Kofein

Arhiv
Matej Drnovšek - 1

Matej se je s kolesom pognal po bob stezi in posnel tole!

Adrenalin, napor, vonj po naravi, neizmeren užitek in še več - vse to doživlja kolesar med spustom po strmih pobočjih, gozdnih poteh. Pogovarjali smo se s kolesarjem Matejem Drnovškom, ki se je nedavno spustil s kolesom po nekdanji bob stezi v Sarajevu, dogajanje pa posnel s športno kamero. Poglejte si adrenalinski posnetek in preberite, kaj vse nam je zaupal.

Anketa

Arhiv

Kaj vam je pri ženski najbolj pomembno?

strast
E-novice

Prijavi se na e-novice in bodi na tekočem z aktualnimi novicami.

Najmočnejše in inteligentne pasme psov - 11

Najmočnejše in inteligentne pasme

U.K.
19. december 2010, 15:43
22
Velikost pisave:

Ljubitelji psov se že od nekdaj prepirajo, katera pasma je najmočnejša, saj je zelo težko določiti normative moči. Ali govorimo o agresivnosti, moči ugriza, telesni moči, hitrosti?

Različne pasme pač imajo različne karakteristike. Kljub temu se pojavljajo seznami pasem, ki nekako spadajo med najmočnejše in najbolj spretne, kar seveda ne pomeni, da so te vrste tudi nevarne.

Najmočnejše in inteligentne pasme psov - 6
Bull terier (Foto: wikimedia.com)

Mnoge med njimi so vzgajali skozi stoletja zaradi tega, da bi lovili določeno vrsto živali, kot so volkovi ali medvedi, ali da bi bili čuvaji in zaradi tega so razvile različne lastnosti. Žal pa nekatere vrste vzgajajo ali izkoriščajo njihovo moč in spretnost zaradi pasjih dvobojev, ki so izjemno okrutni, saj se psi v glavnem bojujejo do smrti. Psi naj bi bili človekovi najboljši prijatelji, žal pa obratno pogostokrat ne drži.

Ameriški Staffordshire terier
Ti terierji so bližnji sorodniki ameriškim pit bull terierjem in kot takšni imajo precej podobne lastnosti. Veljajo za izjemno igrive in stabilne pse. So gibljivi in močni psi ter tako kot vsaka druga vrsta psov so lahko v rokah neodgovornih lastnikov tudi nevarni.

Bull terier
Imajo izjemno značilno obliko lobanje in psi iste vrste pasme se lahko precej razlikujejo v teži (od 15 pa do 35 kilogramov). V vsakem primeru pa so ti psi grajeni kot mali tanki. So prijazni in igrivi, znajo pa biti agresivni do drugih psov.

Parson Russell terier
Imenovan tudi Jack Russel terier je sicer eden lažjih psov, namenjen lovu na lisice, jazbece in druge živali, ki živijo pod zemljo. Narejeni so za kopanje in zaradi tega imajo zelo močne mišice. Ti psi so znani po tem, da se nenehno igrajo in da so izjemno pozorni na vsako spremembo na njihovem teritoriju. Znani so po govoricah, da lahko premagajo plen, ki je desetkrat večji od njih.

Najmočnejše in inteligentne pasme psov - 3
Aljaški malamut (Foto: wikimedia.com)

Sibirski haski
Sibirski haski je delaven pes z debelo dlako, ki ga varuje pred mrazom. Znani so po tem, da so precej zaupljivi do tujcev in zaradi tega naj ne bi bili dobri čuvaji. Imajo neverjetno količino energije in potrebujejo veliko gibanja, če tega ne dobijo znajo biti uničevalni ali pa celo poskušajo pobegniti.

Aljaški malamut
Podobno kot haski je tudi malamut severnjaški delovni pes, a še nekoliko večji od haskija. Haski je verjetno nekoliko hitrejši, zato pa je malamut nekoliko močnejši. So prijateljski do ljudi, lahko pa so napadalni do drugih živali, saj imajo močan lovski nagon.

Doberman
Dobermane že precej časa uporabljajo kot policijske pse in kot pse čuvaje. So inteligentni, nežni, hitri in gibljivi. Imajo precej bolj zlovešč sloves, kot si ga zaslužijo, seveda pa je v glavnem vse odvisno od gospodarja.

Bokser
Bokserji imajo značilen, nekoliko kvadraten gobček, saj izhajajo iz vrste mastifov. Imajo veliko energije in znani so po tem, da imajo radi otroke. So pa navadno nezaupljivi do neznancev in zaradi tega dobri čuvaji. Znajo biti trmasti, zato je pri njih pri vzgoji potrebna določena kreativnost.

Rotvajler
So veliki psi in lahko tehtajo tudi prek 60 kilogramov. V starih časih so jih uporabljali za vleko vozov, prenašanje predmetov, čuvanje čred in seveda kot pse čuvaje. So izjemno inteligentni in kot takšni imajo tudi nagnjena po dominantnosti, zato jih je treba vseskozi imeti pod kontrolo. So tudi izjemno družabni in želijo biti vseskozi s svojim gospodarjem. Znani so po tem, da se z godrnjanjem želijo 'pogovarjati' s člani svojega krdela, kar mnogi ljudje zamenjujejo z renčanjem in agresijo.

Najmočnejše in inteligentne pasme psov - 11
Rotvajler (Foto: wikimedia.com)

Greyhound
Sprva so bili ti psi narejeni za to, da sledijo plenu na velike razdalje. Njihove mišice so narejene za tek, vendar pa je kot hišni ljubljenček precej 'len'. Dovolj jim je navaden sprehod in so popolnoma srečni, če se lahko uležejo na naslonjač in tam preživijo večino dneva. So prijazni do otrok, lahko pa napadejo manjše živali, navsezadnje so lovski psi. Na splošno pa so zelo dobrodušni.

Alabai

Je vsaj pri nas nekoliko manj znana vrsta. Prihaja iz Turkmenije in je zvest spremljevalec turkmenskih pastirjev. So izjemno močni, inteligentni psi, pogumni in znani po tem, da se borijo do smrti. Največkrat z volkovi, ki napadajo črede.

Akita
Prihaja iz Japonske ter je izjemno živahna in inteligentna pasma, pes se zaradi svoje inteligentnosti lahko začne dolgočasiti in postane uničevalen. Po drugi strani pa so neverjetno zvesti in obstaja primer, ko je pes te pasme (ime mu je bilo Hachiko) devet let čakal svojega preminulega gospodarja na železniški postaji. So igrivi in niso agresivni do otrok, lahko pa se zgodi da med igro katerega prekucnejo. Uporabljali so jih pri lovu na jelene, divje prašiče in celo medvede.

Kurdski kangal
Kangal je pravi čuvaj in so ga stoletja, morda tisočletja, uporabljali za čuvanje črede. Zaradi tega je lahko nekoliko nezaupljiv do tujcev, vendar po naravi ni napadalen. Vseeno naj ne bi bil primeren za ljudi, ki nimajo izkušenj s psi, saj je izjemno inteligenten in zato tudi nekoliko samosvoj. Žal zaradi svoje moči ta pasma postaja vse bolj priljubljena v pasjih bojih.

 • Najmočnejše in inteligentne pasme psov - 4
 • Najmočnejše in inteligentne pasme psov - 6
 • Najmočnejše in inteligentne pasme psov - 10
 • Najmočnejše in inteligentne pasme psov - 12
 • Najmočnejše in inteligentne pasme psov - 3
 • Najmočnejše in inteligentne pasme psov - 7
 • Najmočnejše in inteligentne pasme psov - 5
 • Najmočnejše in inteligentne pasme psov - 11
 • Najmočnejše in inteligentne pasme psov - 8
 • Najmočnejše in inteligentne pasme psov - 2
 • Najmočnejše in inteligentne pasme psov - 1
 • Najmočnejše in inteligentne pasme psov - 9
Pošlji prijatelju Natisni

Oceni:

 • Ocena članka: 3,6
 • 1
 • 2
 • 3
 • 4
 • 5
3,6
glasov 66
Komentarjev: 22
Aleksandra Felicijan 12.10.2012 13:44:48
Alabai= srednje azijski ovčar.
dog222 15.01.2013 02:26:10
Anatolski pastirski pes - kangal
Aleksandra Felicijan 12.10.2012 13:42:28
Nevarnih pasem ni, nevarni so lastniki.
 
ewelinaaaa 11.11.2011 17:29:05
jack russel terrier NI enako parson russel terier !!!!
 
zolpekmessi10 06.07.2011 21:51:34
kaj pa nemški ovčar??
Coco Bee 1 16.06.2012 18:36:30
to pasmo "popravljajo" saj so jo nemški standardi povsem uničili...večje umrljivosti, krajše živ. dobe, displazije kolkov (posledica nizke riti kao zaradi postavnosti), krive tace...je zlo inteligenten pes ima pa tudi največje številko ugrizov po statistiki ki je bila opravljena leta 2007 se mi zdi...
 
zolpekmessi10 06.07.2011 21:51:13
buci buci
FARES 29.04.2011 18:24:20
Kar se tiče inteligentnosti so pozabili omeniti belgijske ovčarje, ki jih tudi marsikje uporabljajo v policiji
 
jaz-ti-on 27.02.2011 15:51:40
.ghost.
05.02.2011, 23:28.
@bojankoder tezko verjamem da si videl sarplaninca da bi napadel 4 volkove .. imam sarplaninca in edino kar je "slabega" na njem je to da je trmast na cajte drogace pa ubogljiv in NE napadalen .. sarplaninec se seznamu "nevarnih" psov na dalec izogne.. seveda pa je najpomembnejsa vzgojasarplaninec je zelo lep, pameten in predvsem pogumen pes. je nezen do domacih in zelo dober cuvaj.
ker mogoce nisi videl njegovih sposobnosti ti povem kje najdes na you tube video kako zdela volkove napisi sarplaninec vs vuk
 
.ghost. 05.02.2011 23:28:32
@bojankoder tezko verjamem da si videl sarplaninca da bi napadel 4 volkove .. imam sarplaninca in edino kar je "slabega" na njem je to da je trmast na cajte drogace pa ubogljiv in NE napadalen .. sarplaninec se seznamu "nevarnih" psov na dalec izogne.. seveda pa je najpomembnejsa vzgoja
 
pumpuma 28.12.2010 15:33:38
Se strinjam, da manjka Kavkaški ovčar, je pa res, da sta mu Alabai in turški kangal zelo podobna. Omenjeni psi so tudi zelo trdoživi in zdravi, česar pa nebi mogli trditi za veliko zahodnoevropskih izrojenih pasem kot npr: neapeljski mastif, angleški mastif, cane corso, doga itd...
Če jih nabaviš, daš bodisi vse premoženje za veterinarja, bodisi pes hitro in v mukah umre. Živijo samo nekje 6 let.
jakaspa 21.12.2010 19:15:16
Ja brez skrbi bi sem uvrstili Neapeljskega mastifa, Argentinsko dogo in Cane Corso. Ti psi so v enem od tujih člankov tudi prišli med prvih deset Macho psov. Glede Cane Corso pa samo to, da je v Sloveniji prisoten več kot dve leti in se ne pojavlja zadnje dve leti.
Več komentarjev