Kofein

Arhiv
Matej Drnovšek - 1

Matej se je s kolesom pognal po bob stezi in posnel tole!

Adrenalin, napor, vonj po naravi, neizmeren užitek in še več - vse to doživlja kolesar med spustom po strmih pobočjih, gozdnih poteh. Pogovarjali smo se s kolesarjem Matejem Drnovškom, ki se je nedavno spustil s kolesom po nekdanji bob stezi v Sarajevu, dogajanje pa posnel s športno kamero. Poglejte si adrenalinski posnetek in preberite, kaj vse nam je zaupal.

Anketa

Arhiv

Kaj vam je pri ženski najbolj pomembno?

strast
E-novice

Prijavi se na e-novice in bodi na tekočem z aktualnimi novicami.

letalo

Črne skrinjice: To so povedali tik pred strmoglavljenjem

N.J.
15. december 2017, 13:27
2
Velikost pisave:

Ob vsaki letalski nesreči je veliko govora o črnih skrinjici, v kateri se shranjujejo številni podatki, ki pomagajo pri utemeljevanju, kaj je povzročilo neko nesrečo in kaj se je dogajalo, preden je letalo strmoglavilo. Na spletnem kanalu LiveLeak so objavili posnetke več črnih skrinjic.

Vsako letalo je opremljeno z dvema skrinjicama, ki jima sicer rečemo 'črni skrinjici', čeprav sta v resnici živo oranžne barve. Gre za napravi, ki zapisujeta podatke iz delujočega zrakoplova na težko uničljiv medij, ki v veliko primerih nesreč ostane nepoškodovan.

Snemalnik podatkov - FDR (Flight Data Recorder) zapisuje vse podatke o letu, na kateri višini leti letalo,  v kateri smeri in olikšno hitrostjo ter številne druge podatke ter morebitne okvare, medtem ko CVR (Cockpit Voice Recorder) beleži zvok v pilotski kabini, pogovore med pilotom in kopilotom ter osebjem v kontroli letenja, pa tudi v prostoru za potnike.

Na podlagi zapisov, zabeleženih v skrinjicah, velikokrat preiskovalci lažje ugotovijo, kaj je bil vzrok za nesrečo, skrinjice, ki so vgrajene v rep letala, pa imajo tudi vgrajene različne naprave, ki oddajajo signale, da je skrinjice lažje najti v primeru nesreče. Oddajnik se sproži, tudi če letalo strmoglavi v vodo, in sicer se sproži takoj ob stiku z vodo ter deluje do globine 4.200 metrov.

Obe napravi sta izdelani iz izjemno odpornega nerjavečega jekla ali titana, ki zdrži tudi temperaturo, višjo od 1000 stopinj Celzija, ter ostaneta neuničeni tudi ob strmoglavljenju. Bolj verjetno je, da skrinjice ne najdejo, kot pa da bi bila v nesreči popolnoma uničena.

Črna skrinjica je sicer izum avstralskega znanstvenika Davida Warrena, ki je sodeloval pri raziskavi skrivnostne nesreče prvega potniškega reaktivnega letala Comet. Na misel mu je prišlo, da bi bilo koristno, če bi obstajala naprava, ki bi nekako beležila dogajanje v letalu pred strmoglavljenjem. Koncept je pojasnil leta 1954, 2 leti kasneje izdelal prvi prototip, prvo skrinjico, tedaj poimenovano ARL Flight Memory Unit, pa je predstavil leta 1957.

 

Pošlji prijatelju Natisni

Oceni:

  • Ocena članka: 3,9
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
3,9
glasov 7
Komentarjev: 2
ni_mi_vse_eno 17.12.2017 13:56:53
Očka pilot: "Sine, boš vozil letalo" "Ja, očka" - nekaj trenutkov zatem crash - Aeroflot Flight 593
 
RamzesII 17.12.2017 11:50:35
Naslov nima zveze s člankom, manjka bistvo, transkripti.
Več komentarjev