Kofein

Arhiv
Matej Drnovšek - 1

Matej se je s kolesom pognal po bob stezi in posnel tole!

Adrenalin, napor, vonj po naravi, neizmeren užitek in še več - vse to doživlja kolesar med spustom po strmih pobočjih, gozdnih poteh. Pogovarjali smo se s kolesarjem Matejem Drnovškom, ki se je nedavno spustil s kolesom po nekdanji bob stezi v Sarajevu, dogajanje pa posnel s športno kamero. Poglejte si adrenalinski posnetek in preberite, kaj vse nam je zaupal.

Anketa

Arhiv

Kaj vam je pri ženski najbolj pomembno?

strast
E-novice

Prijavi se na e-novice in bodi na tekočem z aktualnimi novicami.

Klima naprava

Vse, kar morate vedeti o klimatski napravi

N.J.
02. avgust 2017, 06:42
1
Velikost pisave:

Klimatska naprava lahko precej olajša življenje v teh vročih dneh, a, kolikor morda zveni smešno - da bi se izognili težavam in boleznim, jo je treba znati pravilno uporabljati.

klima

Nakup klimatske naprave naj bo premišljen

Ko izbirate, bodite pozorni na to, da je čim boljše kakovosti, po možnosti vsaj energetski razred A ali več. S tako napravo boste namreč privarčevali kar nekaj energije. Po možnosti si omislite takšno z inverterskim motorjem, ki sama prilagaja temperaturo, se samodejno vklaplja in izklaplja, je bolj tiha in varčna.

Za prijetno klimo v prostoru lahko poskrbimo tudi z uporabo razvlažilnika zraka, s pomočjo katerega se vzdržuje 40-60-odstotno vlažnost. Nekateri imajo že vgrajen ionizator, razne filtre – z aktivnim ogljem za vonj, antibakterijskim itd.

Če je izvedljivo in cenovno dosegljivo, je bolje, če si omislite za vsak prostor morda malo manj zmogljivo napravo, kot da namestite eno izjemno zmogljivo v en 'strateško najboljši' prostor.

Klimatsko napravo je najbolje namestiti na mesto, kjer ni izpostavljena direktnemu soncu in vročini. Če je mogoče, naj bo nameščena na čim bolj severnem, severovzhodnem delu, saj boste tako privarčevali tudi do 5 % energije. Pazite, da naprave ne prekrivajo zavese, pohištvo in da pred njo niso neposredno postavljene 'ovire'. Lopute, ki usmerjajo hladen zrak, nastavite tako, da ne bo pihalo neposredno v vas oziroma živali, če jih imate doma na določenem mestu (zajci, hrčki ipd.)

Klimatsko napravo vklopite, ko je res nujno, sicer pa si lahko pomagate tudi tako, da ponoči oziroma zgodaj zjutraj prezračite stanovanje, nato pa vse zaprete in zastrete senčila.

Tudi z omejeno uporabo raznih naprav, kot so računalniki, televizija, luči in še posebej pečice, boste lažje ohranjali prijetno temperaturo v prostoru.

5 GLAVNIH PRAVIL UPORABE KLIMATSKE NAPRAVE

Veliko je že bilo povedanega o tem, kako zelo škodljive so klimatske naprave za naše zdravje, a resnica je taka, da klimatske naprave niso prav nič škodljive za nas. temveč celo koristne, če jih le znamo pravilno uporabljati. Pulmolog Gennaro D'Amato iz Neaplja je pojasnil, da klimatiziran zrak ni škodljiv, če klimatsko napravo uporabljamo na pravilen način, torej predvsem za odstranjevanje vlage iz zraka. »Vlaga je namreč tista, ki povzroča številne težave,« je pojasnil med konferenco IX World Asthma, Allergy & COPD Forum v Sankt Peterburgu v Rusiji lani, na kateri je predaval o klimatskih spremembah in patologiji respiratornega sistema ter o nadležnih prehladih v povezavi z uporabo prezračevalnih in klimatskih naprav. D'Amato je predstavil 5 glavnih pravil, ki naj bi se jih držali pri uporabi klimatskih naprav. A najprej nekaj o pravilni namestitvi.Temperatura naj bo nastavljena na največ 8-10 stopinj Celzija nižjo od zunanje, da se izognete pretiranemu šoku. Idealno naj bi bilo okoli 26 stopinj Celzija. Da bi hlad ostal čim dlje v prostoru, zaprite okna in vrata in po možnosti zastrite žaluzije vsaj tedaj, ko je v vaša okna uprto sonce.1. Temperaturna razlika

Pomembno je, da ne nastavljamo hlajenja na prenizko temperaturo, tako da ni prevelike razlike med temperaturo v prostoru, kjer se nahajamo in zunanjo temperaturo. Maksimalna temperaturna razlika naj bi znašala 5 stopinj Celzija, je pojasnil. Temperaturna nihanja so lahko nevarna: hud mraz poškoduje naravni sistem obrambe respiratornega trakta, ki povzročajo vnetje in pojav bolezni, kot so bronhitis, prehladi, vneto grlo, pa tudi glavobol, otrdel vrat in bolečine v mišicah.

Klima
(Foto: Thinkstock)

2. Šobe

Da bi se izognili negativnim posledicam, je najbolje, če šobe, skozi katere piha hladen zrak, usmerimo navzgor, da nismo neposredno izpostavljeni.

Stropni ventilator
(Foto: Blaž Garbajs)

3. Izpostavljanje hladnemu zraku

Kot opozarja D'Amato, morajo biti še pri uporabi klimatskih naprav še posebej previdni starejši ljudje in otroci. V primeru, da ste prepoteni, pa svetuje, da se, preden se izpostavite klimatski napravi, preoblečete v suha oblačila.

4. Hitro hlajenje

»Izogibajte se prehitremu zniževanju telesne temperature,« svetuje pulmolog. Telo lahko doživi prevelik šok, in to ne le, če nenadoma močno pregreti stopite napravo in dovolite, da neposredno v vas piha močno ohlajen zrak, podobno lahko šokirate telo, tudi če pregreti zaužijete premrzlo tekočino.

5. Filtri

Večje tveganje za zdravje bolj kot hladen zrak predstavljajo neočiščeni filtri. Neredno čiščenje filtrov lahko povzroči razvoj hudih bolezni, saj se lahko tam nastanijo škodljivi, patogeni mikroorganizmi (bakterije, glive, aktinomicete in druge). Kot je poudaril D'Amato na konferenci, je v klimatskih napravah lahko prisotna tudi bakterija legionella pneumophila, ki povzroča pljučnico s povišano telesno temperaturo, kašelj in gastrointestinalne simptome (slabost, bruhanje, driska). Gre za bolezen, ki lahko, če ni pravilno diagnosticirana in če je ustrezno ne zdravimo z antibiotiki, hitro napreduje in v najhujši obliki povzroči celo smrt.

Filtre je zato treba redno čistiti, vsaj enkrat letno, s čimer zagotovite čistejši zrak in manjšo porabo energije. Pri veliko klimatskih napravah, ki nimajo integriranih filtrov, je filtre mogoče nadomestiti z novimi. Če dopustujete v hotelih, potem morda ni narobe, če se pred obiskom hotela pozanimate, ali so tamkajšnje klimatske naprave pravilno vzdrževane, še posebej, če boste tam preživeli daljše počitnice in če imate že v osnovi kakršnekoli respiratorne težave.

Pregledati je treba tudi zunanjo enoto, odstraniti prah z loput in vsake dve leti obvezno razkužiti hladilni sistem.

Vročinski val v Evropi
(Foto: Reuters)
Pošlji prijatelju Natisni

Oceni:

  • Ocena članka: 4,6
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
4,6
glasov 7
Komentarjev: 1
 
TrueS 03.08.2017 13:38:55
Super, sedaj vem, da bom lahko jutri, ko bo 38°, užival na prijetnih 33. Aja ne, zgornji limit nastavitve je 32, kaj pa sedaj?
Več komentarjev