Kofein

Arhiv
Matej Drnovšek - 1

Matej se je s kolesom pognal po bob stezi in posnel tole!

Adrenalin, napor, vonj po naravi, neizmeren užitek in še več - vse to doživlja kolesar med spustom po strmih pobočjih, gozdnih poteh. Pogovarjali smo se s kolesarjem Matejem Drnovškom, ki se je nedavno spustil s kolesom po nekdanji bob stezi v Sarajevu, dogajanje pa posnel s športno kamero. Poglejte si adrenalinski posnetek in preberite, kaj vse nam je zaupal.

Anketa

Arhiv

Kakšne prsi so najbolj seksi?

Dekolte
E-novice

Prijavi se na e-novice in bodi na tekočem z aktualnimi novicami.

Richard Branson

Branson bo testiral skrivnostni Hyperloop v Španiji 

U.K.
08. avgust 2018, 09:28
2
Velikost pisave:

Inštalacija, ki jo bo postavil, bo stala okoli 500 milijonov evrov in bi lahko povzročila pravo revolucijo v prometu.

Virgin Hyperloop One bo tako imenovan Hyperloop prevozni sistem, s katerim naj bi potniki kmalu potovali z nadzvočno hitrostjo, razvijal v Španiji. Gre za sistem, ki bo deloval v posebnih ‘ceveh’, v katerih bo vakuum.  

Hyperloop naj bi potnike vozil s hitrostjo 11267 kilometrov na uro, kar je precej več kot večina komercialnih letal. Sam projekt je prvič predstavil Elon Musk, direktor Space X-a leta 2013. Takrat je dejal, da bo Hyperloop odpeljal potnike iz LA-ja do San Francisca v 30 minutah, se pravi v polovičnem času kot povprečno potniško letalo. Hyperloop je dejansko velika cev, v kateri sta vakuum in vagon, ki ga nad podlago drži magnetno polje. Tudi sama ‘cev’ je dvignjena nad Zemljo, da ne bi bilo nesreč zaradi potresov in vremenskih nevšečnosti.

Čeprav so tehnologijo razvili pri Space X, je potencial očitno videl tudi Branson. Da bodo sistem razvili, bodo v Španiji zgradili orjaški kompleks, ki se bo raztezal na 19.000 kvadratnih metrih. To bo prvi tovrstni center v Evropi. Sam cener bo stal v majhni vasici, imenovani Bobadilla, na jugu province Malaga, dokončan pa bo do leta 2020. V centru naj bi dodatno razvijali Hyperloop in predvsem poskrbeli za dodatne varnostne mehanizme.  

V ZDA naj bi do leta 2021 v uporabo prišli trije Hyperloop sistemi. Če se bo izkazalo, da so Hyperloop sistemi učinkovitejši in hitrejši, bi to eventuelno lahko pomenilo celo konec letalskega prometa, kar bi bilo s stališča onesnaževanja planeta zelo pomembno. A seveda je pot do tja še zelo dolga. 

Pošlji prijatelju Natisni

Oceni:

  • Ocena članka: 0,0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
0,0
glasov 0
Komentarjev: 2
 
MARJAN1001 11.08.2018 13:30:43
19000kv metrov a se za.ebavate VW tovarna obsega6,5mioKV metrov
 
PSIHOTERAPEVT 08.08.2018 12:29:49
cool !
Več komentarjev