Kofein

Arhiv
Matej Drnovšek - 1

Matej se je s kolesom pognal po bob stezi in posnel tole!

Adrenalin, napor, vonj po naravi, neizmeren užitek in še več - vse to doživlja kolesar med spustom po strmih pobočjih, gozdnih poteh. Pogovarjali smo se s kolesarjem Matejem Drnovškom, ki se je nedavno spustil s kolesom po nekdanji bob stezi v Sarajevu, dogajanje pa posnel s športno kamero. Poglejte si adrenalinski posnetek in preberite, kaj vse nam je zaupal.

Anketa

Arhiv

Kakšne prsi so najbolj seksi?

Dekolte
E-novice

Prijavi se na e-novice in bodi na tekočem z aktualnimi novicami.

Trening enot SAS - 1

Trening enot SAS

S.R.
11. december 2010, 15:12
20
Velikost pisave:

SAS je elitna enota britanske vojske, po kateri se zgledujejo mnoge druge posebne enote povsod po svetu. Enota je nastala leta 1941, slavna pa je postala predvsem po uspešnem reševanju talcev z iranskega veleposlaništva v Londonu leta 1980.

Trening enot SAS - 6
Enote SAS med drugo svetovno vojno (Foto: sasspecialairservice.com)

Njihove naloge so izvajanje posebnih operacij v vojnem času in boj proti terorizmu. Ob nastanku sredi druge svetovne vojne je SAS delovala kot hitra napadalna enota, ki je na puščavskih bojiščih Afrike s posebej opremljenimi džipi izvajala hitre napade na sovražnikova letališča. Po vojni so enoto sprva razpustili, saj ni bila več potrebna, a so si kmalu premislili, saj se je pokazala potreba po posebnih enotah, ki lahko dlje časa delujejo globoko na sovražnikovem ozemlju. Nastala je enota SAS, kakršno poznamo danes. Njihov moto vse od nastanka ostaja: "Who Dares Wins" (v prevodu: "drzni zmagajo").
A v SAS, ki jo imajo mnogi za najboljšo posebno enoto na svetu, je zelo težko priti. Njihov trening je med najtežjimi na svetu, konča pa ga manj kot 10 odstotkov prijavljenih kandidatov (teh je ponavadi okoli 200). Kandidate zato inštruktorji že na začetku pozdravijo z besedami: "Lepo, da ste se vsi zbrali tukaj, a večina vas tukaj ne bo več kot nekaj dni."
Trening traja okoli šest mesecev in je izjemen preizkus moči, vzdržljivosti in vztrajnosti. Poteka na različnih lokacijah, od gorovij Walesa pa do džungle. Izbor poteka dvakrat letno, vsi kandidati pa morajo že pred tem služiti v britanskih oboroženih silah. Trening poteka v naslednjih stopnjah:

Predstavitev (trajanje – 1 teden)
Tu se kandidati podrobno seznanijo z delovanjem SAS, opravijo prve preizkuse v navigaciji (branje zemljevidov, orientacija), opravijo test fizičnih sposobnosti in plavalni test ter preizkus prve pomoči. Seznanijo se z nadaljnjim potekom treninga ter (veliko) možnostjo, da ga ne bodo končali

Trening enot SAS - 9
Vojaki SAS med treningom (Foto: sasspecialairservice.com)

Telesna pripravljenost in navigacija (štirje tedni)
Poteka v gorovju v Walesu, imenovanem Brecon Beacons, kjer so vremenske razmere zahtevne in nepredvidljive. Začetni testi PFT (Personal Fitness Test) so enaki standardnim preizkusom pripravljenosti v vsej britanski vojski. Kandidati morajo preteči 2,4 kilometra v manj kot devetih minutah, pred tem pa narediti še vsaj 44 sklec in 50 trebušnjakov v manj kot dveh minutah. Med pogostimi pohodi po Breaconu (ponavadi tudi z oteženimi nahrbtniki) se kandidati učijo branja zemljevidov, velikokrat pa morajo na teren tudi sredi noči. Eden izmed pohodov v prvem tednu se imenuje "Fan Dance". Gre za 24-kilometrski pohod, ki je prvi pokazatelj, ali so kandidati iz pravega testa. Fizična zahtevnost in miselni pritisk se vseskozi stopnjujeta. Zadnji testni teden kandidati šest dni zapored prehodijo vsak dan večjo razdaljo z vedno večjim bremenom. Predzadnji dan morajo prehoditi 35 kilometrov z na roko narisanim zemljevidom, medtem ko jih zadnji dan čaka končni preizkus vzdržljivosti: 65-kilometrski pohod v manj kot 20 urah z vso opremo in orožjem ter 25 kilogrami dodatne teže.

Nadaljnji trening (štirje tedni)
Sestavljen je iz urjenja z orožjem, vozili, eksplozivi in patruljiranja v majhnih skupinah.

Trening v džungli (šest tednov)
Ponavadi ga izvajajo v deževnih gozdovih Bornea. Kandidati se tu v majhnih skupinah spopadejo s stalno vlago in dežjem, piki žuželk in ostalimi nevarnostmi, ki jim zbijajo moralo. Učijo se veščin preživetja v džungli, navigacije, patruljiranja v majhnih skupinah ter še mnogo drugega. Na končnem preizkusu morajo kandidati vse naučeno pravilno uporabiti v taktični situaciji.

Preživetje, izmikanje, upiranje zasliševanju (štirje tedni)
Peščica kandidatov, ki uspešno opravi vse prejšnje naloge, se sedaj spopade z zadnjim preizkusom. Ker se operacije za sovražnikovimi linijami pogosto izjalovijo, SAS išče može, ki se lahko izmaknejo zajetju in zbežijo ali v nasprotnem primeru upirajo zasliševanju.

Trening enot SAS - 2
Zaščitni znak enot SAS in njihov moto (Foto: sasspecialairservice.com)

Pri begu in izmikanju kandidati dobijo le kratka tehnična navodila, potem pa jih, oblečene v plašče iz druge svetovne vojne ter opremljene z osnovno opremo za preživetje, pošljejo na teren, kjer se morajo tri dni zapored izmikati posebnim enotam, ki jih lovijo. Ne glede na to, ali jim uspe ali ne, jih na koncu čaka še hujši preizkus – zasliševanje. Kar 36 ur morajo kandidati prestati brutalno zasliševanje njihovih mentorjev, pri tem pa ne smejo odgovoriti na nobeno vprašanje. Edino, kar lahko povejo, so ime, čin, serijska številka in datum rojstva. Po končanem treningu peščica kandidatov prejme baretko z značilnim logotipom enote, bodalom s krili, ter se tako pridruži peščici najboljših bojevnikov na svetu. A trening se tu ne konča, saj se morajo vojaki pod budnim nadzorom še marsikaj naučiti. V nadaljnjem treningu jih čakajo ostrostrelska šola, skoki s padalom ter ravnanje z eksplozivi, ob morebitnem neuspehu pa jih celo na tej stopnji čaka izključitev iz SAS ter vrnitev k starim enotam.
 

Pošlji prijatelju Natisni

Oceni:

  • Ocena članka: 2,3
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
2,3
glasov 71
Komentarjev: 20
 
meola.d 05.01.2012 18:59:02
ojaen kako prideš med BlackWoters ali pa v nekaj podobnih služb kej vse moreš sprva obvladat
 
BananaMan 05.01.2012 09:15:44
cpt. Price in Medo Gryls. My heroes :)
MatiRusija 05.01.2012 08:46:37
@Mitja Kunstelj
"mr.shadow,torej si policajček.Specialci Slovenske Policije so razen dveh treh izjem rekreativni športniki,pivci piva,skratka nesposobni tipi(ocena inštr. Uroš Pišek).
Bil sem nekaj let v MORIS-u,nič od specialcev.Potem me je pot zanesla v ZDA,na ESI v Aspnu.Po 6 mesečnem urjenju si mogoče "S" od specialca.Potem potrebuješ ogromno izkušenj,pot me je nesla v Irak v enote BlackWatter.Po 18 mesecih(tri pogodbe po 6 mesecev),vas pojem za malico slovenske pijančke-policajčke(kje SE nabira izkušnje? tekanje po Gotenici in pretepanje Viol in Dragonsov-to je domet SE naše Policije,se strinjaš mr.Shadow?"
ti si en nategun, vidim, da nimaš pojma o pojmu... če bi vedel kaj več, ne bi pisal takih kozlarij..
 
LjGaUngaTmleGre 21.10.2011 03:28:06
Specialci so ljudje ki se odlično znajdejo na nepoznanem terenu! Je pa usak gozdar lahko specialec v gozdu kjer dela! Roko na srce, ti prov mal pomaga če si SAS, Navy Seal, Legionar al pa Boga za jajca tiščou, k se ti pr ns u Krakovskem gozdu medved al pa divja svinja zapodi med noge!!! Videno na lastne oči
Osvald 06.05.2011 15:53:30
Še enkrat X-nam Rangerji niso specijalna enota ampak je enota za podporo specijalnim enotam Ameriške kopenske vojske.
zeozz 15.08.2011 01:42:48
se opravičujem, mislil sem Navy Seals.
 
zeozz 03.05.2011 17:09:27
True! Tujska legija res ni specialna enota, je pa defenitivno najboljša in najrevnejša vojska na svetu. In Ameriški Rangerji niso nič boljši od slovenskih specialcev. Vse države po svetu imajo specialce v enaki pripravljenosti, tudi slovenija. Smo pa vsekakor boljša vojska kot pa ameriška.
Mitja Kunstelj 1 30.12.2010 13:29:32
saj nisem tako hudo mislil, da se razumemo, spoštujem naše fante v Policiji in vojski, usposobljeni so, kot so jih usposobili, vsi ki nosite uniforme in reskirate svoja življenja, moj poklon in spoštovanje
 
Brrr1111 29.12.2010 10:06:49
Tujska legija, kot taka, NI specialna enota. @Cisami: pojdi v rusko vojsko, tam gre tudi vse na 'oštro', pa ne boš zato nič bolj specialen (kot tudi ne učinkovit, ampak to je že druga tema...).

SEP je dobra enota, tudi v svetovnem merilu (nihče ne pravi, da so najboljši). Četudi imajo manj ('strelskih') akcij kot kolegi v tujini (vsakodevnih racij kot npr. v Braziliji), zato niso prav nič manj usposobljeni.

Kar se pa tiče specialnih enot ZDA - niso noben bav bav, trenirajo po istem principu kot vsi ostali, imajo primerljive selekcije. Za sabo imajo le več akcije in s tem izkušenj.
Ampak NATO naredi svoje, tako, da so potem tudi naši iz ESD deležni kakšnega usposabljanja z bivšimi kadri iz ameriških specialnih sil.
 
MrShadow 25.12.2010 15:35:14
Morda imaš prav, Mik Mikstone, da nimajo/nimamo izkušenj. In ja, se strinjam, da imamo na voljo samo takšno pridobivanje izkušenj, ampak pomisli, saj smo le Slovenija in ne ZDA, kot si ti bil. In jaz sem samo napisal, da je že v SEP težko priti, kaj šele v SAS! ;) malo preveri, koga sem skritiziral.
Detective - kdo pa ve moje pravo ime? Kdo ve, kdo sem jaz v bistvu?
CiSaMi - Se podpišem. ;)
 
CiSaMi 19.12.2010 14:10:20
dragi fantje ko boste doživeli Légion Étrangère De Français se prosim oglasite do tedaj pa se ne hvalite po netu .
Več komentarjev