Kofein

Arhiv
Matej Drnovšek - 1

Matej se je s kolesom pognal po bob stezi in posnel tole!

Adrenalin, napor, vonj po naravi, neizmeren užitek in še več - vse to doživlja kolesar med spustom po strmih pobočjih, gozdnih poteh. Pogovarjali smo se s kolesarjem Matejem Drnovškom, ki se je nedavno spustil s kolesom po nekdanji bob stezi v Sarajevu, dogajanje pa posnel s športno kamero. Poglejte si adrenalinski posnetek in preberite, kaj vse nam je zaupal.

Anketa

Arhiv

Kaj vam je pri ženski najbolj pomembno?

strast
Moška depilacija - 3

Da bo bolje drselo ...

A.M.
04. julij 2013, 13:04
32
Velikost pisave:

’’Za lepoto je treba potrpeti’’, je rekel Brad Pitt, se polil z vedrom vročega voska, ovil v svileno rjuho, katere konec je poprej pritrdil na posteljo v spalnici in se slavnostno vrgel skozi okno svoje ’glavne’ spalnice v prvem nadstropju. Angelina je slišala le predirljiv krik in ko je pritekla na travnik za hišo, je na njem ležal ’gladki’ Brad. Kot iz matere rojen, malce rdečkast, a nadvse srečen.

Vodič: Kako se obriti 'tam spodaj'?

Nalagam..
poraščen moški
(Foto: Reuters)

Samci’ iz reda sesalcev smo že od nekdaj povečini bolj poraščeni od ’družic’. Gosti kožuh in košata griva sta bili od nekdaj odraz zdravih in močnih genov, ki bodo zaplodili veliko krepkih potomcev. Po drugi strani pa so dlake ščitile pred vetrom, mrazom, soncem in nadležnimi insekti. Ko smo ljudje stopili po ekspresni poti evolucije, smo ugotovili, da imaš lahko gosti kožuh tudi, če je tvoje telo uborno poraščeno. Pač potolčeš najbližjega sabljastega tigra, mu snameš krzno, ga primerno ustrojiš in plemenske ’bejbe’ se bodo kot po tekočem traku metale za teboj. Evolucija je spoznala, da nam naše dlake niso več tako potrebne za preživetje in so se kot večni led iz goste preproge skrčile nastale uborne posamične zaplate. A kot kaže, so tudi te odveč. Sodobni trendi zahtevajo kirurško sterilnost vseh telesnih okončin in še tisto malo moškega okrasja, ki nam ga je ostalo od kamene dobe, je dandanes potrebno zatirati v kali.

Za boga in domovino

Razlogov za moško depilacijo je več. Od povsem preprostih higienskih, ki izvirajo še iz časov epidemij razno raznih zajedavcev, ki so ob uborni telesni higieni naravnost uspevali, pa do religioznih, ki ponekod zapovedujejo posebne oblike 'pričesk'. Praksa britja dlak v javnih ustanovah je še vedno dokaj razširjena. ’Šišanje’ je tako sestavni del služenja vojaškega roka, kjer ima kratka pričeska svoje prednosti tudi na bojišču. Vojaki so manj dovzetni za epidemije uši in bolh, kratki lasje ne ovirajo uporabe čelade in plinskih mask, v boju pa vas sovrag težje zgrabi za nekaj milimetrsko strnišče, kot za bujno grivo. Depilacije se poslužujejo tudi nekateri prevzgojni zavodi, kjer ima, poleg higienskega, tudi vzgojni učinek. Depilacije se poslužujejo tudi športniki, kjer dlake ovirajo masažo, povzročajo neželjen zračni ali vodni upor in močno olajšajo nenehna prhanja po treningih.

Moška depilacija - 2
(Foto: Facebook)

Kako se jih znebiti

Dlak se lahko znebite na več načinov. Sprva razčistimo dva pojma – depilacija in epilacija. Z depilacijo se odstrani le del dlak, ki so nad površjem kože, najpogostejše oblike pa so britje ali striženje. Obstajajo tudi posebne depilacijske kreme, ki zmehčajo proteine in olajšajo odstranjevanje. Depilacija ni boleča, vendar zaleže le za krajši čas, v primeru depilacije s kemičnimi preparati pa se lahko pojavi alergična reakcija.

Nekoliko bolj učinkovita a manj prijetna je epilacija. Z njo se odstrani celotno dlako s korenino vred, površina pa ostane gladka dlje časa, dlake pa so manj izrazite. Zaplete se pri samem postopku, ki je navadno dolgotrajnejši in bolj boleč. Za manjše površine se lahko uporabi puljenje posamičnih dlak, bolj pogoste pa so metode z vročim voskom, sladkorjem, električnimi epilatorji (mali električni ’kombajni’), zdravili, laserji ali močno svetlobo in elektrolizo, ki velja kot edina zanesljiva trajna metoda odstranjevanja.

Tehnike in pripomočki so različni, princip pa pri vseh podoben – uničevanje korenin. Le-te ’skurimo’ z močno svetlobo (laser, diode …), elektriko (elektroliza), zdravili ali pa jih preprosto izpulimo (voskanje, sladkor, pinceta, električni pripomočki). V odvisnosti od števila terapij se razlikuje tudi cena, ki pri manj bolečih metodah kaj kmalu nanese nekaj stotakov.

Laserska depilacija
(Foto: Thinkstock)


Kaj izbrati?

Če se želite znebiti dlak na bolj dostopnih predelih telesa, vsekakor priporočamo britje ali striženje. Metoda je najhitrejša, najmanj boleča in najbolj ugodna. Za malce bolj nedostopna mesta pa se bo potrebno obrniti na strokovnjaka. V najbližjem lepotnem salonu zagotovo ponujajo večino od zgoraj naštetih storitev. Od voskanja, ki je gotovo najugodnejša, učinkovita a boleča rešitev, pa do terapij z laserjem, kjer je za krčenje moške ’podrasti’ potrebno kar nekaj obiskov v razmiku nekaj tednov in primerno debela denarnica.

Nobena od teh metod ne bo pregnala dlak za vedno. Brili se boste enkrat tedensko, voskali na tri tedne, po dolgotrajni laserski terapiji boste imeli mir kakšna tri leta, če boste uživali kemične preparate, boste ’gladki’ dokler jih boste jemali, prave elektrolize pa v bistvu ne izvaja nihče več, saj je zamuden in dokaj zahteven poseg, ki vsebuje tanko iglo, električne sunke in nič hudega slutečo korenino.

poraščen moški
(Foto: Reuters)

Sam svoj mojster

Če se boste ’skubili’ doma, vam epilacijo toplo odsvetujemo. Najcenejše in najbolj preprosto gre s peno za britje in britvico. Svetujemo, da predhodno skrajšate dlake s pomočjo električnega strižnika ali brivnika. Učinkovite so tudi depilacijske kreme, a je postopek lahko dolgotrajnejši, ker so moške dlake močnejše in krema pa lahko povzroči draženje kože.

Nikar ne nasedajte tržnim pastem raznih televizijskih prodaj. Že profesionalne naprave, s katerimi razpolagajo v salonih in je zanje potrebno odšteti nekaj tisoč evrov, z njimi pa upravlja izšolano osebje, niso vedno učinkovite, kaj šele ’žepni’ laserji za stotaka. Raje pojdite na obisk h kakšni simpatični kozmetičarki, po tem pa si privoščite kakšno pivo.

Z ali brez

Dragi dedci, ki še vztrajate pri branju tega sestavka. Res je, da dlake trenutno niso moderne, vendar to še nič ne pomeni. Damski okusi so različni in medtem, ko nekatere prisegajo na gladke površine, imajo spet druge rajši puhaste medvedke. Če vam je vaš kosmati okras všeč, ga pač pustite pri miru in ga nosite s ponosom. Še vedno je lažje kaj pristriči, kot ’zasaditi’ in ob današnjih modnih trendih se nikdar ne ve, kdaj bodo kožuhi zopet v modi.

Svoje mnenje pa lahko izrazite tudi na naši Facebook strani!

Pošlji prijatelju Natisni

Oceni:

  • Ocena članka: 4,6
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
4,6
glasov 13
Komentarjev: 32
s83 08.07.2013 08:32:55
moj je dlakav in je pravi dec :) in ko ga vidim zgoraj brez se mu ne morem upreti :)
 
devlon 08.07.2013 08:32:09
sledi, da so manj poraščeni moški evolutivno višje razviti
 
wtfack 06.07.2013 10:05:05
jaz mam tudi dlake(noge, roke, mednožje, prsa, trebuh ,rame, rit ) , hehe sem žival ampak si jih ne brijem. :P
 
kako higiena u grade? 06.07.2013 02:52:18
ona obrito na crtico, js pa na srčka , pa se ngava ku hudića
 
xx26xx 06.07.2013 01:13:24
SAMO ENKRAT PA NKOLVEČ TAM DOL
uros.t_19 07.07.2013 12:09:54
kolko pa si ti star? se sploh znaš briti tam dol? zmiraj v isti smeri kot rastejo..res da je manj učinkovito, vendar potem se dlake ne vrastejo in ne dobiš izpuščajev, mozoljev in ne srbi ;)
 
CyChick8 05.07.2013 16:55:58
Mene ne moti, če je kosmat. Pa da je moja kosmata me pa zmoti tu pa tam in še to sam zaradi tega, ker je dost boljši občutek pri orali :)
kopalisce 07.07.2013 18:49:54
hihi
TakeItEasy 05.07.2013 10:23:47
Tale Negovalni salon Luna je tam pri mercatorjevi stavbi... vem, ker gremo na kofe tam med šihtom ;)
Inred 07.07.2013 14:32:31
Si hotu povedat, da imaš šiht ???
TakeItEasy 03.08.2013 20:45:35
v bistvu sem hotu konkretno povedat za kater salon gre :) pa sem moral dodati zakaj. Včasih se tudi sami v objavi v zadrego spravimo... bem mu, kaj čmo, se zgodi.
 
johnymas 04.07.2013 23:38:49
sej nismo babe
FesterAdams 04.07.2013 22:59:20
Kad pica nema barem malo frizure da se sa njom pozabaviš, man središ najnužnije i ideš na gemišta. Ko to samo ima vremena na bacanje...?
TakeItEasy 05.07.2013 10:28:56
pak je i dražu rega rekla:" buš si i ti pimpeka ošišal, da ga bom lejko v usta dela!" je draž rekel nazad:" bi rega, bi! sam me strah da mi bo vuz dlaku i pimpeka ven povlikla!" :D
 
kokicas 04.07.2013 22:04:20
Al pa so športniki da se brijejo skoraj po celem telesu :kolesarji, plavalci,...
Več komentarjev