo dostavo. Težave so le zaradi regulacij, ki določajo, kje in pod kakšnimi pogoji lahko droni sploh letijo.  Pri Mercedesu so dejali, da sodelujejo z oblastmi in se trudijo poiskati rešitev, ki bi bila ugodna za vse.

Pošlji prijatelju Natisni

Oceni:

  • Ocena članka: 5,0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
5,0
glas 1
Komentarjev: 0
Več komentarjev