Kofein

Arhiv
Matej Drnovšek - 1

Matej se je s kolesom pognal po bob stezi in posnel tole!

Adrenalin, napor, vonj po naravi, neizmeren užitek in še več - vse to doživlja kolesar med spustom po strmih pobočjih, gozdnih poteh. Pogovarjali smo se s kolesarjem Matejem Drnovškom, ki se je nedavno spustil s kolesom po nekdanji bob stezi v Sarajevu, dogajanje pa posnel s športno kamero. Poglejte si adrenalinski posnetek in preberite, kaj vse nam je zaupal.

Anketa

Arhiv

Kaj vam je pri ženski najbolj pomembno?

strast
Volan

Avtomobili brez ključa: recept za katastrofo?

N.J.
17. maj 2018, 08:07
2
Velikost pisave:

Splošni izraz za tehnologijo, ki vozniku omogoča, da ima fizični ključ vedno v žepu, vozilo pa zažene zgolj s pritiskom na gumb, je Sistem Keyless GO. Vozniku tudi ni treba odklepati in zaklepati vozila, saj se to samodejno odklene, ko stopimo s ključem blizu vozila, in zaklene, ko se oddaljimo. A kot kaže, je ta tehnologija, ki sicer ima nekaj prednosti, lahko celo smrtonosna.

ženska za volanom
(Foto: iStockphoto)

Največjo nevarnost naj bi predstavljali predvsem hibridi, ki nekaj časa delujejo s pomočjo baterije, pa tudi tisti s start-stop sistemom. Voznik lahko namreč meni, da je motor ugasnil, a je ta le v mirovanju. V Ameriki so poročali že o več primerih voznikov oziroma vozil s sistemom Keyless Go voznic (več kot 25 od leta 2006), ki so umrli zaradi zastrupitve z ogljikovim monoksidom. Avtomobil so namreč parkirali v garažo in nato odšli spat, prepričani, da so vozilo ugasnili. Plini iz avtomobila so  preplavili najprej garažo, nato pa se razširili še po hiši, speči vozniki oziroma voznice pa so zaradi zastrupitve umrli. Nekatere so uspeli pravočasno rešiti smrti, a so zaradi zastrupitve utrpeli možganske poškodbe.

Predrzna kraja avtomobila!
18-letnici končno uspelo dokazati

Po navedbah na spletni strani Edmunds, kjer lahko najdete številne podatke o vozilih, je v ZDA vokoli polovica od 17 milijonov avtomobilov, ki jih letno prodajo v ZDA, prav s tem sistemom. Brezkontaktni ključ je pri voznikih priljubljen, saj s to tehnologijo lahko pozabijo na težave z iskanjem ključa po žepih in torbah. Predvsem starejši pa imajo težavo, da zdaj, ko ni treba več obrniti in iztakniti ključa, preprosto pozabijo ugasniti vozilo. Združenje Society of Automotive Engineers je že pred leti zahtevalo uvedbo raznih sistemov opozarjanja, ki bi voznike spomnili, da mora vozilo ugasniti, če pozabijo kartico v reži ali pustijo napravo preblizu vozila in se to ne ugasne. Predlagali so tudi možnost, da bi se vozilo samodejno ugasnilo, a zaenkrat o tem še niso dokončno odločili. Trenutno veljavne regulacije omogočajo proizvajalcu avtomobilov, da sam odloči, ali bo vgradil opozorilne naprave za take primere. Raziskava, ki jo je opravil New York Times, ki je pod drobnogled vzel 17 velikih proizvajalcev avtomobilov, je pokazala, da nekateri sicer še pretiravajo in vgradijo več, kot je priporočljivo,  nekateri pa se na smernice preprosto požvižgajo.

Točno število smrti zaradi zastrupitve z ogljikovim monoksidom pri nepravilni uporabi Keyless Go sistema sicer ni znano. Kot poročajo tuji mediji, je med letoma 2006 in 2016 umrlo 28 ljudi, 45 pa jih je utrpelo trajne poškodbe. Ogljikov monoksid je brez vonja in barve in povzroči, da možgani in preostali organi ostanejo brez kisika. Žrtve včasih najdejo z rdečico, ki je posledica tega, da se molekule ogljikovega monoksida vežejo na rdeče krvničke. Tisti, ki zastrupitev preživijo, imajo običajno hude možganske poškodbe.

brezkontaktni ključ
(Foto: Profimedia)
Pošlji prijatelju Natisni

Oceni:

  • Ocena članka: 3,0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
3,0
glasova 2
Komentarjev: 2
 
marko veseli 18.05.2018 07:03:18
Američani pač niso dovolj pametni.
1918 17.05.2018 21:10:51
bolano
Več komentarjev