Kofein

Arhiv
Matej Drnovšek - 1

Matej se je s kolesom pognal po bob stezi in posnel tole!

Adrenalin, napor, vonj po naravi, neizmeren užitek in še več - vse to doživlja kolesar med spustom po strmih pobočjih, gozdnih poteh. Pogovarjali smo se s kolesarjem Matejem Drnovškom, ki se je nedavno spustil s kolesom po nekdanji bob stezi v Sarajevu, dogajanje pa posnel s športno kamero. Poglejte si adrenalinski posnetek in preberite, kaj vse nam je zaupal.

Anketa

Arhiv

Kaj vam je pri ženski najbolj pomembno?

strast
E-novice

Prijavi se na e-novice in bodi na tekočem z aktualnimi novicami.

Nevihte v vesolje sprožajo oblake antimaterije - 2

Nevihte v vesolje sprožajo oblake antimaterije

M.J.
12. januar 2011, 11:34
3
Velikost pisave:

Kar je bila nekoč domena televizijske serije Star Trek in ostalih znanstveno-fantastično filmov, danes postaja resničnost, saj je znanstvenikom uspelo s pomočjo teleskopa ujeti 'letenje' antimaterijskih oblakov.

Zadnje ugotovitve so pokazale, da omenjeni oblaki nastanejo ob nevihtah, ki nato skoraj s svetlobno hitrostjo potujejo od Zemljinega površja proti vesolju. Fenomen sprožijo reakcije znotraj nevihtnih oblakov, ki krožijo nad Zemljinim površjem. Pri Nasi so s posebnim vesoljskim teleskopom imenovanim Fermi, ki zazna gama sevanje, odkrili, da ne nastanejo v sami nevihti, temveč nad nevihtnimi oblaki.

Nevihte v vesolje sprožajo oblake antimaterije - 3
Teleskop poravnan z magnetnimi silnicami, po katerih potujejo TGF-ji. (Foto: NASA)

Znanstveniki so s pomočjo teleskopa uspeli raziskati sevanje gama žarkov (TGF-jev), za katere so ugotovili, da nastanejo v atmosferi, natančneje takrat, ko v nevihti pride do izbruha energije. Ocenjeno je, da se dnevno pojavi več kot 500 omenjenih sevanj ali TGF-jev, vendar velike večine izmed njih ni bilo moč opaziti niti raziskati – do sedaj. Raziskovalci upajo, da bodo omenjene raziskave postregle z več podatki, ki bi lahko dodatno 'osvetlili' teorijo, ki zagovarja, da celotno vesolje animaterije obstaja vzporedno z našim vesoljem.

Joseph Dwyer iz avstralskega Inštituta za tehnologijo je dejal, da tudi s pomočjo teleskopa Fermi ni bilo moč opaziti nevihte, čeprav je bil ta neposredno nad nevihto. Razlog za to je, da TGF-ji proizvedejo elektrone in pozitrone, ki se z neverjetno hitrostjo dvigajo po Zemljinem magnetnem polju in če je teleskop na pravem mestu, tudi zadenejo vanj. Rezultate raziskave je predstavil Michael Briggs, član ekipe, ki upravlja s teleskopom Fermi in dejal: "Ti signali so prvi neposredni dokazi, da nevihte ustvarjajo žarke antimaterije."

Nevihte v vesolje sprožajo oblake antimaterije - 1
Fotografija razkriva nastanek TGF-jev, ki s svetlobno hitrostjo potujejo proti vesolju. (Foto: NASA)

Znanstveniki so že dolgo domnevali, da TGF-ji nastanejo zaradi močnega električnega polja na vrhu nevihtnih oblakov, omenjena raziskava pa je to tudi potrdila. Pod pravimi pogoji to polje postane dovolj močno, da sproži val elektronov, ki se dvignejo proti vesolju. Hitrosti, ki jih pri tem dosegajo, so skoraj enakovredne hitrosti svetlobe, hitro leteči elektroni pa oddajajo žarke gama, ko odklanjajo od molekul zraka. In to so žarki, ki so imenovani TGF-ji.

Čeprav je teleskop Fermi zasnovan, da opazuje vesoljske dogodke z velikim sproščanjem energije, zagotavlja zadostno količino vrednih podatkov, s katerimi je moč opazovati omenjene pojave. Stalno nadzira celotno vesoljno nebo in tudi Zemljino površje in v času svojega delovanja (od leta 2008) je odkril že več kot 130 TGF-jev.

Pošlji prijatelju Natisni

Oceni:

  • Ocena članka: 3,7
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
3,7
glasov 9
Komentarjev: 3
Tomozuki 21.06.2011 19:48:58
Je to isto kot "lightning sprouts"? Po kameri sodeč, ti spreji svetlobe nastajajo točno nad udari strele in šibajo v atmosfero.
 
laufer 18.01.2011 11:09:24
Hvala Bogu, da je prišlo v znanosti do premika v smeri antimaterije! Morda bo le dočakali nove vire energije!
Konrad Ajster 13.01.2011 13:31:16
Lep prizor naravnih aktivnosti negativnih elektronov, ki se pojavljajo takrat, ko je negativne energije na planetu Zemlja preveč, kar je predvsem posledica človekovega negativnega delovanja in proizvodnje raznih negtivnih izdelkov, negativnega nasilnega razmišljana in skratka vsesplošne neurejenosti ter ljudskega nezadovoljstva! - Ne gre pa za ANTIMATERIO, ker je ona nevtralnega naboja in ne negativnega kot je to videti!!


Več komentarjev