POTOVANJA

Ste sploh vedeli, da obstajajo?!

12.09.2018, 10:48
3
Na svetu obstaja več kot 200 držav. Vsi poznamo tiste največje in gospodarsko najmočnejše - Združene države Amerike, Rusija, Kanda, Kitajska, Avstralija, Brazilija, Nemčija, Velika Britanija in Japonska. Nekatere so znane po vojnah, kot denimo Sirija in Irak, spet druge po svoji majhnosti – tukaj bi zagotovo vsak omenil Vatikan, Monako in Andoro. A obstajajo še manjše, take, v katerih živi zgolj toliko prebivalcev, kot v povprečni majhni vasici. Preverite!

1. Palav

Velikost: 459 kvadratnih kilometrov

Število prebivalcev: 21.347

Republika Palav je otoška državica, ki jo sestavlja več kot 300 različno velikih otokov. Gre za enega najbolj slikovitih kotičkov našega planeta. Deževni pragozdovi so polni edinstvenih živalskih in rastlinskih vrst, teritorialne vode pa naseljuje kar 130 ogroženih vrst morskega psa. Ena izmed najbolj impresivnih točk otočja pa je prav gotovo jezero, v katerem je več kot dva milijona meduz. A brez skrbi – večina jih je z leti povsem izgubila sposobnost ožiganja.

2. Niue

Velikost: 261,46 kvadratnih kilometrov

Število prebivalcev: 1.190

Niue je majhna otoška državica v Oceaniji in čeprav se lahko pohvali s prečudovito naravno kuliso, se tukaj turizem nikoli ni razvil. Državici preživetje tako skoraj v celoti zagotavljajo tuje države, še posebej Nova Zelandija. Glavno mesto je majhna vasica, v kateri prebiva 600 ljudi. Se pa lahko ta otoček pohvali z letališčem in veliko trgovino z živili, ki pa je tudi edina v celotni državi.

3. Sveti Krištof in Nevis

Velikost: 261 kvadratnih kilometrov

Število prebivalcev: 52.329

Država Sveti Krištof in Nevis se nahaja v Karibskem morju, sestavljata pa jo dva otoka – Sveti Krištof in Nevis. Otoka sta večinoma vulkanskega porekla. Neodvisnost od Velike Britanije je država dosegla leta 1983 in postala parlamentarna monarhija. Večji otok, Sveti Krištof, naj bi dobil ime potem, ko se je na njem med svojim popotovanjem po svetu izkrcal Krištof Kolumb in se ga odločil poimenovati po svojem svetniškem zavetniku.

Glavni vir dohodka v državi je gospodarski program za državljanstvo: ta vsem, ki lahko v lokalno industrijo proizvodnje sladkorja vložijo najmanj 250 tisoč dolarjev, brezplačno ponuja pridobitev državljanstva. Drugi način pridobitve državljanstva pa je nakup nepremičnine na enem izmed otokov v vrednosti vsaj 400 tisoč dolarjev (326 tisoč evrov).

4. Kneževina Hutt River

Velikost: 75 kvadratnih kilometrov

Število prebivalcev: 30

Gre za mikro kneževino, ki se nahaja v istoimenski avstralski provinci. Čeprav ni priznana s strani nobene države sveta, imajo njeni prebivalci lastno denarno valuto, poštni žig in potne liste.

5. Tuvalu

Velikost: 26 kvadratnih kilometrov

Število prebivalcev: 10.959

Tuvalu se nahaja v Tihem oceanu, južno od Kiribatija in severno od Fidžija. Sestavljen je iz niza devetih koralnih otokov, najvišja nadmorska višina te državice pa znaša le 5 metrov, zato utegne v naslednjih 50 letih zaradi naraščanja gladine morja celo izginiti iz obličja Zemlje. Največji prihodek države presenetljivo predstavlja zakup njihove spletne domene.

6. Nauru

Velikost: 21 kvadratnih kilometrov

Število prebivalcev: 9.591

Republika Nauru je otoška država v Tihem oceanu in je najmanjša republika na svetu. Je edina država na svetu, ki nima glavnega mesta, prav tako tudi ne lastnega prometnega režima. Znana je po visoki stopnji onesnaževanja ter po rekordno visoki stopnji debelosti med prebivalci – predebelih naj bi bilo namreč kar 70 odstotkov prebivalk in prebivalcev te mikro državice.

7. Kneževina Seborga

Velikost: 4,91 kvadratnih kilometrov

Število prebivalcev: 312

Gre za mikronacijo na italijanskem teritoriju, ki ji vlada Marcello I. Pravzaprav govorimo o vasici, ki se nahaja v bližini meje s Francijo. Vojsko te s strani mednarodne skupnosti nepriznane države sestavljajo trije ljudje: minister za obrambo ter dva mejna stražarja.

8. Republika Molossia

Velikost: 0,055 kvadratnih kilometrov

Število prebivalcev: 7

Samorazglašena republika je mikronacija, ki jo je ustanovil Kevin Baugh. Nahaja se v ameriški zvezni državi Nevada, sestavljajo pa jo prej omenjeni Baugh, njegova družina, 3 psi ter mačka in zajec. Ima lastno nacionalno himno, državni simbol in zastavo. V primeru ponavljajočih se hudih zločinov vas lahko v tej 'državici' doleti celo smrtna kazen. Izdajajo lastne potne liste, prav tako pa imajo tudi svoj lastni vesoljski program.

9. Malteški viteški red (Suvereni vojaški hospitalni red svetega Janeza iz Jeruzalema, Rodosa in Malte)

Velikost: 0,012 kvadratna kilometra

Število prebivalcev: 113.500

Poleg Vatikana obstaja na ozemlju Rima še ena majhna državica: Malteški viteški red. Sestavljajo jo tri zgradbe, ima lastno valuto, poštni žig, spletno stran, avtomobilsko oznako in potne liste

10. Kneževina Sealand

Velikost: 0,004 kvadratnih kilometrov

Število prebivalcev: 27

Sealand je najmanjša država na svetu, locirana na ploščadi HM Fort Roughs v severnem morju 10 km od obale Suffolk, Anglija. Je ena najbolj prepoznavnih mikronacij na svetu, trenutno pa je nobena članica združenih narodov ne priznana uradno kot suvereno državo, čeprav se lahko pohvali s svojim potnim listom, denarjem, znamkami, zastavo in svojim nogometnim klubom. Njen lastnik je nekdanji britanski major Paddy Roy Bates, ki se je z družino tja preselil leta 1967, območje razglasil za neodvisno državo in se samooklical za kneza.

KOMENTARJI (3)

Opozorilo: Po 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti. S klikom na gumb Spletno oko prijavite komentar, za katerega menite, da vsebuje sovražni govor.

_endrug
13.09.2018, 5:52:20
+3
Tiste tri najmanjše nihče ne prizna. Ustanovili so jo, ker se je nekomu pred manj kot 50 leti zmešalo in to goni naprej. Sosedom pa se zdi prikupno zaradi turistov. Drugega pač ne morejo ponuditi.
tirolec
22.02.2018, 9:59:23
+18
Božansko lepo in majhno...imajo vse...in verjetnost, da se odselim v eno od teh lepot, kjer ljudje še uporabljajo zdravo kmečko pamet...in niso kronično odvisni od politike....!
smarjan
22.02.2018, 9:50:40
+36
naša država niti ni tako majhna pa vseeno veliko drugih ne ve zanjo. .imamo pa tudi denar, manjšina ima največ tujega, velika večina pa svojega skoraj nima.. itd..