Kofein

Arhiv
Matej Drnovšek - 1

Matej se je s kolesom pognal po bob stezi in posnel tole!

Adrenalin, napor, vonj po naravi, neizmeren užitek in še več - vse to doživlja kolesar med spustom po strmih pobočjih, gozdnih poteh. Pogovarjali smo se s kolesarjem Matejem Drnovškom, ki se je nedavno spustil s kolesom po nekdanji bob stezi v Sarajevu, dogajanje pa posnel s športno kamero. Poglejte si adrenalinski posnetek in preberite, kaj vse nam je zaupal.

Anketa

Arhiv

Kaj vam je pri ženski najbolj pomembno?

strast
Dubrovnik

Top 10 hrvaških krajev za dopust

L.P.
22. junij 2018, 10:59
4
Velikost pisave:

Bliža se čas dopustov. Se odpravljate na počitnice k našim sosedom na Hrvaško? Preverite naših top 10 krajev, ki jih je vredno obiskati.

Kornati

Kornati združujejo 152 otokov. Ime so dobili po otoku Kornat, ki je največji v celotni skupini. Drugi večji otoki so Žut, Sit, Piškera, Kurba Vela, Levrnaka in Lavsa. Ležijo južno od Zadra, v srednji Dalmaciji. Razprostirajo se na območju 320 kvadratnih kilometrov. Ožje območje z 89 otoki, ki zajema 220 kvadratnih kilometrov, pa spada pod narodni park.

Hvar

Hvar je najdaljši otok na Jadranu. Meri skoraj 300 kvadratnih kilometrov. Leži med Bračem, Visom in Korčulo. Na zahodnem delu otoka je skupina 17 Peklenskih otokov. Največja mesta na otoku so: Hvar, Stari Grad, Jelsa, Vrboska in Sućuraj. Glavne znamenitosti na otoku Hvar so: trdnjava Fortica, katedrala sv. Stjepana, Arsenal, ostanki mesta Pharos, frančiškanski samostan in Grabčeva jama.

Split

Split je drugo največje hrvaško mesto ter gospodarsko in upravno središče osrednje Dalmacije. Mesto se nahaja na polotoku na zahodnem delu Kastelskega zaliva in Splitskega kanala ter šteje skorajda 200.000 prebivalcev. Split je razdeljen na 8 večjih naselij: Donje Sitno, Gornje Sitno, Kamen, Slatine, Split, Srinjine, Stobreč in Žrnovnica. V mestu si izplača ogledati Dioklecijanovo palačo in hrib Marjan.

Brač

Otok Brač je tretji največji hrvaški otok in največji otok v Dalmaciji. Zelo priljubljen kraj na otoku je Bol. Gre za najstarejše obalno letovišče na otoku. Leži v osrednjem delu južne strani otoka Brač. Bol je znan po surfanju na vetru, saj zagotavlja primerne razmere za izvajanje tega športa.

Dubrovnik

Dubrovnik je eno od najvidnejših turističnih letovišč ob obali Jadranskega morja. Leži na južnem delu Hrvaške. Gre za eno od štirih največjih mest Dalmacije. V Dubrovniku živi 50 tisoč prebivalcev. To hrvaško mesto je znano tudi po snemanju serije Igra prestolov (Game of Thrones). Zelo privlačen del Dubrovnika je staro mestno jedro.

Presents PHOTOGRAPHER @mikecleggphoto IN #Dubrovnik,Croatia June 20,2018 FOLLOW'N'TAG US #ALLURING_WORLD_ Adm @carmenfraulo �dd94 #all_world_mikecleggphoto ___ VISIT PARTNERS COMMUNITY: * @Alluring_Greece * @Alluring_Life * @Alluring_Earthscapes * @Alluring_Journey * @Alluring_Water * @Alluring_Novara * @Alluring_Villages ~�dc99~ �df0e#EarthFocus #BestVacations #Earth_Shotz #Eclectic_shotz #AGameOfTones #BeautifulDestinations #fantastic_earth #earthofficial #awesomeearth #bestdiscovery #destinationearth #ourplanetdaily #world_places #earthlandscape #living_destinations #lost_world_treasures #AwesomeEarth #BeautifulMatters #Awesome_Earthpix #PassionPassport #AwesomePix #TravelAwesome #DiscoverGlobe #Discover_Vacations #TravellingThroughTheWorld

A post shared by alluring_world_ (@alluring_world_) on

Lastovo

Lastovo sestavlja 46 otokov na površini 56 kvadratnih kilometrov. Ti otoki se nahajajo južno od otoka Korčula. Na otoku je več stalnih naselij: Lastovo, Skrivena Luka, Uble, Pasadur. Uble leži na zahodu otoka in je glavno otoško pristanišče. Poleg Mljeta velja za enega najbolj zelenih otokov na Hrvaškem.

A post shared by brendan jordan (@sjkzxebo) on

Dugi otok

Dugi otok je, kakor ime pove, zelo dolg. V dolžino meri kar 45 kilometrov. Gre za sedmi največji otok hrvaške obale. Predstavlja raj za ljubitelje narave. Ti si lahko ogledajo Narodni park Telašćica s slanim jezerom Mir ter plažo Sakarun, ki navdušuje s turkizno barvo morja. Na otoku najdemo dvanajst večjih in manjših naselij. V njih živi okoli 1500 prebivalcev. Na otoku je največje naselje ribiško mesto Sali.

Korčula

Korčula je eden največjih hrvaških otokov. Nahaja se v Srednji Dalmaciji pred polotokom Pelješac. Gre za šesti največji otok v Jadranskem morju. Najbolj obiskana naselja na Korčuli so: mesto Korčula, Vela Luka, Blato in Lumbarda. Zanimiva znamenitost na tem otoku je obzidje starega mesta. Zgrajeno je bilo v 13. stoletju. Obstajajo domneve, da je Korčula rojstno mesto Marca Pola.

Mljet

Otok Mljet je osmi največji otok na Hrvaškem. Njegova površina znaša dobrih 100 kvadratnih kilometrov. Obala se razteza na 135 kilometrih. Najvišji vrh je Veli Grad, ki leži na 514 metrih nadmorske višine. Otok je 70-odstotno poraščen. Zaradi številnih borovih gozdov Mljet velja za najbolj zelenega med vsemi dalmatinskimi otoki.

Vis

Otok Vis je majhen in precej oddaljen hrvaški otok. V preteklosti je bil veliko let namenjen vojaški dejavnosti. Obsega 90 kvadratnih kilometrov ozemlja, kar ga uvršča na 10. mesto po velikosti hrvaških otokov.

Pošlji prijatelju Natisni

Oceni:

  • Ocena članka: 3,0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
3,0
glasov 5
Komentarjev: 4
 
DeBill 25.06.2018 18:34:01
skupljevinci, skupičanci, oguli, opaliga, ... vse v tem smislu. glede na cene mam cnej (pa mnogo boljši) kosil na ledeniku Tux al pa Molltal, več kot 2500m visok. Lopovi!
Mars 22.06.2018 11:48:54
Vabljeni k hrčkom, da vas olupijo. Pa ne pozabite, da se v tujini prilagodite in govorite njihov jezik, poslušate njihovo glasbo ipd, ravno obratno kot to delajo oni. Ker samo tako boste še naprej pravi slovenčki.
miran_ 22.06.2018 12:40:39
Če mi plačajo dopust ne grem k hrčkom.
 
Lev07 22.06.2018 08:58:27
Pozabili ste na celotno Makarsko riviero in majhna mesteca na njej, ki so čudovita! Trogir? Zadar? Pa še .......
Več komentarjev