Kofein

Arhiv
Matej Drnovšek - 1

Matej se je s kolesom pognal po bob stezi in posnel tole!

Adrenalin, napor, vonj po naravi, neizmeren užitek in še več - vse to doživlja kolesar med spustom po strmih pobočjih, gozdnih poteh. Pogovarjali smo se s kolesarjem Matejem Drnovškom, ki se je nedavno spustil s kolesom po nekdanji bob stezi v Sarajevu, dogajanje pa posnel s športno kamero. Poglejte si adrenalinski posnetek in preberite, kaj vse nam je zaupal.

Anketa

Arhiv

Kaj vam je pri ženski najbolj pomembno?

strast
E-novice

Prijavi se na e-novice in bodi na tekočem z aktualnimi novicami.

Hotel Giraffe Manor, zajtrk z žirafo

V tem hotelu lahko zajtrkujete z žirafo

Ma.K.
15. junij 2018, 15:18
2
Velikost pisave:

V butičnem hotelu 'Giraffe Manor', ki se nahaja na obrobju Nairobija, gostje ne potrebujejo nikakršne budilke. Za bujenje tam namreč skrbijo divje žirafe. Vsako jutro stegujejo svoje vratove skozi okna hotelskih sob v upanju, da bodo našle kakšen sladek priboljšek. Očitno torej tudi žifafam kdaj 'pade cuker'.

Predstavljajte si, da se odpravite na eksotične počitnice in vas vsako jutro navsezgodaj zjutraj prebudi trkanje po oknu. Ko odprete oči, zagledate senco z dvema majhnima rogovoma, ki stoji pred oknom. Če je okno odprto ali priprto, se nato v reži pojavi jezik. Vijolično siv. Postaja vse daljši in daljši, na koncu lahko doseže tudi do pol metra dolžine. Nato se počasi premika okrog okvirja okna in raziskuje, ali je v prostoru morda kaj hrane.

Ko vas navsezgodaj obišče Kelly ...

Ko začuti to, kar išče, se ustavi, in poskuša odpreti stekleno posodico, ki jo je pripravilo osebje hotela in ki stoji na zaveso. Zaklenjena je. Jezik izgine. Dve okrogli črni očesi strmita v notranjost sobe. Ščetinaste dlake na koncih uhljev vztrajno migajo. Trepalnice prhutajo. Žirafa Kelly steguje svoj dolgi vrat. Čaka, da ji odprete steklenico in ponudite prigrizek.

Takemu dogajanju ste lahko vsako jutro priča v butičnem hotelu 'Gifraffe Manor' na obrobju Nairobija, kjer za budnico skrbijo divje žirafe. Čreda več kot ducata živali prosto živi v bližnjem narodnem parku. Vsako jutro se ob približno 6:30 oziroma ob sončnem vzhodu prikradejo na vrt hotela, da bi se okrepčale z nekaj priboljški. Mirno se sprehajajo okrog zgradbe in pogledajo v skorajda vsako sobo ... Če ugotovijo, da je v kateri sobi okno priprto tudi samo za milimeter, hitro stegnejo svoj vrat v notranjost in poskušajo najti kakršen koli grižljaj hrane.

Kdor v tistem trenutku ne skoči takoj iz postelje, da bi odvil pokrov steklenega kozarca, je lahko priča srditemu živalskemu pihanju od jeze. Steklen kozarec je namreč napolnjen z žitnimi kosmiči, ki jih vsako jutro in vsak večer pripravi hotelska sobna strežba. Za žirafe. Dame namreč na obisk pridejo tudi vsak večer okrog 18:30 oziroma ob sončnem zahodu. Prav zaradi okornosti žirafinega jezika je kozarec opremljen z varnostnim zatičem in listkom, na katerem je zapisano, da je to hrana za živali. Kot pravijo upravljavci hotela, naj bi namreč v preteklosti lačni gostje že večkrat pomalicali hrano v kozarcu.

Počutje kot v divjini

A kako se pravzaprav lotiti hranjenja žirafe? Je najbolje kocke kosmičev vreči v zrak in upati, da bo žival hlastnila za njimi? Ali jih je bolje preprosto nastaviti na okensko polico? Morda poskušati, ali vam bo žirafa jedla z roke in pri tem ves čas upati, da njeni veliki sekalci ne bodo zagrabili še vaših prstov?

Upravljavci hotela svetujejo, da samo odprete kozarec in ga pridržite ter dovolite, da si žirafa postreže sama. Njen dolgi jezik bo kot kača skočil v stekleno posodo in si na mah prisvojil skoraj vse kosmiče. Kroglice se bodo namreč kar nalepile na njen jezik. Takoj, ko bo pomalicala vaš priboljšek, bo izginila iz vašega okna. In šla do sosedov. 'Ni hrane, ni prijateljstva', je očitno njihov moto.

Živalski butični hotel z zgolj desetimi sobami se razteza na kar 57 hektarjev velikem ozemlju na obrobju narodnega parka Nairobi. Lastnika Betty Leslie-Melville in njen soprog Jack sta tukaj leta 1974 začela vzgajati prvega mladička Rotschild (ali severne) žirafe, ki jim je sicer grozilo izumrtje. Nekaj let pozneje sta ustanovila počivališče za popotnike. Čeprav so po njuni smrti počivališče dediči prodali kenijski safari hotelski verigi, je z bršljanom pokrito posestvo še vedno priljubljeno zatočišče – tako med popotniki, kot tudi med divjimi žirafami.

Sobe so sicer sodobno opremljene, a se v njih tako rekoč v trenutku počutite kot v afriški divjini. Kar je konec koncev tudi namen tega mini hotela. Za piko na i poskrbijo stara škripajoča lesena vrata in art-deco kopalnica, opremljena v stilu 30 let prejšnjega stoletja s cvilečimi pipami. Zelo retro, zelo divje.

Žirafe so glavne zvezde hotela

V bližini hotela ima svojo kmetijo danska pisateljica Karen Blixen, tesne prijateljice Bettyjine tašče, zato ne preseneča, da lahko na knjižnjih policah hotelskega stopnišča najdete njena literarna dela. Romantične duše tukaj v celoti pridejo na svoj račun. Prav zaradi tega je ta hotel priljubljeno prizorišče porok, številni pari se odločijo tukaj preživeti vsaj del medenih tednov. A večina gostov kljub temu ne pride zaradi sentimentalizma, temveč z željo, da posnamejo selfie z žirafami, pogosto kot uvod v safari popotovanje po Keniji.

Bolj žirafasto tako ali tako skoraj več ne gre. Celo krožniki, blazine, vaze in slike – vse je opremljeno z žirafastimi vzorci. Kdor se v svoji sobi ubrani žirafinega jezika, ga ima zagotovo za vratom najpozneje pri zajtrku. Kajti takrat Kelly, najstarejša v hordi, s seboj pred jedilnico pripelje celotno čredo. Takrat skozi eno okno včasih pogleduje tudi do sedem žiraf naenkrat in prav vse stegujejo svoje dolge jezike v želji po žitnem priboljšku. Običajno jih spremlja še nekaj svinj bradavičark, ki stojijo pod dolgonogimi prijateljicami in upajo, da se bo kakšna drobtina vendarle odlepila z njihovih jezikov.

A ne glede na vse je nujno pojasniti: ta hotel ni ograjen živalski vrt, v katerem lahko opazujete in božate živali, gre za življenje v divjini. Živali tukaj nihče ne zapira, jih privezuje ali muči. Povsem same prostovoljno in z veseljem pridejo z varnega zavetja svojih počivališč in se podružijo s turisti. Zato tukaj še kako velja opozorilo: Hranjenje na lastno odgovornost. Živali so namreč resda ješče, a tudi divje.

Pošlji prijatelju Natisni

Oceni:

  • Ocena članka: 0,0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
0,0
glasov 0
Komentarjev: 2
 
posojila386 07.07.2018 06:36:59
priložnosti za vaše projekte Za vse vaše posojilo zahteva za oživitev svoje dejavnosti, bodisi za izvedbo projekta ali za nakup stanovanja ali pa potrebujete denar iz drugih razlogov preveč. Strinjam se, da vam pomagam z zneskom od 5000 € do 10.000.000 € s stopnjo 3% na leto in s trajanjem od 1 do 30 let. Prosim, prosimo, da me kontaktirate za več informacij. prosim kontaktirajte me. E-pošta: posojila386@gmail.com Viber: +22 995608568
 
periot22 17.06.2018 18:24:34
Bolano od bolanih ljudi!!!!!!!!!
Več komentarjev