V avtu nikar ne počnite tega!

N.J.
10. februar 2016, 08:07
3
Velikost pisave:

Otroci lahko v avtu zelo zmotijo pozornost voznika, so pokazali rezultati spletne ankete, ki so jo nedavno opravili pri AMZS. Skoraj četrtina sodelujočih je navedla, da so zaradi ukvarjanja z otrokom v vozilu že spregledali kaj pomembnega na cesti, na primer prometni znak ali odcep. Kako poskrbeti za varnost v prometu?

 

Jok, kričanje in metanje igrač. Otroci na zadnjih sedežih avtomobila so za slovenske voznike po anketi AMZS-ja uradno moteči. Kako jih obvladati?

Objavil/a Svet dne 9. februar 2016
Pisanje sporočil med vožnjo
Med vožnjo ne uporabljajte telefona! (Foto: Thinkstock)

V anketi je sodelovalo 692 voznic in voznikov v starosti od 20 do 65 let, pri čemer so prevladovale ženske, ki so predstavljale kar 77-odstotni delež. Dvajset odstotkov jih je poročalo, da je obnašanje otroka v avtomobilu pogosto moteče za voznika, 11 odstotkov jih je navedlo, da jih otroci v vozilu nikoli ne motijo, 68 odstotkov pa da redko. Dejstvo je, da za to ne moremo kriviti otrok – tudi na AMZS so poudarili, da je odrasel tisti, ki mora poskrbeti za varnost otrok in nenazadnje tudi za svojo varnost in varnost drugih udeležencev.

Pozor, otrok v avtomobilu: Takšna nalepka je sicer namenjena drugim voznikom, a AMZS ugotavlja, da so malčki na zadnjih sedežih moteč faktor predvsem za tiste, ki prevažajo njih. In kaj lahko storimo?
SVET na Kanalu A ob 18h!

Otrok se noče pripeti

Največji učinek ima varnostni pas predvsem pri nižjih hitrostih (do 100 km/h), kjer je razlika v tem, ali bo posameznik izstopil iz vozila ob trku brez poškodb ali pa utrpel zelo hude poškodbe, predvsem notranjih organov in poškodb možgan (nalet z glavo). Pri AMZS poudarjajo, da se o tem, ali mora biti privezan, z otrokom ne pogaja. Predvsem pa je pomembno, da so starši otrokom vzgled. Če bodo vedno uporabili varnostni pas, bodo tudi otroci takšno ravnanje ponotranjili kot pravilno. Svetujejo, da se na pot z otrokom pripravi, da se starši z njim vnaprej pogovorijo, kam gredo, kako dolgo bo trajala vožnja, koliko bo postankov ... Pomembno je, da se v vozilu prtljaga pravilno shrani v prtljažnik in pod sedeži ter da otroci nimajo pri sebi igrač z ostrimi robovi, ki bi jih lahko poškodovale.

Kako pravilno zapeti varnostni pas?

Marsikdo pas zapne preveč ohlapno, nekateri ga napeljejo celo pod pazduho, da jih ne ovira pri vratu, številni, pa ga sploh ne uporabljajo. Tudi otroci so pogosto pripeti nepravilno – bodisi je pas nastavljen previsoko glede na otrokovo višino, bodisi je preohlapno zapet. Kot je za naš portal poudarila Mateja Makl iz Sektorja za preventivo in vzgojo v cestnem prometu (SPV) na Javni agenciji RS za varnost prometa (AVP), je pomembno, da varnostni pas najprej poravnamo, napeljemo preko ramena, ga zapnemo (KLIK) ter nato zategnemo zgornji del pasu, da je čimbolj ob telesu in v primeru naleta potuje skupaj s telesom. »Varnostni pas mora potekati čim bolj ob telesu, saj tako zmanjšamo možnosti poškodb hrbtenice pri povratni udarni sili v primeru trka. Zelo je pomembno, da se varnostni pas čim bolj prilega telesu posameznika, saj ga tako najbolj učinkovito zadrži z najmanjšim tveganjem za hujše poškodbe.« Otrok, ki tehta 20 kg, ima pri 50 km/h okrog pol tone naletne teže, v primeru trka so poškodbe lahko katastrofalne. Moški, ki tehta 80 kg, ima pri 30 km/h naletno težo približno 600 kg, pri 50 km/h že okrog 2 toni ter pri 90 km/h preko 6 ton. »In če nismo pripeti, se vsa ta sila sprosti na našem telesu, posledično utrpimo zelo hude poškodbe.«

Varnostni pas - 2
(Foto: Thinkstock)

Napaka, ki jo predvsem pozimi pogosto storimo, je, da v avtomobilu ne slečemo debelih zimskih jaken. Varnostni pas v takem primeru telesa ne drži tesno ob sedežu, zato v primeru zaviranja v sili ali celo trka lahko pride do poškodb mehkih tkiv – črevesja, jeter, vranice. Test, ki ga je pred kratkim objavil nemški Adac, je pokazal, da se že pri trku pri nizki hitrosti, le 16 km/h, pas zareže v trebuh lutke. Če bi bil pas pravilno zavezan, tesno ob preko nog in medenice lutke ter pravilno čez trup in ramo, bi telo ostalo na miru. »Zaradi debelega plašča, lahko varnostni pas ni dovolj zategnjen ob telesu, kar pomeni, da v primeru trka naše telo zaradi tega vmesnega prostora prileti z naletno silo na sam pas, kar lahko povzroči notranje poškodbe. Izvedene so bile tudi nekatere manjše študije in testni trki (crash testi), ki dokazujejo, da so poškodbe demonstracijskih lutk v primeru uporabe bunde že pri nizkih hitrostih veliko večje in tako zmanjšujejo učinkovitost varnostnega pasu,« je še pojasnila Maklova.

Varnostni pas - 1
(Foto: Thinkstock)

Kako ravnati?

Pri krajših vožnjah pozimi, če vseeno želite ostati oblečeni, ker se vozilo še ne segreje, Maklova svetuje, da ste pozorni, da spodnji krak pasu speljete mimo jakne čez trebuh (jakno dvignete), ter varnostni pas močno zategnete.

Kar se otrok tiče, svetuje, da – predvsem pri daljših vožnjah – otroka slečete iz bundice oziroma pajaca, da tako lahko dovolj trdno zategnete varnostni pas, ki se mora prilegati otrokovemu telesu. »Praktični nasvet je, da zategnete pas tako močno, da komaj spravite prst ali dva pod pasom do telesa. V kolikor se bojite, da bi otroka zeblo, vedno najprej pripnite otroka slečenega ter mu raje oblecite bundico z druge strani, ko je otrok že pripet, da ima roke in telo pokrito.«

Varnostni pas
(Foto: Thinkstock)

Neuporaba varnostnih sedežev

Kljub zakonski obvezi in predpisani kazni v višini 120 evrov, se, sodeč po anketi, 22 odstotkov otrok vsaj občasno pelje brez otroškega sedeža. Najpogosteje se to dogaja, ko se peljejo na primer s starimi starši ali družinskimi prijatelji. Med predšolskimi otroki, ki so se poškodovali ali celo umrli v prometnih nesrečah, jih je bila večina (60 odstotkov) v vlogi potnika v osebnem avtomobilu. »Starši bi jih morali odgovorno zaščititi v otroškem sedežu,« pravi Maklova.

»Pogosto starši tudi nepravilno uporabijo otroški varnostni sedež, npr. namestijo sedež za dojenčke v smeri vožnje, kar je napačno, oz. ne uporabijo ustreznega otroškega sedeža glede na težo in velikost otroka. Prav tako ne namestijo otroškega sedeža dovolj trdno z varnostnimi pasovi v avto, zato svetujemo, da se vedno prepričajo, da je sedež dovolj trdno nameščen, se ne premika, ali pa uporabijo otroške sedeže z isofix pritrditvijo. Ter ponovno je pomembno, da otroka trdno pripnejo z vgrajenimi varnostnimi pasovi.« Velikokrat starši večje otroke prehitro posedejo v avto brez sedeža. Maklova pojasnjuje, da morajo biti otroci do višine 150 cm, to je približno do starosti 10 do 12 let. še vedno nameščeni v otroškem sedežu, jahaču z naslonjalom za hrbet in glavo, ter pripeti z avtomobilskim varnostnim pasom.

Otrok na polici
(Foto: PU Kranj)

Otroci v avtu razgrajajo?

Avto vsekakor ni primeren kraj za razgrajanje, med vožnjo pa je primerno obnašanje otrok izjemno pomembno. Starš voznik se v primeru, da mora miriti otroka med vožnjo, namesto na vožnjo osredotoča na otroka. S tem je ogrožena varnost tako otroka kot tudi varnost starša in drugih udeležencev v prometu.

Odpiranje sokov, odvijanje čokoladic, iskanj igric na tablici ... zagotovo ni nekaj, s čimer naj se ukvarja voznik. Dobro je, če se otroci med vožnjo lahko zamotijo. Veliko staršev se na primer odloči za različne tablice, na katerih otroci gledajo risanke, a naj se vse potrebno pripravi že pred odhodom na poti. Ena od možnosti je tudi, da se na pot na primer na počitnice odpravi ponoči, ko otroci v avtu zaspijo. Mnogo otrok posebne animacije med vožnjpo ne potrebuje. Zadostuje že primerna glasba, prijetno pogovarjanje z otrokom ali pa če ima pri sebi najljubšo mehko igračo.

Poskusi izključevanja človeškega faktorja

Za nesreče na cestah je redkokdaj kriva tehnologija, v večini primerov je razlog človeški faktor: prehitra vožnja, premajhna varnostna razdalja, vožnja pod vplivom alkohola ali drugih substanc, utrujenost ... Avtonomna vožnja, vgrajevanje najrazličnejših sistemov za nadzor vozila, senzorji in še številne druge tehnološke rešitve so v resnici le različni načini, kako minimizirati vpliv človeka na vožnjo, vse skupaj čim bolj avtomatizirati in tako povečati varnost v prometu.

Senzor, ki zazna krave na cesti
(Foto: Google)

Številni proizvajalci avtomobilov se tako trudijo izdelati avtomobile, ki bi vozili popolnoma brez asistence voznika, a razvijalci novih sistemov vedno znova naletijo na kakšno oviro, ki podaljša postopek razvijanja in še vedno iščejo nove možnosti in sisteme, ki bi delovali v vsakih pogojih in jih ne bi moglo nič presenetiti. Pri Google so recimo v preteklem letu patentirali poseben sistem, ki prepoznava celo krave na cesti, ki zazna, če se je vozilo znašlo v središču zastoja, v koloni, če je za vozilom ali pred njim parkiran drug avtomobil ali če je kje morda katera druga ovira, zaradi katere je nadaljevanje poti v katerokoli smer nemogoče. Človek lahko še vedno sicer prevzame nadzor nad vozilom a želja je ustvariti sistem, ki bi zaznal, če se znajdemo za nepremikajočim se predmetom in ločil med ovirami na cesti, stanjem v gneči na cesti in situaciji, ko pri miru sedimo v parkiranem avtomobilu med drugimi avtomobili. Takšni sistemi bi lahko preprečili nalete in v teoriji tudi do nesreč, kakršna se je nedavno zgodila na primorski avtocesti, ne bi prišlo. Googlov sistem naj bi zaznal predmete na cestišču (senzorji naj bi bili na strehi avtomobila) in naj bi vključeval posebni ‘timer’, ki bi vozniku oziroma potniku sporočil, koliko časa je vozilo ‘zagozdeno’. Sistem bi upočasnil vožnjo oziroma varno in pravočasno ustavil avto, vklopila pa se bo neke vrste štoparica.

Mercedes-Benz je v začetku lanskega leta združil svoje moči s podjetjem LG in tako razvili konceptno vozilo s sistemom, ki bi prevzel nadzor nad vožnjo, ko bo 'začutil', da je voznik zaspan ali je zaspal. Zaenkrat gre le za koncept, vendar pa pri nemškem avtomobilskem podjetju obljubljajo, da ne bo ostalo zgolj pri konceptu. Futuristično vozilo bi uporabljalo LG-jevo napredno tehnologijo Advanced Driving Assistance System - ADAS, ki avtomatsko zatemni žaromete, začne zavirati in poskrbi, da vozilo ostane na voznem pasu. Medtem biometrični sistem nadzoruje gibanje voznikovih oči in spremlja njegovo osredotočenost med vožnjo ter skrbi, da ne zaspi za volanom. ADAS za svoje delovanje uporablja posebne stereo kamere s senzorji, ki so nameščene tako, da spremljajo cesto in dogajanje pred vozilom. Kamere lahko natančno določijo vozni pas in poskrbijo, da avtomobil ne zapelje na drugi pas, poleg tega pa zaznajo, če se približuje nasproti vozeče vozilo in poskrbijo, da se vozilu avtomatsko zatemnijo žarometi, v kolikor ima voznik prižgane dolge žaromete. Sistem zna tudi samodejno zavirati, če zazna nevarnost, na primer pešca ali kolesarja, biometrični sistem pa sledi šoferjevim očem in gibanju njegovih oči ter v sodelovanju z ADAS prevzame nadzor nad vožnjo ter sproži svetlobna in zvočna opozorila, če zazna, da je voznik zaspan ali je zaspal.

Ali bo kdaj dejansko mogoče izključiti vpliv človeka in na ta način zagotoviti varno vožnjo, bo pokazal čas. Dejstvo pa je, da lahko za varnost največ storimo sami. Na pot se torej odpravimo ustrezno pripravljeni, spočiti, trezni, avto naj bo redno vzdrževan. V vsakem primeru nikoli ne pozabite na uporabo varnostnih pasov in varnostnih sedežev za otroke, med vožnjo pa ne uporabljajte mobilnih telefonov in drugih pametnih naprav, ki zmanjšujejo pozornost voznika.

mercedes - 2
(Foto: Arhiv proizvajalca)

 

Pošlji prijatelju Natisni

Oceni:

  • Ocena članka: 5,0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
5,0
glasov 7
Komentarjev: 3
 
majorb 11.02.2016 18:45:13
takšne javne objave in napihovanja proti vsem nam bodo prinesle aktivacijo policistov in več denarja v državno blagajno. Varnost ne bo nič večja in nesreče se bodo še vedno dogajale, toda takrat tega ne bo nikogar več zanimalo
SpetKrNeki 10.02.2016 08:15:43
Če je vzgoja pravilna, tudi otroci v avtu nikoli ne delajo problemov. Če pa jim tudi drugače pustite, da oni vzgajajo vas, ste si pa tako ali tako sami krivi.
 
RamzesII 09.02.2016 17:55:24
Kakšna odgovornost na ramenih otrok, ... na koncu pa avto kot Shutl iz Zvezdnih Stez, ..morda bi res moral biti tak.
Več komentarjev

Kofein

Arhiv
Matej Drnovšek - 1

Matej se je s kolesom pognal po bob stezi in posnel tole!

Adrenalin, napor, vonj po naravi, neizmeren užitek in še več - vse to doživlja kolesar med spustom po strmih pobočjih, gozdnih poteh. Pogovarjali smo se s kolesarjem Matejem Drnovškom, ki se je nedavno spustil s kolesom po nekdanji bob stezi v Sarajevu, dogajanje pa posnel s športno kamero. Poglejte si adrenalinski posnetek in preberite, kaj vse nam je zaupal.

Anketa

Arhiv

Kaj vam je pri ženski najbolj pomembno?

strast