Strip 61
Strip 61

Kofein

Arhiv
Damijan Merlak

Spoznajte Slovenca, ki služi milijone!

Damijan Merlak je skupaj z Nejcem Kodričem bitcoin borzo Bitstamp ustanovil sredi leta 2011, ko je bil en bitni kovanec vreden slabih pet ameriških dolarjev. Danes je ta vreden okoli 800 dolarjev, njuna borza pa je med največjimi na svetu - njen mesečni promet znaša okoli 250 milijonov dolarjev, kar je petkratnik prometa na Ljubljanski borzi.

Anketa

Arhiv

Kje ste spoznali svojo boljšo polovico?

zmenek
Dream Symphony - 3

Graditi začeli najdaljšo jadrnico na svetu

R.B.
05. avgust 2011, 16:09
1
Velikost pisave:

Smo sredi poletja in na kratkih dopustih nam je dano opazovati morske lepotice. Še posebno so privlačne klasične jadrnice, ki zmorejo dosegati velike hitrosti ob prijetnem poletnem pišu. Pred kratkim se je začela gradnja največje na svetu.

Ob Egejskem morju je že sestavljena osnovna konstrukcija za lepotico velikanko, ki bo v dolžino merila kar 141 metrov. Gre za štirijadrni škuner z luksuzno opremo za še neznanega naročnika.

Dream Symphony - 1
Štirijadrni škuner bo lahko dosegal visoke hitrosti. (Foto: Superyachttimes.com)

Lepotico je sprojektiral arhitekturni biro Ken Freivokh Design v sodelovanju z arhitekti iz podjetja Dykstra. Poimenovali so jo Dream Symphony, zanjo so v Turčiji zgradili posebni, 160-metrski objekt, kjer bodo poleg nje sestavili še 55-metrsko Princess Maria in 43-metrsko Imagination.

Dream Symphony - 2
(Foto: Superyachttimes.com)

Osnovna konstrukcija školjke je že prestala vetrovne teste in hidrodinamične simulacije. Oba biroja imata že veliko izkušenj z megajadrnicami, saj so njihovi arhitekti med drugim narisali tudi legendarno in do sedaj največjo lepotico podjetja Perini Navi, ki nosi pomenljivo ime Maltese Falcon ('Malteški sokol').

Pošlji prijatelju Natisni

Oceni:

  • Ocena članka: 5,0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
5,0
glasov 5
Komentarjev: 1
 
vidkk 08.08.2011 15:56:00
zakon barka. bi šu jadrat z njo
Več komentarjev