Kofein

Arhiv
Matej Drnovšek - 1

Matej se je s kolesom pognal po bob stezi in posnel tole!

Adrenalin, napor, vonj po naravi, neizmeren užitek in še več - vse to doživlja kolesar med spustom po strmih pobočjih, gozdnih poteh. Pogovarjali smo se s kolesarjem Matejem Drnovškom, ki se je nedavno spustil s kolesom po nekdanji bob stezi v Sarajevu, dogajanje pa posnel s športno kamero. Poglejte si adrenalinski posnetek in preberite, kaj vse nam je zaupal.

Anketa

Arhiv

Kaj vam je pri ženski najbolj pomembno?

strast
E-novice

Prijavi se na e-novice in bodi na tekočem z aktualnimi novicami.

menjava sedežna na letalu

Se lahko v letalu presedem na drug sedež?

Ma.K.
30. julij 2017, 00:04
1
Velikost pisave:

Splošno pravilo v letalskem prometu pravi: vsak potnik ima določen svoj sedež na letalu. A kaj, če bi se morda vendarle želeli usesti kam drugam, če vidite, da je sedež še prost? Letalske družbe v tem načeloma ne vidijo težave, v kolikor je želeni sedež res prost. A obstaja nekaj izjem ...

Da vsak potnik v letalskem prometu dobi svoj sedež, je tako vsakdanje, kot preverjanje letalskih vozovnic pred vkrcanjem na let. Pri številnih letalskih prevoznikih imate možnost, da že pred samim poletom rezervirate točno tisti sedež, ki ga želite. Nizkocenovne letalske družbe imajo glede tega nekoliko drugačno prakso: rezervacija sedeža je možna samo proti doplačilu, sicer si morate svoj sedež izboriti tako, da ste prvi na letalu oziroma se sprijazniti s sedežem, ki je še prost.

menjava sedežna na letalu
(Foto: iStockphoto)
menjava sedežna na letalu
(Foto: iStockphoto)

Pomembna je tudi varnost

A kaj se pravzaprav zgodi, če se na letalu spontano usedete na drug sedež, kot ga imate zapisanega na vozovnici, ker je tudi tisti prost? Načeloma letalske družbe v tem ne vidijo težave, če je sedež, ki ste si ga nagledali, res prost, potnike pa pozivajo, naj se pred menjavo vseeno posvetujejo s kabinskim osebjem ozrioma jih obvestijo o svoji menjavi. V osnovi je sedežni red v primeru, da letalo ni polno, namreč zasnovan tudi na podlagi varnostnih ukrepov in enakomerne razporeditve teže v letalu.

Načeloma velja, da bi moral potnik vsaj med vzletom in pristankom sedeti na sedežu, ki mu je bil dodeljen na vozovnici, med letom pa se načeloma brez težav presede na drug sedež – pod predpostavko, da je tudi tisti drugi sedež prost in da se o svoji nameri posvetuje s kabinskim osebjem. Si pa lahko točno določen sedež izberete že ob rezervaciji leta ali ob prijavi na let na okencu letališča.

Ryanair ne dovoljuje presedanja

A pozor, kdor leti z nizkocenovno letalsko družbo, običajno nima možnosti presedanja. Kot pravi Robin Kiely z Ryanairja, so vsi sedeži v njihovih letalih trajno dodeljeni. »Potniki lahko izberejo želeni sedež na spletni strani družbe in ga proti plačilu tudi rezervirajo. V tem primeru bo ta sedež čakal na njih. Sicer pa jim je sedež dodeljen naključno, pri tem pa velja, da ga ni dovoljeno menjavati,« pojasni predstavnik za odnose z javnostmi nizkocenovnega letalskega prevoznika.

menjava sedežna na letalu
(Foto: iStockphoto)
Pošlji prijatelju Natisni

Oceni:

  • Ocena članka: 2,0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
2,0
glasova 2
Komentarjev: 1
 
RamzesII 05.08.2017 09:47:33
Če se moreš presesti, oz. naključno dodeljevanje brez druge možnosti je lahko sporno za družine, pare, manjše skupne, če jih tako meni nič tebi nič ločijo. V primeru nesreče je lahko katastrofa še večja.
Več komentarjev