Kofein

Arhiv
Matej Drnovšek - 1

Matej se je s kolesom pognal po bob stezi in posnel tole!

Adrenalin, napor, vonj po naravi, neizmeren užitek in še več - vse to doživlja kolesar med spustom po strmih pobočjih, gozdnih poteh. Pogovarjali smo se s kolesarjem Matejem Drnovškom, ki se je nedavno spustil s kolesom po nekdanji bob stezi v Sarajevu, dogajanje pa posnel s športno kamero. Poglejte si adrenalinski posnetek in preberite, kaj vse nam je zaupal.

Anketa

Arhiv

Kaj vam je pri ženski najbolj pomembno?

strast
Računalniki bodo bralibrnaše misli

Nove tehnologije umirajo s svetlobno hitrostjo

V.S.
23. junij 2010, 15:02
0
Velikost pisave:

Tipkovnice, miške, plazma televizorji, polnilci za mobitele, diskete ... kdo jih sploh še potrebuje? Danes jih nadomeščajo nove, veliko bolj priročne naprave in seveda boljše tehnologije.

Kvantni računalniki - 2
Kvantni računalniki (Foto: iStockphoto)

Vse, kar danes uporabljamo, bo jutri že zastarelo. To je moto inovatorjev različnih informacijskih tehnologij, ki vsakodnevno krojijo našo prihodnost, saj je sedanjost za njih v resnici preteklost. Še nekaj let nazaj so bile tehnologije, kot je na primer zaslon na dotik ali 3D televizija čista znanstvena fantastika, danes je samo vprašanje časa, kdaj bodo zastarele. Starejše generacije težko sledijo vsem inovacijam, ki postajajo vse bolj domače igrišče desetletnikov.

Svoj čas smo mislili, da nekatere tehnologije nikoli ne bodo pozabljenje, ker so preveč vpete v naše življenje; spomnite se na primer gramofona in walkmana. Tako kot je walkman zamenjal mp3 predvajalnik, že čez nekaj let nihče več ne bo uporabljal miške in tipkovnice za delo z računalnikom. In katere iznajdbe bodo kmalu končale na smetišču tehnološke zgodovine?

Flash
Steve Jobs v flashu vidi zgolj ogromnega potrošnika energije, čeprav je Adobe Flash Player še vedno standard za pregledovanje multimedijske vsebine na internetu. Možni programski alternativi za popularni flash sta Microsoftov Silverlight in Appleov Gianduia, ki sta se izkazala za zelo učinkovita v mobilnih telefonih.

Daljinski upravljalec za konzole
Nič več pisanih tipk na daljinskem upravljalcu za Playstation, Nintendo in druge konzole. Wii je začel revolucionaren pohod v prostoročnem igranju igric, najnovejši Microsoftov Project Natal za Xbox 360 pa bi lahko zadal poslednji udarec klasičnim daljincem.

iPad dodatki-5
Apple iPad (Foto: arhiv proizvajalca)

Miške in tipkovnice
Zahvaljujoč touchscreenu in touchpadu (zaslonom na dotik) bodo miške in tipkovnice kmalu postale odvečna krama. Nekega dne, ko bodo računalniki brez napak prepoznali človeške glasove, tipkanje ne bo več potrebno. Mobilnike že danes brez večjih težav upravljamo z dotikom na zaslon. Podoben trend lahko pričakujemo v segmentu upravljanja z računalniki.

Plazma TV
Po nekaterih raziskavah (DisplaySearch) je bilo leta 2009 od vseh prodanih televizorjev na svetu kar tri četrtine tistih z LCD tehnologijo, le sedem odstotkov je bilo plazem. Prodanih je bilo celo več klasičnih kot pa plazma televizorjev. Čeprav plazma nudi boljši kontrast in čistejše barve, pa ima manjšo resolucijo, torej manj pikslov na ekranu, porabi več energije, je težja in manj priročna za združevanje z računalniki in konzolami za igranje igric.

Disketa
Kdo jih sploh še uporablja?

Diskete
Sony je disketo nedavno razglasil za mrtvo. Zadnjo disketo bodo naredili na Japonskem, in sicer marca 2011. V razvitih državah so diskete že zdavnaj nadomestili USB ključi, CD-ji in DVD-ji.

Polnilec za mobilni telefon
Kmalu se bomo poslovili od kablov, ki napajajo baterije naših mobilnikov. Prihodnje naprave za polnjenje telefonov naj bi bile indukcijske plošče, na katere bomo enostavno odložili telefon. Nokia že razvija mobilni telefon, ki se sam polni.

Faks sistemi
Naprave, ki jih še vedno uporabljajo v marsikateri pisarni, so tako rekoč tik pred izhodnimi vrati. Nadomeščajo jih digitalni podpisi in seveda elektronska pošta.

Verjetno tudi nove tehnologije, ki bodo nadomestile (skoraj) odpisane naprave in sisteme, ki jih še vedno uporabljamo, ne bodo dolgo aktualne. Morda bodo inovatorji že čez leto, dve ali tri iznašli revolucionarno rešitev za telepatsko branje človeških misli. Na to iznajdbo namreč vsi že prav nestrpno čakajo.

Pošlji prijatelju Natisni

Oceni:

  • Ocena članka: 2,7
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
2,7
glasov 27
Komentarjev: 0
Več komentarjev