Kofein

Arhiv
Matej Drnovšek - 1

Matej se je s kolesom pognal po bob stezi in posnel tole!

Adrenalin, napor, vonj po naravi, neizmeren užitek in še več - vse to doživlja kolesar med spustom po strmih pobočjih, gozdnih poteh. Pogovarjali smo se s kolesarjem Matejem Drnovškom, ki se je nedavno spustil s kolesom po nekdanji bob stezi v Sarajevu, dogajanje pa posnel s športno kamero. Poglejte si adrenalinski posnetek in preberite, kaj vse nam je zaupal.

Anketa

Arhiv

Kaj vam je pri ženski najbolj pomembno?

strast
So ti slovenski manijaki v plenicah? - 2

So ti slovenski 'manijaki' v plenicah?

Urban Klančnik
16. maj 2012, 08:55
2
Velikost pisave:

ZircuS so gotovo ena najbolj neobičajnih glasbenih skupin na slovenskem glasbenem prostoru in delujejo z neko posebno svežino, ki je izjemno redka, celo v svetovnem merilu. In zanimivo je, da je njihov najnovejši album v celoti dosegljiv brezplačno na njihovi spletni strani.

Pred kratkim je imela zasedba ZircuS na Metelkovi predstavitev svojega najnovejšega albuma Away from the safety zone, ki je že tretji po vrsti. Njegova predhodnika Journey (2009) in Epic tribe (2010), sta pri kritih že požela dobre ocene, a se je zasedba vseeno 'skrivala' nekako pod radarjem večjih medijskih hiš. Kar je za slovenski prostor pravzaprav razumljivo. Fantje namreč ustvarjajo lastno glasbo, ki je kaotično-melodična in se ne drži nobenih ustaljenih smernic. Fantje mešajo stile, pravzaprav jih prepletajo in dobijo dokaj nenavadno mešanico novega zvoka, ki pa deluje neprisiljeno, sveže in z neko globino, ki je nekdo, ki skupine ne pozna, ne bi pričakoval.Skupina je nastala leta 2004, ustanovila pa sta jo Aleš Gangl in Maks Gregor, kmalu pa so se jima pridružili tudi ostali člani. Med drugimi tudi Tomislav Gangl, ki skrbi predvsem za vizualno podobo skupine. Ti namreč na odru uporabljajo tudi bogato video projekcijo, ki je do najmanjših podrobnosti usklajena z glasbo.

„Glasbeni žanr je eklektičen in se spreminja. Prizadevamo si uporabljati različne glasbene tehnike in združevati različne glasbene stile. Uporabljamo močne, glasne, hitro spreminjajoče in včasih mistične zvoke. Glasba združena z video projekcijo zabriše mejo med resničnim in virtualnim svetom. Rock in elektronika sta dve jedri, dva vira, ki nam omogočata naše izražanje. Ne mešamo žanrov ampak vplive različnih žanrov harmonično združujemo v eno celoto. Cilj je da ta združitev postane nekaj novega, edinstvenega in izvirnega,“ so zapisali fantje v njihovi biografiji in to definitvno drži.

„Besedila so v angleščini, teme besedil pa variirajo od abstraktno filozofskih do vsakdanje banalnih. Čeprav se nahajamo v sedanjosti in skušamo zabavati in sooblikovati zgolj aktualno, črpamo moč za takšno oblikovanje iz nasprotja med sodobnim, futurističnim na eni strani, in zgodovinskim, starodavnim, večnim, vse prisotnim, univerzalnim, na drugi. Največji vplivi so pomirjajoč efekt popolne tišine, groza hrupa, vse vidno in metafizično.“

So ti slovenski manijaki v plenicah? - 12
(Foto: Rok Malek)

Fantje so pred polno dvorano Gala hala na Metelkovi, v čast izida novega albuma, odigrali koncert in do kraja navdušili obiskovalce. Čeprav se v osnovi rock kitare in elektronika ne marata pretirano, pa je za skupino ZircuS njuno spajanje nekaj naravnega, nekaj kar deluje praktično do popolnosti. Poslušalca s svojimi neobičajnimi zvoki, ritmom, malce hipnotično-neprisiljenim vokalom in odlično inštrumentalno zasedbo, potegnejo v njihov svet, kjer pravila običajnega vedenja ne morejo več obstajati. In poslušalec preprosto nima druge možnosti, kot da se prepusti glasbi, v kateri je potrebno uživati, čeprav je daleč stran od komercialnih voda. Pravzaprav se zdi, da je njihovo vodilo ravno to, da se tako besedilno (filozofsko) kot glasbeno čim bolj odmikajo od komercialnosti. In prav zato so 'obvezno čtivo' za vsakega ljubitelja nekonvencionalne glasbe.

S člani skupine smo se pred koncertom pogovorili in izdali so nam svoje poglede na svet, glasbo in njihovo ustvarjanje.

MS: Zakaj ravno ZircuS?
ZircuS: Ime nima prav globokega imena, in v osnovi nima povezave s cirkusom. Je pravzaprav kot bi si izmislil ime za otroka. Velik S pa je pravzaprav stvar logotipa, saj sta Z in S v 'kontri'.

MS: Kakšna je pravzaprav filozofija benda?
ZircuS: Eden od pomembnih elementov je vsekakor 'entertainment', neke skupne filozofije, pa pravzaprav nimamo. Vsak naš izdelek ima svojo filozofijo in svoj koncept. V splošnem pa pravzaprav vsak naš izdelek pomeni nek odmik od ideologije. Zanimajo nas teme, od čisto filozofskih, kot so politika, religija ... pa do vsakdanjih, kot je preprosto zabava. Nikakor pa se člani med seboj ne omejujemo filozofsko.

MS: Kako poteka ustvarjanje glasbe skupine ZircuS?
ZircuS: Aleš in Marko v glavnem naredita nek koncept, nato pa v bistvu vadimo skupaj in dokončamo izdelek. Vsak od skupine pa doda svoj del.

MS: Vaša glasba ima cel kup vplivov različnih stilov, ki jih nato povežete v nek nov stil. Je to dobro premišljen koncept, ali se pač to zgodi spontano?
ZircuS: Vsak od nas ima nek svoj stil, ki mu je ljubši in nato to združimo. Zato pravzaprav lahko rečemo, da je to precej spontan proces. Ampak v osnovi bi si dali oznako pop, čeprav ne v komercialnem smislu. V bistvu nam je vseeno kaj si ljudje mislijo o našem stilu.

So ti slovenski manijaki v plenicah? - 2
(Foto: Rok Malek)

MS: Kaj glasba pomeni za vas?
ZircuS: V bistvu način življenja. Je nekaj za kar živimo. Nekaj kar je kanal za prenašanje misli, idej. Sredstvo za izražanje, tudi gonilna sila in filter spoznavanja sveta skozi glasbo. Zaznavanje sveta skozi glasbo, kot glasbenik, je nekaj čisto posebnega in neponovljivega.

MS: Odrezali ste se od komercialnega aspekta glasbe in ste tako besedilno kot inštrumentalno provokativni. To seveda vpliva na komercialni uspeh. Bi se bili pripravljeni odreči provokativnosti in zaiti v komercialne vode izključno zaradi denarja in slave?
ZircuS: Vedno je težko napovedovati prihodnost, vendar pa vsaj v tem trenutku nismo pripravljeni na kaj takšnega in tudi v prihodnosti se ne vidimo v vodah komercialnega popa.

MS: Mešanje stilov je pravzaprav bistvo vaših pesmi? Kaj lahko v prihodnosti pričakujemo od vas?
ZircuS: To je za nas na splošno življenjski paradoks – se pravi, da je spremenljivost stalnica. Od nas lahko pričakujete samo to, da se ne da od nas pričakovati ničesar.

MS: Idoli, vplivi?
ZircuS: Imamo ogromno idolov, tako domačih in tujih. Predvsem pa na nas vplivajo potovanja, spoznavanje ljudi, tudi vsakdanje stvari, ki jih poskušamo odražati v glasbi. Vplivajo tudi filmi, recimo Kubrik, Lynch in tako naprej. Ne maramo pa nekega klasičnega hollywoodskega orkestralnega 'soundtracka', ki se je začel ponavljati.

MS: Na koncertih je za vas tudi izjemno pomembna vizualnost?
ZircuS: To ima čez Tomi in pravzaprav vizualnost prepustimo njemu.

MS: Bi si želeli sodelovati s katerimi od slovenskih in tujih glasbenikov?
ZircuS: Vsekakor Penko, s katerim smo sedaj sodelovali pri zadnjem albumu, potem definitvno producent Iztok Turk, Laibach, Avsenik mlajši in starejši, Magnifico. Tuji pa recimo David Bowie, Steel Panther, Oliver Shanti in James Usher, pa še bi jih lahko naštevali. V bistvu bi delali tudi z ljudmi, ki dejansko izdelujejo inštrumente. To bi bilo zanimivo.

MS: Kakšne vidite razlike vidite od albuma do albuma?
ZircuS: Prvi album je bil kaotičen s hitrimi spremembami z grobimi odseki znotraj verzov. Epic tribe se je tega otresel in z njim smo dosegli, da je bila posamezna pesem bolj celovita, sam album pa je že imel koncept. Tretji album pa je to še nadgradil s celovitostjo. Glasbo vidimo v bistvu z barvami in recimo tretji album je nekako v sivo-bež barvi. Poleg tega je glasba postajala iz albuma v album bolj disonantna.

MS: Album ste dali na spletno stran, kjer si ga lahko vsak obiskovalec prenese na svoj računalnik? Zakaj?
ZircuS: Z albumi ne moremo zaslužiti, tako pač je. Zato se raje osredotočamo na koncerte in pomembneje je, da glasba pride do ljudi, da lahko testiramo njihove reakcije. Če ljudje ne pridejo na naš koncert, potem smo še bolj motivirani, da bo naslednji izdelek še boljši. Da bomo z novim projektom ljudi pač prepričali, da pridejo.
MS: No, še zmeraj pa lahko tisti 'pravi' oboževalci kupijo album?
ZircuS: Seveda, od nas ali pa direktno od založbe

Zasedba:
Aleš Gangl – elektronika, vokal
Tomislav Gangl – video projekcija-grafika
Marko Štruc – bobni, elektronika, percussion
Maks Gregor – kitara, bas
Aleš Krevh – synth, elektronika
Uroš Bračič – bobni, percussion
Rok Bricman - kitara

Svoje mnenje pa lahko izrazite tudi na naši Facebook strani!

 

 • So ti slovenski manijaki v plenicah? - 1
 • So ti slovenski manijaki v plenicah? - 2
 • So ti slovenski manijaki v plenicah? - 3
 • So ti slovenski manijaki v plenicah? - 4
 • So ti slovenski manijaki v plenicah? - 5
 • So ti slovenski manijaki v plenicah? - 6
 • So ti slovenski manijaki v plenicah? - 7
 • So ti slovenski manijaki v plenicah? - 8
 • So ti slovenski manijaki v plenicah? - 9
 • So ti slovenski manijaki v plenicah? - 10
 • So ti slovenski manijaki v plenicah? - 11
 • So ti slovenski manijaki v plenicah? - 12
 • So ti slovenski manijaki v plenicah? - 13
 • So ti slovenski manijaki v plenicah? - 14
 • So ti slovenski manijaki v plenicah? - 15
 • So ti slovenski manijaki v plenicah? - 16
 • So ti slovenski manijaki v plenicah? - 17
 • So ti slovenski manijaki v plenicah? - 18
 • So ti slovenski manijaki v plenicah? - 19
 • So ti slovenski manijaki v plenicah? - 20
 • So ti slovenski manijaki v plenicah? - 21
Pošlji prijatelju Natisni

Oceni:

 • Ocena članka: 4,5
 • 1
 • 2
 • 3
 • 4
 • 5
4,5
glasov 11
Komentarjev: 2
 
Tar_sol 17.05.2012 12:08:39
Bil sem na koncertu in bilo je noro, bravo fantje
 
VERDO 16.05.2012 09:03:03
Bravo pobi!
Več komentarjev