Kofein

Arhiv
Matej Drnovšek - 1

Matej se je s kolesom pognal po bob stezi in posnel tole!

Adrenalin, napor, vonj po naravi, neizmeren užitek in še več - vse to doživlja kolesar med spustom po strmih pobočjih, gozdnih poteh. Pogovarjali smo se s kolesarjem Matejem Drnovškom, ki se je nedavno spustil s kolesom po nekdanji bob stezi v Sarajevu, dogajanje pa posnel s športno kamero. Poglejte si adrenalinski posnetek in preberite, kaj vse nam je zaupal.

Anketa

Arhiv

Kakšne prsi so najbolj seksi?

Dekolte
E-novice

Prijavi se na e-novice in bodi na tekočem z aktualnimi novicami.

Najtežji maratoni na svetu - 5

Najtežji maratoni na svetu

S.R.
20. marec 2011, 14:08
5
Velikost pisave:

Maraton je tek na dolge proge, uradna dolžina pa je 42 kilometrov. Tek izvira iz antičnih časov grško-perzijskih vojn, ko je grški sel Fidiped tekel iz maratonskega polja do Aten in oznanil grško zmago nad Perzijci.

Poleg olimpijskih maratonov se po vsem svetu vsako leto priredi na stotine različnih maratonov, ki pritegnejo na tisoče tekačev. Med najbolj popularnimi so maratoni v Bostonu, New Yorku in Chicagu. Poleg tradicionalnih dogodkov pa se najde tudi kar lepo število malce bolj ekstremnih maratonov, ki jih zmorejo le redki.

Najtežji maratoni na svetu - 2
Ledeni maraton Baikal (Foto: TopTenz)

Maraton Big Five
Maraton poteka v Afriki, tako da vam med tekom družbo delajo levi, zebre, leopardi, bivoli in celo sloni (po omenjenih živalih je maraton tudi dobil ime), ogledate pa si lahko tudi lepote afriške pokrajine. Tekači začnejo v mestu Waterberg v Južni Afriki, pot pa jih ponese prek afriške savane, kjer so glavni prebivalci levi. Čeprav zveni nevarno, pa še noben tekač do sedaj ni bil ranjen, saj jih vseskozi spremljajo helikopterji in oboroženi čuvaji. Maraton sicer poteka pozimi, a je v savani še vedno dovolj toplo za tek.

Ledeni maraton Baikal
Če je v Afriki problem vročina, pa se med bogato ponudbo maratonov najde tudi nekaj za tiste, ki imajo rajši mraz. Maraton Baikal namreč poteka v Sibirji, kjer se temperatura spusti tudi do 39 stopinj Celzija pod ničlo. Start je v mestu Omsk, kjer je prometa na cestah precej malo, tako da tekačev pri teku nihče ne ovira. Seveda pa je že sam trening pri tako nizkih temperaturah izjemno naporen. Sicer se tekači pred startom ogrejejo in nosijo obleke, ki ohranjajo telesno temperaturo. Kljub temu to ni lahka tekma, čeprav tekači pretečejo le polovico uradne dolžine maratona. Leta 2001 je tekmo v Omsku začelo 134 tekačev, ciljno črto pa jih je prečkalo le enajst.

Najtežji maratoni na svetu - 5
Tekmovalci tečejo tudi po pobočjih Everesta. (Foto: TopTenz)

Maraton polnočno sonce
Maraton so prvič priredili leta 1989, bolj 'običajni' tekači pa ga opisujejo kot precej zahtevnega. V njem sodelujejo tekači iz 50 različnih držav. Prirejajo ga na v norveškem mestu Tromsø, običajno pa poteka v juniju. Sodelujoči imajo priložnost teči preko mostu v mestu Tromsø, ki je 44 metrov nad morsko gladino. Seveda pa je glavna atrakcija dejstvo, da maraton poteka v t. i. polnočnem soncu. Gre za naravni pojav, ki ga v poletnih mesecih lahko občudujemo v arktičnem območju. Ob dobrih vremenskih razmerah pa lahko tekači sonce nemoteno občudujejo celih 24 ur. Sicer je maraton idealna izbira za tekače vseh starosti, saj so na njem tudi polmaratoni in krajši teki za otroke.

Maraton Everest
Prireditev za izjemno izkušene tekače, saj gre za najvišji maraton na svetu, ki se začenja v baznem taboru na gori Mount Everest na višini 5356 metrov, konča pa v nepalski vasici Namche Bazaar, ki se nahaja na višini 3444 metrov. Idejo za maraton so organizatorji dobili pri Tonyju Huntu in Janu Turnerju, ki sta leta 1985 isto pot brez opreme prehodila v 12 urah. Maraton so prvič priredili leta 1987, pri veliko tekačih pa velja za 'sveti gral'. Tekači se na njem spopadejo z izjemno nizkimi temperaturami ter višinsko boleznijo. Tekači prečkajo kar nekaj visečih mostov, spomenikov in celo starih zapuščenih templjev. Prednost domačega terena je tu še kako pomembna, saj so bili leta 2001 prvi trije tekmovalci iz Nepala. Najhitrejši čas maratona je bil 3 ure in 41 minut.

Najtežji maratoni na svetu - 4
Puščavski maraton v Maroku (Foto: TopTenz)

Ultramaraton podjetja Kiehl v Badwaterju
Podjetje Kiehl je sicer znano po svojih kozmetičnih izdelkih, zdravilih, zeliščnih proizvodih in še mnogih drugih izdelkih, prirejajo pa tudi lasten maraton, ki pa ni za vsakogar. Tekmovalci morajo namreč preteči okoli 217 kilometrov. Start je v mestu Badwater v Kaliforniji, ki leži 85 metrov pod morsko gladino, cilj pa na gori Whitney, kar 2548 metrov nad morjem. To seveda pomeni, da proga nikakor ni lahka, saj tekmovalci prečkajo tri različna gorovja, kjer jih čakajo strmi vzponi in spusti, preglavice pa jim povzroča tudi velika razlika v nadmorski višini. Maraton so prvič priredili leta 1999, vsako leto pa se nanj prijavi na tisoče tekmovalcev, do cilja pa jih ponavadi prispe okoli 90 odstotkov.

Maraton Des Sables
Idealne razmere za maraton so ne prevroče in ne premrzlo vreme, česar pa za maraton Des Sables (v prevodu 'maraton peska') zagotovo ne drži. Vročina je tu del izziva, temperature pa dosežejo tudi 50 stopinj Celzija, zato dogodek imenujejo tudi najtežja tekaška preizkušnja na zemlji. Poteka v puščavskem predelu južnega Maroka, ki je za tekače prava nočna mora. Poleg temperatur se morajo tekači spopasti še z peščenimi viharji, ki so bili v preteklosti že usodni za dva tekmovalca. Maraton je kar šestkrat daljši od običajnih maratonov (skupaj okoli 193 kilometrov), traja pa 6 dni. Kot da že vročina ni dovolj, morajo tekmovalci vso hrano in vodo nositi s seboj.

Najtežji maratoni na svetu - 6
Tek po tibetanski planoti (Foto: TopTenz)

Veliki tibetanski maraton
Vsako leto ga prirejajo v severni Indiji na tibetanski planoti, kjer tekmovalci med tekom lahko uživajo ob pogledu na Himalajo. Ker maraton poteka na višini 3.500 metrov, se morajo tekmovalci privaditi redkemu zraku, kar maraton še dodatno oteži. Še pred startom tekači nekaj časa preživijo na tej višini, da se njihovo telo privadi na zahtevne razmere. Dan pred uradnih startom tekmovalci pretečejo nekaj kilometrov in tako telo zares privadijo na spremembo v nadmorski višini. Na maratonu lahko sodelujejo tudi bolj amaterski tekači, saj so poleg običajnega maratona na voljo tudi polmaraton in 10-kilometrski tek.
 

Maraton polarni krog
Kot pove že ime, tekmovalce na tem maratonu rado zebe, saj se temperatura spusti tudi do 10 stopinj Celzija pod ničlo. Maraton prirejajo oktobra na Grenlandiji, tekmovalcem pa je na voljo tudi polmaraton. Kateregakoli že izberejo, tek nikakor ni lahek. Tekmovalci morajo do cilja preteči v 7 urah, polmaratonci pa imajo na voljo le štiri ure. Poleg nizkih temperatur tekačem preglavice povzročajo še strm teren, ledeniki in ledena tla.

Najtežji maratoni na svetu - 7
Prečkanje Kitajskega zidu. (Foto: TopTenz)

Ultramaraton Mrtvo morje
Če želite teči po nekaj najnižjih krajih na zemlji, je to vsekakor maraton za vas. Maraton Mrtvo morje poteka na prvi ali drugi aprilski petek v aprilu. Start je v mestu Amman (Jordanija), cilj pa pri Mrtvem morju. Tekači se tu spopadejo s precejšnjo višinsko razliko, saj je start na 1.300 metrih, cilj pa kar 400 metrov nižje  od morske gladine. Ima pa maraton zelo plemenit namen, saj tekmovalci zbirajo denar za paciente z nevrološkimi težavami, ki si ne morejo privoščiti operacije. Od začetka maratona leta 1993 so pomagali že 1150 pacientom. Tekmovalcem je na voljo pet različnih tekov, tako da vsakdo najde nekaj za svoj okus, najboljši pa prejmejo tudi denarne nagrade.

Maraton Veliki kitajski zid
Eden najbolj zanimivih maratonov na svetu, med katerim tekmovalci 9 kilometrov tečejo tudi po kitajskem zidu. Maraton prirejajo že več kot desetletje, tekači pa morajo tu 'preteči' več kot 5000 strmih stopnic, ter se spopasti z izjemno strmimi pobočji. Organizatorji jih zato opozarjajo, naj najbolj strme predele zaradi lastne varnosti prehodijo. Maraton poteka tudi mimo riževih polj in idiličnih vasic, pa tudi asfaltnih cest, ki so za tekače prijetno olajšanje. Čeprav zveni malce neverjetno, pa fizično najbolje pripravljeni tekači maraton pretečejo v petih ali šestih urah, po osmih urah pa je tekme konec tudi za tiste, ki še niso prispeli do cilja. Leta 2010 je maraton potekal 15. maja, s časom treh ur in 24 minut pa je zmagal Kitajec Qiang Tong.

Pošlji prijatelju Natisni

Oceni:

  • Ocena članka: 3,5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
3,5
glasov 48
Komentarjev: 5
Jure Šernek 03.04.2011 21:22:41
swaka cast unmu k to preteče XD
 
FMW 22.03.2011 17:50:28
Še sreča, da ste pozabili na najtežjega na svetu. To se pač zgodi, če narediš copy/paste iz druge strani. Bom pa jaz povedal nekaj o njemu:

Ultra trail du Mont Blanc (The Petite Trotte à Léon)
- organizira ga The North Face (TNF)
- je najzahtevnejši izmed 4 visokogorskih tekov, ki jih organizira TNF
- čas, ki ga imaš na razpolago za dokončanje je 138 ur
- dolžina 300 km
- 25000 m pozitivne višine (seštevek vseh vzpenjan)
- ekipa je lahko sestavljena iz do treh tekmovalcev od katerih mora biti eden takšen, ki je že tekmoval na UTDMB
- ni zmagovalnih mest, vsak, ki ga zaključi dobi unikatno priznanje ter sponzorstvo raznih prestižnih znamk, kot so: The Nort Face, Garmin, Petzl, Polartec, Julbo in mnogih drugih ;)
guojle 07.09.2013 10:43:30
sem čakal kdaj ga bom zasledil, pa sem ga le našel v komentarjih
 
alteran 20.03.2011 20:27:30
podobčjih Everesta.
Aleksandar Milanovic-Sancho 20.03.2011 17:00:42
i to je maraton...
Več komentarjev