To so še danes največje legende ulične košarke!

moskisvet.com
07. julij 2016, 10:44
0
Velikost pisave:

Košarka je eden izmed najbolj priljubljenih športov na svetu in mnoge košarkarske zvezde so svojo kariero začele na bolj ali manj slabo urejenih igriščih blizu svojega doma. Nekateri so se prebili v NBA ali druge košarkarske lige, drugi pa so ostali pri ulični košarki vso svojo kariero in kasneje ustanovili košarkaške programe, s katerimi so želeli pomagati otrokom in mladostnikom.

Rucker park v New Yorku
(Foto: wikimedia.com)

Earl "The Goat" Manigault

Je bil igralec, ki je odrasel na ulicah New Yorka. Njegov vzdevek Goat (koza) verjetno izhaja iz napačne izgovorjave njegovega priimka: obdržal ga je, ker G.O.A.T. zanj pomeni tudi 'greatest of all time' (najboljši vseh časov). Earl še danes slovi kot eden najboljših igralcev vseh časov. Nekoč so vprašali Kareema Abdul-Jabbarja, kdo je po njegovem mnenju najboljši košarkarski igralec, proti kateremu je igral, in njegov odgovor je bil Earl "The Goat" Manigault.  Earl je bil znan po svojem natančnem zadevanju in neverjetnem odrivu, ki je bil rezultat uteži, ki jih je med treningi nosil okoli gležnjev. Po vpisu na fakulteto Johnson C. Smith je začel jemati droge in se že po prvem semestru izpisal. Malce za tem je pristal v zaporu, ko pa je ponovno prišel na prostost, je ustanovil 'Walk away from drugs' košarkarski turnir, kjer je delal do svoje smrti leta 1998. Umrl je zaradi srčnega infarkta.

Pee Wee Kirkland
(Foto: wikimedia.com)

Demetrius "Hook" Mitchell

'Hook' je še ena ulično-košarkarska legenda. Rodil se je v Oaklandu v Kaliforniji. Bil je visok komaj (za košarkaša) meter sedemdeset, a je bil znan po svojih 'zabijanjih' in posredno odrivu. Drugi košarkarji so ga opisovali kot enega najboljših igralcev vseh časov, ki ni nikoli prišel v NBA. Hook je imel namreč podobno kot Earl težave z drogami, leta 2004 pa je moral v zapor zaradi oboroženega ropa. Po vrnitvi iz zapora je poskušal priti v ekipo Golden State Warriors, a mu ni uspelo.

Joe Hammond

Joe "The Destroyer" Hammond je igral na slavnem Rucker Parku v New Yorku in v neki tekmi je v prvem polčasu dosegel 50 točk proti Dr. J Juliusu Irvingu. Dosegel je tudi rekord Rucker parka in v eni tekmi dosegel 82 točk. Med svoje vrste so ga želeli pri L.A. Lakers, a jih je zavrnil, ker v pogodbi niso dodali klavzule, ki bi preprečila, da bi ga lahko izločili iz ekipe.
Čeprav ni nikoli igral na fakulteti ali kateri od NBA ekip, ga poznavalci opisujejo kot enega najboljših košarkarskih igralcev na svetu.

Demetrius
(Foto: wikimedia.com)

Pee Wee Kirkland

Richard "Pee Wee" Kirkland je košarkar iz Harlema. Leta 1969 so ga med svoje vrste povabili skavti ekipe Chicago Bulls, a jih je zavrnil, ker je ugotovil, da lahko zasluži več denarja z raznimi ilegalnimi aktivnostmi. Kasneje se mu je to maščevalo, saj je pristal v zaporu, vendar ni prenehal igrati. Po prihodu iz zapora je ustanovil 'School of Skillz', program, ki pomaga otrokom pri pomembnih odločitvah in samopodobi. Poleg tega je bil tudi uspešen košarkarski trener srednje šole Trevor Day High School.

Fly Williams

James "Fly" Williams iz Brooklyna je bil visok meter devetdeset, 'Fly' pa so ga imenovali zaradi njegovega dokaj nenavadnega stila igranja. V turnirju Dapper Dan Classic je dosegel 63 točk proti NBA legendi Mosesu Maloneu. Proslavil se je na fakulteti in oboževalci so po več ur stali v vrsti za karte, da bi ga videli igrati. V NBA se ni mogel prebiti, predvsem zaradi svojega neprofesionalnega obnašanja, igralska kariera pa se mu je dokončno sesula, ko so ga ustrelili med ponesrečenim ropom. Danes večino svojega časa posveča revnim otrokom in mladostnikom.

Košarkaški kamp Miha Zupan - 1

Prihaja prvi košarkarski kamp Miha Zupana!

Med 3. in 9. 7. 2016 bo v Kranjski Gori potekal prvi košarkarski kamp Miha Zupana za starostno kategorijo fantov in deklet od 8. do 17. let. Vodil ga bo svetovno znani gluhi profesionalni košarkar in član ekipe romunskega kluba CSM Oradea Miha Zupan. Otroci bodo pod njegovim vodstvom in vodstvom trenerjev pomočnikov, dvakrat dnevno spoznavali ter nadgrajevali svoje športno znanje. Treningi bodo skrbno načrtovani ter prilagojeni otrokovim sposobnostim in zmožnostim. Želijo, da se kampa udeležijo vsi otroci, gluhi, naglušni in slišeči, saj bodo poleg košarke spoznavali tudi svet gluhote, za katerega je značilno sporazumevanje v znakovnem jeziku. 

Miha upa, da bo s tem svoje znanje in ljubezen do košarke prenesel na mlajši rod ter nesebično pomagal spoznavati, da je poleg športa pomemben tudi zdrav slog življenja. To je enkratna priložnost, da otroci spoznajo Miha, ki je prvi gluhi igralec, ki je nastopil na elitnem evropskem ligaškem tekmovanju pod imenom evroliga in njegove prijatelje. 

 

 

Pošlji prijatelju Natisni

Oceni:

  • Ocena članka: 3,0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
3,0
glasova 2
Komentarjev: 0
Več komentarjev

Kofein

Arhiv
Matej Drnovšek - 1

Matej se je s kolesom pognal po bob stezi in posnel tole!

Adrenalin, napor, vonj po naravi, neizmeren užitek in še več - vse to doživlja kolesar med spustom po strmih pobočjih, gozdnih poteh. Pogovarjali smo se s kolesarjem Matejem Drnovškom, ki se je nedavno spustil s kolesom po nekdanji bob stezi v Sarajevu, dogajanje pa posnel s športno kamero. Poglejte si adrenalinski posnetek in preberite, kaj vse nam je zaupal.

Anketa

Arhiv

Kaj vam je pri ženski najbolj pomembno?

strast