Kofein

Arhiv
Matej Drnovšek - 1

Matej se je s kolesom pognal po bob stezi in posnel tole!

Adrenalin, napor, vonj po naravi, neizmeren užitek in še več - vse to doživlja kolesar med spustom po strmih pobočjih, gozdnih poteh. Pogovarjali smo se s kolesarjem Matejem Drnovškom, ki se je nedavno spustil s kolesom po nekdanji bob stezi v Sarajevu, dogajanje pa posnel s športno kamero. Poglejte si adrenalinski posnetek in preberite, kaj vse nam je zaupal.

Anketa

Arhiv

Kakšne prsi so najbolj seksi?

Dekolte
E-novice

Prijavi se na e-novice in bodi na tekočem z aktualnimi novicami.

Šojna

Ne hišo - celo vas je pogoltnil pesek!

Ma.K.
09. februar 2018, 13:24
6
Velikost pisave:

Naj bo z lopatami ali golimi rokami – prebivalci od boga pozabljene ribiške vasice na skrajnem severu Rusije morajo skoraj vsak dan odkidati masovne nanose peska, če želijo iz svojih domovanj. Mesto Šojna se pogreza v pesek, razlog pa je nekoč nepremišljeno izigravanje narave in prekomerni ribolov. Ali je sploh kaj upanja, da bi se v te kraje kdaj vrnilo gospodarstvo ali morda celo turizem?

Na severu Rusije, praktično na robu arktičnega podnebja, se nahaja puščavska obalna vasica Šojna. Njene obale prekriva trdi pesek, ki se razteza vzdolž približno 10 kilometrih obale Belega morja. To, kar je bila nekoč majhna ribiška vasica, je v tridesetih letih prejšnjega stoletja zraslo v slikovito naselbino z več kot 1.500 prebivalci in okrog 70 ribiškimi ladjami. Ravno prekomerni ribolov pa je močno ogrozil nekoč zelo bogato morsko življenje in ko je zaradi pomanjkanja rib začelo propadati gospodarstvo, se je populacija v vasi znatno zmanjšala.

Ljudje so se začeli masovno izseljevati. Šli so s trebuhom za kruhom v druga ribiška mesteca in vasice, ki so jim nudile boljšo perspektivo. A staroselci in tisti, ki niso imeli priložnosti oditi, so ostali, in kmalu doživeli sila neobičajen pojav – peščene sipine so začele svojo invazijo na vasico. Na začetku počasi, zaradi pretiranega ribolova je morski sistem postal neuravnotežen, oceansko dno se je začelo premikati. Nekoč potopljene peščene sipine so si začele utirati pot proti obali, zaradi česar je Šojna začela toniti. Na začetku je bilo to rahlo pogrezanje, v osemdesetih letih pa se je pesek začel nevarno približevati hišam in jih v začetku devetdesetih tudi dosegel.

EL PUEBLO DONDE LA GENTE DEBE EXCAVAR PARA SALIR DE CASA La idea de ser enterrado vivo mientras duermes puede ser aterradora, pero para los habitantes de #Shoyna, #Rusia, es el pan de cada día. Simple y llana rutina. Situada al borde del círculo polar ártico, Shoyna es la ciudad desértica más al norte del mundo. Su geografía es fría, árida y llena de arena, que se extiende a lo largo de 10 kilómetros sobre la costa del Mar Blanco. Tanto los aldeanos como sus rústicas casas de madera se encuentran a merced de los fuertes vientos que azotan la zona, capaces de sepultar una casa entera en cuestión de horas. Durante el día, además de sus quehaceres, los aldeanos mantienen a raya la arena acumulada. Pero de noche, esta se acumula sin control hasta sepultar la vivienda. Limpiar el polvo o barrer son tareas inútiles aquí. La gente está acostumbrada a convivir con la arena, jugar con ella y sentirla sobre la piel y bajo la ropa. #Instagood #tagsforlikes #follow #Photooftheday #cute #AgenciaDeViajes #Turismo #Viajar #Vacaciones #Venezuela

A post shared by Viajes Kapui Wan (@viajeskapuiwan) on

Vsakodnevno pogrezanje

Ljudje iz Šojne so nekega večera kot običajno legli k počitku, zjutraj pa so imeli kaj videti – bili so živi zakopani v svojih hišah. Pogled skozi okno je razkrival samo gomilo srebrnega peska, skozi katerega je pronicala sončna svetloba – preprosto jih je pogoltnilo dno oceana. Potem, ko se se odkopali, so upali, da gre za enkraten pojavi in da je njihove nočne more konec. A so se močno zmotili. Pesek prebivalcem še danes vsakodnevno povzroča težave, jih zakopava, medtem ko spijo in jih spravlja v obup.

To je pri že tako zdesetkani populaciji povzročilo še dodatno izseljevanje. Tako imenovani eksodus je za seboj pustil pokopališče ladij in hiš, ki se rušijo ter pogrezajo in nekoč glasno vasico spreminjajo v mesto duhov. Danes v Šojni živi le še okrog 300 ljudi, ki se večinoma preživjajo z mizernimi pokojninami, socialnimi nadomestili za brezposelne, v prostem času pa lovijo divje gosi in odkopavajo pesek. Žal, trg dela tukaj ne obstaja, mestece pa nima denarja, da bi vlagalo v kakršno koli dejavnost, ki bi nudila delovna mesta.

Tukaj ni ne hotelov, ne restavracij, redke so celo trgovine z nujnimi življenjskimi potrebščinami. Ljudje, ki živijo v Šojni, se zjutraj zbudijo, se izkopljejo iz peska in samo skušajo preživeti dan v tem oddaljenem bizarnem kotičku sveta.

Vsakodnevne peščene nevihte

Zahodni vetrovi nanašajo sipine ob obali tako hitro, da lahko dobesedno pokrijejo celotne stavbe v eni sami noči. Kljub temu so se stanovalci naučili nekaj trikov, ki jim lajšajo življenje – ponoči pustijo vhodna vrata odprta in s tem izrazijo dobrodošlico pesku. V resnici to storijo zato, da se lahko zjutraj sploh prebijejo iz hiše. Tak način življenja naredi večino hišnih opravil nepomembnih in nesmiselnih, tako da tukaj ne poznajo več brisanja prahu, niti sesanja tal.

Izhod je mogoč samo po morju ali po zraku

V Šojni ni potrebe po asfaltirani cesti, niti po železnici. Vsak, ki želi torej zapustiti vasico, ima na voljo dve možnosti: bodisi s čolnom ali ladjo, bodisi z majhnim letalom, ki lahko vzleti s skromne piste, dolge 650 metrov in je, kot vse ostalo, običajno povsem prekrita s peskom. A ne zgodi se ravno pogosto, da bi jo bilo treba očistiti, saj ni veliko v uporabi. Domačini namreč ne želijo zapustiti Šojne. Kljub težkim okoliščinam so prebivalci samozavestni in ponosni na svoj neobičajen življenjski slog, pogoji, ki se drugim zdijo nevzdržni, pa so zanje postali povsem normalni.

Predvsem tujcem se njihova usoda zdi krivična, zato poskušajo najti način, kako jim olajšati življenje. Arhitekt Jan Gunnar Skjeldsøy denimo zbira najboljše arihtekturne rešitve za stanovanja, s pomočjo katerih bi lahko zmanjšali vpliv peska na vsakdan prebivalcev Šojne. Mu bo uspelo rešiti Šojno pred tem, da bi se povsem pogreznila v pesek?

Pošlji prijatelju Natisni

Oceni:

  • Ocena članka: 2,3
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
2,3
glasovi 3
Komentarjev: 6
 
spiritualite100 13.02.2018 18:54:32
resne ponudbe 72 urah Strinjam se, da vam pomaga pri kolicini, ki sega od 5.000 € do 10.000.000€ s 3% letno in s trajanjem od 1 do 30 let. E-pošta: reseaufinance510@gmail.com E-pošta: tmarjan24@gmail.com Whatsapp: +38651390291 hvala
 
nevica 09.02.2018 17:44:40
to je pa res neverjetno, da ima pesek voljo zakopavati vasico samo ponoči. Nizozemsko bi skoraj celo lahko zalilo morje, če ne bi uredili obale in tako ostali na kopnem.
RamzesII 09.02.2018 21:57:36
Ja, res, samo ponoči, podnevi pa ne, čudno.
 
RamzesII 09.02.2018 17:21:03
Dejanski vzrok je gradnja vasi na napačnem mestu, tega pa ne priznajo, trosijo neke druge razloge, ki so daleč od tega, še veter je posreden razlog.
ni_mi_vse_eno 09.02.2018 11:50:51
Prekomerni ribolov je kriv, ker ribice s svojimi repki odstranjujejo pesek na kopnem. ☺
 
Janez_53 09.02.2018 11:39:00
"Zaradi pretiranega ribolova je morski sistem postal neuravnotežen, oceansko dno se je začelo premikati." "Zahodni vetrovi nanašajo sipine ob obali tako hitro, da lahko dobesedno pokrijejo celotne stavbe v eni sami noči." Madonca, tale članek pa je res na "visokem znanstvenem nivoju"! Kaj je torej resnični problem? PRETIRAN RIBOLOV (???), VETER, KI NANAŠA PESEK ali POGREZANJE VASICE V PESEK??? Avtor naklada vsevprek in pametuje, kakor se mu zljubi.
Več komentarjev