Kofein

Arhiv
Matej Drnovšek - 1

Matej se je s kolesom pognal po bob stezi in posnel tole!

Adrenalin, napor, vonj po naravi, neizmeren užitek in še več - vse to doživlja kolesar med spustom po strmih pobočjih, gozdnih poteh. Pogovarjali smo se s kolesarjem Matejem Drnovškom, ki se je nedavno spustil s kolesom po nekdanji bob stezi v Sarajevu, dogajanje pa posnel s športno kamero. Poglejte si adrenalinski posnetek in preberite, kaj vse nam je zaupal.

Anketa

Arhiv

Kakšne prsi so najbolj seksi?

Dekolte
E-novice

Prijavi se na e-novice in bodi na tekočem z aktualnimi novicami.

Ročna ura Rolex

Najbolj priljubljene znamke ročnih ur

L.P.
18. maj 2018, 12:41
3
Velikost pisave:

Ročne ure že stoletja uporabljamo za prikazovanje časa na našem zapestju. Kako se je tehnologija ročnih ur skozi leta spreminjala in katere so danes ene najbolj priljubljenih znamk v tej industriji?

Citizen

Podjetje Citizen je nastalo leta 1930 na Japonskem. Financirali so ga japonski in švicarski investitorji. Proizvaja precizna strojna orodja Cincom in ročne ure Citizen. Citizen je leta 1993 ustvaril prvo avtomsko časovno uro na svetu. Združili so jo s svojo tehnologijo "Eco-Drive". Vsakič ko si v bližini svetlobe, ta napaja uro in zato ti kaže natančen čas. Ta lahko odstopa le eno sekundo v 100.000 letih. Citizen atomske ročne ure sprejemajo radijske signale iz atomske ure, da nastavijo čas pravilno.

Ročna ura Citizen
(Foto: iStock)

Omega

Omega SA je švicarski luksuzni proizvajalec ur s sedežem v Bielu v Švici. Formalno deluje že od leta 1848 pod imenom La Generale Watch Co. Leta 1903 so v ime dodali tudi besedo Omega. Britanska kraljevska letalna družba je leta 1917 izbrala Omega ure kot uradno znamko za svoje bojne enote. Enako je storila ameriška vojska leta 1918. Znamko je izbrala tudi NASA. Omega je bila prva ura na luni leta 1969. Luksuzna švicarska znamka je bila tudi uradna merilka časa na olimpijski igrah že od leta 1932 naprej. James Bond jo je nosil v filmih od leta 1995 dalje. Druge slavne osebnosti, ki so nosile to prestižno znamko, so še: John F. Kennedy, Prince William, George Clooney in Buzz Aldrin. Omega je trenutno v lasti podjetja Swatch Group.

Ročna ura Omega
(Foto: iStock)

Certina

Certina S.A. je švicarska proizvajalka ur, ustanovljena leta 1888 v Grenchenu. Podjetje sta zasnovala Adolf in Alfred Kurth in trenutno spada pod skupino Swatch Group. Leta 1936 je bila Certina pva družba, ki je izdelala digitalno uro. Podjetje je prve zapestne ure proizvedlo že leta 1938. Šlo je večinoma za ženske ure, ker so moški v tistem času nosili bolj žepne ure. Certina je leta 1959 ustvarila koncept ure z dvojno zaščito (DS oziroma "double security"). Certina DS so bile prve ure, ki so namenjale pozornost povečanju zaščite pred udarci. Hkrati pa so imele do šest metrov odportnosti proti vodi. Prejšnje ure so zmogle le 2,2 metra. Uro Certina DS je odprava vzela v Himalajo. Ura je uspešno prestala vzpon na Dhaulagiri. Leta 1971 je Certina predstavila Biostar. To je bila prva ura na svetu, ki je prikazovala človeški bioritem. Certina je predstavila veliko novosti med urami. Ena takšnih je tudi ura "Scratchproff", odporna proti praskam.

Seiko

Seiko je japonska holding družba. Njene podružnice proizvajajo ročne ure, stenske ure, elektronske naprave, polprevodnike, nakit in optične izdelke. Prve ure, izdelane pod blagovno znamko Seiko, so se pojavile leta 1924. Leta 1969 je Seiko predstavil Astron, prvo uro s kremenovim kristalom na svetu. Na začetku je takšna ura stala enako kot srednje drag avtomobil. Seiko je kasneje predstavil prvi kremenčev kronograf. V poznih osemdesetih letih je Seiko izdelal prvo kinetično uro, ki se je v celoti sama napajala.

Tissot

Tissot je švicarsko luksuzno podjetje, ki izdeluje ure. Ustanovljeno je bilo leta 1853 v Le Locle v Švici. Začetnika sta bila Charles-Félicien Tissot in njegov sin Charles-Émile Tissot. Tissot je podružnica skupine The Swatch Group. Tissot je predstavil prvo množično žepno uro, kot tudi prvo žepno uro z dvema časovnima pasoma leta 1853. Prvo anti-magnetno uro pa med letoma 1929 in 1930. Družba Tissot je bila tudi prva, ki je izdelovala ure iz plastike, kamna, biserov ) in lesa. Tissot je predstavil svojo prvo uro na dotik, s tehnologijo "T-Touch" leta 1999. Ta omogoča funkcije kot so kompas, barometer, višinomer in termometer. Najnovejši modeli serije T-Touch, T-Touch Expert Solar in T-Touch Lady Solar, imajo 25 funkcij. Tissot ure med drugimi nosijo oz. so nosili tudi: Catherine, vojvodinja iz Cambridgea, Sarah Bernhardt, pevka Carmen Miranda, Elvis Presley, Grace Kelly, Banassim Kassim in Nelson Mandela.

Breitling

Breitling SA je leta 1884 ustanovil Léon Breitling leta 1884 v Saint-Imierju v Bernese Juri. Leta 2009 je Breitling razvil notranjo samodejno navijanje in kolonsko kolesno kronografsko gibanje. Družba vstavlja kronometre v vse modele. Ure se običajno uporabljajo za potapljanje (SuperOcean) ali letalstvo (Navitimer). Styling Breitling ure so namenjeni izboljšanju berljivosti. Veliko modelov ima samodejni mehanizem za navijanje, ki je popolnoma mehaničen (t.j. brez elektronskih komponent). Leta 1961 je Scott Carpenter, eden od prvotnih astronavtov v vesoljskem programu Mercury, pristopil k Breitlingu z idejo o vključitvi 24-urnega števca namesto običajnega 12-urnega. To je bilo potrebno zaradi pomanjkanja dneva in noči med vesoljskim potovanjem. Breitling je upošteval in izdelal 24-urni Navitimer, ki ga je Carpenter nosil na vesoljskem letu 1962.

Tudor

Tudor je švicarski proizvajalec visokokakovostnih zapestnih ur v Ženevi. Podjetje je bilo registrirano leta 1926 na zahtevo Hansa Wilsdorfa, ustanovitelja podjetja Rolex SA. Je cenejša alternativa uram znamke Rolex.Danes blagovna znamka ostaja sestrska družba matične družbe, obe pa sta v lasti fundacije Hans Wilsdorf. Sčasoma so Tudorjeve ure postale še posebej dobro znane po svojih ročnih orodjih za profesionalne potapljače in vojake.

Hunting for that perfect contrast with #BlackBay #TudorWatch #BornToDare

A post shared by TUDOR Watch OFFICIAL (@tudorwatch) on

Rolex

Rolex SA je švicarski luksuzni proizvajalec ur. Podjetje in njena hčerinska družba Montres Tudor SA oblikujejo, izdelujejo, distribuirajo in servisirajo ročne ure, ki se prodajajo pod blagovnimi znamkami Rolex in Tudor. Rolex sta ustanovila Hans Wilsdorf in Alfred Davis v Londonu v Angliji leta 1905 kot Wilsdorf in Davis. Forbes je na seznamu najmočnejših svetovnih blagovnih znamk na svetu uvstil Rolex na 64. mesto. Je največja blagovna znamka luksuznih ur in proizvede okoli 2.000 ur na dan. Družba je v lasti fundacije Hans Wilsdorf, družinskega zasebnega zaupanja. Rolex je v svoji bogati zgodovini na trgu predstavil številne novosti. Te so: vodotesnost, datum samodejnega spreminjanja na številčnici, vodoodpornost do 100 metrov globine, prikazovanje dveh časovnih con hkrati, avtomatsko spreminjanje dneva in datuma na številčnici ter kronometer za ročno uro.

Ročna ura Rolex
(Foto: iStock)
Pošlji prijatelju Natisni

Oceni:

  • Ocena članka: 1,3
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
1,3
glasovi 3
Komentarjev: 3
 
posojila386 07.07.2018 03:26:58
priložnosti za vaše projekte Za vse vaše posojilo zahteva za oživitev svoje dejavnosti, bodisi za izvedbo projekta ali za nakup stanovanja ali pa potrebujete denar iz drugih razlogov preveč. Strinjam se, da vam pomagam z zneskom od 5000 € do 10.000.000 € s stopnjo 3% na leto in s trajanjem od 1 do 30 let. Prosim, prosimo, da me kontaktirate za več informacij. prosim kontaktirajte me. E-pošta: posojila386@gmail.com Viber: +22 995608568
 
ZRCC 17.05.2018 07:05:30
Prispevek opisuje mogoče najbolj razširjene znamke ur na svetu in ne najbolj prestižnih (razen zadnjih treh - Tissot, Breitling, Rolex). Luskuzne znamke so že samo od švicarskih znamk npr. Cartier, Ulysse-Nardin, IWC, Jaeger Le-Coultre, A.Lange & sohne, Brequet, Chopard in še posebej Patek-Phillipe pri kateri po vsej verjetnosti ne najdeš ure pod dvajsetimi tisočaki. To so vse vrhunske znamke z vrhunskimi urami in več kot stoletno tradicijo izdelovanja. Malce površno napisan članek.
kd29 17.05.2018 11:57:33
ZRCC se zelo strinjam. Omenjene znamke v članku so znane in velike, prav gotovo pa ne prestižne. Manjkajo tudi Blancpain, Panerai itd.
Več komentarjev