Kofein

Arhiv
Matej Drnovšek - 1

Matej se je s kolesom pognal po bob stezi in posnel tole!

Adrenalin, napor, vonj po naravi, neizmeren užitek in še več - vse to doživlja kolesar med spustom po strmih pobočjih, gozdnih poteh. Pogovarjali smo se s kolesarjem Matejem Drnovškom, ki se je nedavno spustil s kolesom po nekdanji bob stezi v Sarajevu, dogajanje pa posnel s športno kamero. Poglejte si adrenalinski posnetek in preberite, kaj vse nam je zaupal.

Anketa

Arhiv

Kaj vam je pri ženski najbolj pomembno?

strast
Android Virus

'Androidni' virusi napadajo!

R.B.
03. marec 2011, 11:30
1
Velikost pisave:

Najbolj popularen mobilni operacijski sistem na svetu je že na udaru virusov, saj so na androidnem trgu našli več kot 50 okuženih aplikacij.

Podjetje Kaspersky Virus Labs, ki se ukvarja z odkrivanjem in zatiranjem škodljivih programov, je naredilo raziskavo med aplikacijami na drugem največjem trgu aplikacij na svetu. Našli so cel paket programov, ki so bili okuženi z nevarnim trojanskim programom Droid Dream. Slednji lahko pridobi zaupne podatke uporabnika in jih prenaša na zunanje strežnike.

Na seznamu najdemo več kot petdeset (glej spodnji seznam) programov, med njimi pa se znajdejo tako znane igre kot tudi uporabne aplikacije za nadzor in vzdrževanje mobilnega operacijskega sistema. Do sedaj so nevarne aplikacije prišle na mobilni telefon le preko piratskih strani, ki so ponujale 'krekane' programe. Uporabnik se je lahko zavaroval pred škodljivimi programi tako, da je omejil instalacijo le na androidni trg aplikacij. Najnovejše odkritje pa potrjuje, da ni več tako.

Droid Dream je še posebno 'zloben' program, saj poleg sistemskih podatkov lahko iz mobilnega telefona izlušči tudi identifikacijsko številko mobilnega telefona (IMEI) in mednarodno mobilno uporabniško identiteto (IMSI), kar pomeni, da lahko preskoči tudi Android Sandbox – prvi branik pred širjenjem škodljive programske opreme po telefonskem sistemu.

Android Virus
Razni črvi in virusi prihajajo tudi na mobilne telefone. (Foto: weirdworm.com)


Google je sicer dokaj hitro umaknil škodljive aplikacije s trga, vendar se je po nekaterih podatkih okužene aplikacije preneslo več kot 200.000-krat, kar lahko pomeni velikansko škodo. Vsi uporabniki morajo biti izjemno previdni pri prenašanju in morajo pred pretakanjem preveriti, ali ima aplikacija (vsaj na prvi pogled) vsa dovoljenje in certifikate za prenos. Varne verzije okuženih aplikacij pa se da še vedno pridobiti iz nekaterih drugih trgov androidnih aplikacij.
Preverite, katero od naslednjih aplikacij ste presneli na svoj telefon v zadnjih mesecih in jo ob čudnem obnašanju telefona takoj izbrišite iz sistema:

Škodljive aplikacije so na trg prenesli: kingmall2010, myournet in we20090202

Aplikacije:

Advanced App to SD Version 1.0.1, Magic Strobe Light Version 1.0.1, Advanced Compass Leveler, Version 1.1.1, Super Stopwatch & Timer Version 4.3, Sexy Legs Version 1.0.01, Sexy Girls: Japanese Version 1.0, Bowling Time Version 1.8, Music Box Version 2.5, Best password safe Version 1.0.5, Hot Sexy Girls Version 1.0, Super sex sound Version 1.3, Super Bluetooth Transfer Version 2.30.1, Advanced File Manager Version 1.1.0, Advanced Barcode Scanner Version 1.0.1, Task Killer Pro Version 1.0.1, Funny Paint Version 1.2, Dice Roller Version 2.4.1, Falling Ball Dodge Version 2.0.9, Photo Editor Version 3.1.1, Chess Version 2.6.1, APP Uninstaller Version 1.6.0, Falling Down Version 1.0, Screaming Sexy Japanese Girls Version 1.0, Hot Sexy Videos Version 0.1.10, Super History Eraser Version 1.0.1, Super Ringtone Maker Version 1.0.1, Hilton Sex Sound Version 2.1.1, Scientific Calculator Version 1.4.2, Super Guitar Solo Version 1.0.1
Super Sex Positions Version 1.0, Advanced Currency Converter Version 1.0.1, Basketball Shot Now Version 1.4.0, Omok - Five in a Row Version 3.1.1, Super Sexy Ringtones Version 3.1.4, Magic Hypnotic Spiral Version 2.0.0, Quick Notes Version 2.1.1, Quick Delete Contacts Version 1.0, Advanced Sound Manager Version 2.0.0 in Color Blindness Test Version 2.1.1

Pošlji prijatelju Natisni

Oceni:

  • Ocena članka: 2,4
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
2,4
glasov 22
Komentarjev: 1
Naglas 04.03.2011 12:15:46
Khm ... ane, ker je odprt market tako dober!!!!
Apple preveri vse aplikacije preden jih "spusti v obtok".
Kdaj se bodo razni Googli, Symbiani (RIP), Windowsi naučili, da tako ne gre ...?
Več komentarjev