Strip 6
Strip 6

Kofein

Arhiv
Almir: prej in potem

Almir (Gostilna): To pa je šokantna sprememba!

Koprčan Almir Begić, ki ga je širna Slovenija spoznala v šovu Gostilna išče šefa, v kateri je sicer slavil Valerio Lutman, je svojevrsten zmagovalec. Poleg tega, da si mnogi Slovenci želijo poskusiti njegove kreacije, ima za seboj še eno veliko zmago – shujšal je 60 kilogramov!

Anketa

Arhiv

Imate svoj domač seks posnetek?

seks posnetek
trkalnik

Revolucija v fiziki?

R.B.
09. julij 2010, 10:53
3
Velikost pisave:

Znanstveniki so 'po nesreči' ugotovili, da je proton manjši, kot so sprva predvidevali. To ima lahko pomembne posledice v teoretični in praktični fiziki delcev.

REVOLUCIJA V FIZIKI? - 2
Atom - srebrne kroglice so elektroni, rdeče protoni in vijolične nevtroni (Foto: wikimedia.com)

Novo merjenje atomskega osnovnega delca protona kaže, da je 0,00000000000003 milimetrov (0,03 femtometra ali biljardinke metra) manjši, kot so prej mislili. Njegova nova velikost znaša 0,8418 femtometra. Morda se to zdi nepomembno, vendar je med svetovno znanstveno-fizikalno srenjo močno završalo. To sicer ne pomeni, da bomo zaradi tega nehali obstajati, ali da bo Chuck Norris prestopil na temno stran. Vendar lagko ugotovitev, da je proton za štiri odstotke manjši, pomembno vpliva na teorije v sklopu kvantne fizike delcev, ki je že od Einsteinovih in poznejših ugotovitev prevladujoča teorija v fiziki delcev.

Atome sestavljajo trije osnovni delci – proton in nevtron tvorita jedro, okoli jedra pa se na različnih oddaljenostih kot planeti ali lune vrtijo elektroni. Iz tega pojmovanja izhaja veliko teorij in izračunov, od cepitve jeder, sevanja, trdnosti snovi in celo barv. Na tisoče ugotovitev v znanosti je osnovanih na podlagi odnosov med osnovnimi delci. Sicer je fizika z ugotovitvami prišla še globlje, saj je protone in nevtrone razdelila še na kvarke in druge delce, ki jih sedaj testirajo in 'lovijo' v pospeševalnikih, kakršen je veliki hadronski trkalnik v švicarskem CERNU (LHC). Prav v LHC na velikanski razdalji pri hitrosti, ki je blizu svetlobne, pospešijo protone in nevtrone, ki ob medsebojnem trku razpadajo naprej na manjše delce in njihove energetske ekvivalente.

REVOLUCIJA V FIZIKI? - 1
Ko razpade atomsko jedro ... (Foto: wikimedia.com)

Kvantna elektrodinamika je osnovana na lastnostih osnovnih delcev, kar pomeni, da je zaradi novih ugotovitev veliko formul napačnih. Sicer je jasno, da če bi omenjena 'napaka' bila zelo pomembna, bi to ljudje že danes čutili na svoji koži. Znanstveniki trdijo, da je verjetno prišlo do napak pri določanju sestave in obsega zvezdnih meglic in plinskih oblakov, kakršni so kvazarji in nebule, kar pa za človeštvo (za zdaj) še ni življenjsko pomembno. Za druge implikacije napake v dimenzijah protona pa bo treba še malce počakati

Nova ugotovitev, do katere so prišli fiziki na inštitutu Maxa Plancka v Nemčiji po destletnem raziskovanju bo po vsej verjetnosti odprla vrata morebitnim novim teorijam in odkritjem, ki so vezani na teorije osnovnih delcev. Glede na reakcije znanstvenikov se po tresenju gore ni rodila miš, vendar je pa res, da bodo rezultate novega odkritij lahko konkretneje videli, občutili in komentirali naši zanamci.

Pošlji prijatelju Natisni

Oceni:

  • Ocena članka: 3,8
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
3,8
glasov 9
Komentarjev: 3
MIIPMIIP 04.03.2014 11:55:56
Ja in kaj bo sedaj, ko so ugotovili ,da je proton manjši???
Abcdefghiiii 05.03.2014 16:00:05
Nastale bodo manjše eksplozije, po mnenju 24 kur. ;)
 
Andrej K 15.08.2010 18:53:06
Einstein ni verjel v kvantno mehaniko kakor implicitno navajate!!!! Bil je veliki nasprotnik, da ga citiram "God does not play dice"!!!
Več komentarjev