Strip 57
Strip 57

Kofein

Arhiv
Damijan Merlak

Spoznajte Slovenca, ki služi milijone!

Damijan Merlak je skupaj z Nejcem Kodričem bitcoin borzo Bitstamp ustanovil sredi leta 2011, ko je bil en bitni kovanec vreden slabih pet ameriških dolarjev. Danes je ta vreden okoli 800 dolarjev, njuna borza pa je med največjimi na svetu - njen mesečni promet znaša okoli 250 milijonov dolarjev, kar je petkratnik prometa na Ljubljanski borzi.

Anketa

Arhiv

Kateri del ženskega telesa vam je najbolj všeč?

Alyssa Arce - 8
Mitološki otoki, ki v resnici obstajajo - 3

Mitološki otoki, ki v resnici obstajajo

U.K.
22. februar 2011, 13:59
0
Velikost pisave:

Človeška zgodovina je polna zgodbic, legend in mitov o izgubljenih civilizacijah, ki naj bi potonile ali tako ali drugače izginile. O njih so bile napisane knjige, posneti filmi in izrečene neskončne razprave.

Otok zakladov
Robert Lewis Stevenson je v 19. stoletju napisal enega najbolj legendarnih romanov z naslovom Otok zakladov. Stevenson nikoli ni bil na Karibih, vendar mu je, ko je bil še otrok, njegov stric pripovedoval o otoku Norman, majhnem otočku na Britanskih deviških otokih. Ta zgodbica je pisatelja tako navdušila, da se je odločil glede na stričevo pripovedovanje napisati roman. Danes je otok Norman precejšnja turistična atrakcija.

Mitološki otoki, ki v resnici obstajajo - 5
Dolina Vallee de Mai (Foto: wikimedia.com)

Atlantida
Atlantida je skozi zgodovino postala sinonim za izgubljeno civilizacijo. O njej je pripovedoval že Platon, ki je opisal bogato kulturo, ki je v zelo kratkem času izginila v morju. Mnogi raziskovalci trdijo, da leži Atlantida nekje v morju, nekateri pravijo, da je izgubljena civilizacija pod Antarktiko, spet tretja teorija govori o Kreti. Vendar je najverjetnejši kandidat še zmeraj Santorini, grški otok v Egejskem morju. Santorini se je namreč napol potopil pred tisočletji zaradi izbruha vulkana. Poleg tega so na Santoriniju živeli Minojci, ki so bili za tiste čase med najbolj razvitimi civilizacijami.

Rajski vrt
Praktično na vsaki celini obstaja predel, za katerega prebivalci trdijo, da je lokacija bibličnega Rajskega vrta. Seveda je tovrstne trditve nemogoče potrditi, po drugi strani pa tudi ovreči. Ne nazadnje bi predelov, ki ustrezajo opisu, brez težav našli tudi v Sloveniji. Vendar pa se največkrat kot Rajski vrt omenja dolina Vallee de Mai na otoku Praslin v Sejšelih. Tu raste pradavni deževni gozd, ki je poln rož in si je prislužil mesto na Unescovem seznamu svetovne dediščine. Deževni gozd v tej dolini vsebuje tudi legendarno drevo coco de mer, ki ima izjemno erotične plodove. Ženska rastlina namreč rodi plodove, ki so podobni ženskemu trebuhu in stegnom, moški pa nekako spominjajo na falus.

Mitološki otoki, ki v resnici obstajajo - 4
Sirenina skala (Foto: wikimedia.com)

Sirenum scopuli
Edina, ki sta poslušala pesem siren in preživela, sta bila Odisej in Orfej, in to le zaradi tega, ker se je prvi dal prikleniti na jambor, drugi pa je pesem siren preglasil s svojim petjem. Sirene so fatalne ženske iz grške mitologije. Te smrtonosne zapeljivke naj bi živele na majhnem otoku z imenom Sirenum scopuli, majhnem skalnatem otoku ob južni Italiji.

Otok Sodor
Sodor je kraj, kjer se dogaja priljubljena otroška serija: Lokomotivček Tomaž, ki jo je originalno ustvaril Wilbert Awdry. Zgodbice se odvijajo na osamljenem otoku Sodor, ki sicer v resnici vsaj po imenu ne obstaja. Vendar je otok narejen po resničnem otoku Isle of Man, ki leži med Škotsko in Severno Irsko. Otok sicer ne velja za tropski raj in je bolj namenjen ljubiteljem zgodovine ter keltske mitologije.

 • Mitološki otoki, ki v resnici obstajajo - 2
 • Mitološki otoki, ki v resnici obstajajo - 3
 • Mitološki otoki, ki v resnici obstajajo - 5
 • Mitološki otoki, ki v resnici obstajajo - 6
 • Mitološki otoki, ki v resnici obstajajo - 7
 • Mitološki otoki, ki v resnici obstajajo - 4
 • Mitološki otoki, ki v resnici obstajajo - 1
Pošlji prijatelju Natisni

Oceni:

 • Ocena članka: 2,2
 • 1
 • 2
 • 3
 • 4
 • 5
2,2
glasov 21
Komentarjev: 0
Več komentarjev