Kofein

Arhiv
Matej Drnovšek - 1

Matej se je s kolesom pognal po bob stezi in posnel tole!

Adrenalin, napor, vonj po naravi, neizmeren užitek in še več - vse to doživlja kolesar med spustom po strmih pobočjih, gozdnih poteh. Pogovarjali smo se s kolesarjem Matejem Drnovškom, ki se je nedavno spustil s kolesom po nekdanji bob stezi v Sarajevu, dogajanje pa posnel s športno kamero. Poglejte si adrenalinski posnetek in preberite, kaj vse nam je zaupal.

Anketa

Arhiv

Kaj vam je pri ženski najbolj pomembno?

strast
‘Skinput’ pretvori telo v zaslon na dotik

Nova tehnološka revolucija: človeški vmesnik Skinput

U. K.
05. marec 2010, 21:13
0
Velikost pisave:

Zasloni na dotik so tako popularni, da lahko predvidevamo, da bodo kmalu nadomestili tipkovnice in miške. A nov Microsoftov projekt bo morda v vmesnik spremenil kar naše telo.

Prvi poskusi uporabnosti človeškega telesa kot vmesnika med različnimi napravami, so temeljili na sledenju gibov, ki so določili, česa se je uporabnik dotaknil. Nova naprava Skinput, ki so jo razvili pri Microsoftu, pa uporablja senzorje, ki „poslušajo“ vibracije v telesu.

‘Skinput’ pretvori telo v zaslon na dotik
Skinput bomo lahko združili tudi s pico projektorjem (Foto: arhiv proizvajalca)

Adijo tipkovnice
Na nadlaket si namestimo trak s senzorji, ki zaznavajo naše vibracije. Rahli udarci, ki jih povzročamo s potrkavanjem na različne dele roke natančno tam, kjer projekcija prikazuje sliko tipkovnice, ustvarjajo različne vibracije, ki jih senzorji prevedejo v nem ukaz v računalniškem jeziku.
Vodja projekta Chris Harrison pravi, da so v razvojni fazi dosegli 90 odstotno natančnost zaznavanja ukazov s pomočjo vibracij, in da je trenutni trak za roko samo prototip. Ko bo projekt povsem razvit in ga bodo ponudili na trgu, bo pretvornik veliko manjši.
Udarci na različne dele roke bodo delovali podobno kot tipke na tipkovnici. Vsak del roke bo predstavljal različno tipko in bo sprožil v naprej določeno reakcijo na računalniku, odvisno od programa.

Skinput
bomo lahko združili tudi s pico projektorjem
Projektor bo na roko projeciral virtualne menije za lažjo uporabo.
Vizualna pomoč pa ne bo obvezna. Kot so predstavili na primeru MP3 predvajalnika bo uporabnik preprosto, s trepljanjem po določenem delu roke, izbral naslednjo pesem, nastavljal glasnost, pravzaprav opravljal vse funkcije, ki jih ponujajo predvajalniki.
Poleg mp3 predvajalnikov, so pri Microsoftu predstavili tudi igranje večno popularnega tetrisa. S tem so pokazali, da je odzivni čas tudi realen.
Za enkrat gre pri projektu bolj za odkrivanje novih možnosti povezovanja elektronike z vmesniki, a raziskovalci ne izključujejo možnosti, da se bo nekoč uporabljal v komercialne namene. Poudarjajo, da bodo postali projektorji močnejši in dovolj majhni, da jih bomo nosili na zapestju poleg ure, ali celo v uri. To bo naredilo Skinput del mobilnega sistema, ki ga bomo lahko priklopili na katerokoli elektronsko napravo.

‘Skinput’ pretvori telo v zaslon na dotik
Skinput - trak (Foto: arhiv proizvajalca)

Začetniške težave
Poleg tega, da je za enkrat še relativno velik, pa ima Skinput še en problem. Sčasoma se točnost trepljanja zmanjšuje, kar pomeni, da dlje časa kot se trepljamo, manj natančno zaznava, kje je bil dotik. Znanstveniki upajo, da bodo to napako kmalu odpravili.
Podobne naprave kot je Skinput imajo lahko večji vpliv na razvoj tehnologije kot je videti na prvi pogled, in podoben vmesnik so že predstavili pri igrici Guitar Hero, kjer lahko uporabnik igra brez plastične kitare.
Pričakujemo lahko, da se bo tehnologija povezala tudi s projektom Natal, ki ga prav tako razvija Microsoft. Naj spomnimo, pri projektu Natal, gre za igranje igric brez igralnih konzol in podobnih vmesnikov, kar je nadgradnja Nintendovega Wii. Projekt Skinput bo podrobneje predstavljen sredi aprila, na 28. konferenci SIGCHI (Conference on Human Factors in Computing Systems) v Atlanti.

Pošlji prijatelju Natisni

Oceni:

  • Ocena članka: 2,3
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
2,3
glasov 28
Komentarjev: 0
Več komentarjev