Strip 61
Strip 61

Kofein

Arhiv
Damijan Merlak

Spoznajte Slovenca, ki služi milijone!

Damijan Merlak je skupaj z Nejcem Kodričem bitcoin borzo Bitstamp ustanovil sredi leta 2011, ko je bil en bitni kovanec vreden slabih pet ameriških dolarjev. Danes je ta vreden okoli 800 dolarjev, njuna borza pa je med največjimi na svetu - njen mesečni promet znaša okoli 250 milijonov dolarjev, kar je petkratnik prometa na Ljubljanski borzi.

Anketa

Arhiv

Kje ste spoznali svojo boljšo polovico?

zmenek
Pralni stroj

Da bodo vaša oblačila dolgo ’živela’

A.M.
19. september 2012, 08:03
0
Velikost pisave:

S pravilnim in skrbnim ravnanjem lahko močno podaljšate življenjsko dobo svojih oblačil in prihranite zajeten kup denarja.

Moška oblačila
(Foto: Reuters)

Vsi imamo kakšen priljubljen kos garderobe, na katerega nas vežejo posebni spomini ali nam je preprosto kot ulit. Kako poskrbeti, da ne bo visel na nas kot kakšen povožen kadaver, ampak nam bo dolgo v ponos? Z nekaj preprostimi nasveti!

Oblačila najbolj uničuje pranje, zato vam toplo odsvetujemo "simbolično" pranje, ko čisto oblačilo vržete v pralni stroj zgolj zato, ker ste ga oblekli enkrat. Seveda to pravilo izvzema spodnje perilo, nogavice in prepoteno ali umazano perilo, veliko oblačil pa lahko med posamičnimi pranji oblečemo večkrat. Ko se kos garderobe umaže ali ima vonj, je že iz družbeno-socialnih razlogov modro, da ga vseeno vržete v pralni stroj.

Oblačila (zlasti temna) operite v čim bolj hladni vodi in vedno ločite temna od svetlih. Vlakna svetlih kosov oblačil je težko spraviti s temnih oblačil, temna oblačila pa lahko obarvajo svetla.

Pri strojnem pranju perila vedno uporabljajte čim bolj nežen program pranja … po domače povedano – perite s programom za zavese in vedno uporabljajte nežne detergente.

Vedno strpajte grobe kose oblačil v pralni stroj ločeno od "finih" oblačil. Džins perite ločeno od srajc. Oblačila pred pranjem vedno obrnite. To še posebej velja za džins, saj bodo barve tako dolgo ostale sveže.

Če se le da, oblačila sušite na zraku. Sušilci so res super in praktični, vendar močno poškodujejo vlakna. Za dokaz vzemite "mucke", ki se naberejo na čistilcu. Prav tako svetujemo uporabo pralnih in sušilnih vreč za perilo. Slednje preprečujejo, da bi se oblačila med pranjem prepletla in strgala.

Svoje mnenje pa lahko izrazite tudi na naši Facebook strani!
 

Pošlji prijatelju Natisni

Oceni:

  • Ocena članka: 5,0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
5,0
glas 1
Komentarjev: 0
Več komentarjev