Kofein

Arhiv
Matej Drnovšek - 1

Matej se je s kolesom pognal po bob stezi in posnel tole!

Adrenalin, napor, vonj po naravi, neizmeren užitek in še več - vse to doživlja kolesar med spustom po strmih pobočjih, gozdnih poteh. Pogovarjali smo se s kolesarjem Matejem Drnovškom, ki se je nedavno spustil s kolesom po nekdanji bob stezi v Sarajevu, dogajanje pa posnel s športno kamero. Poglejte si adrenalinski posnetek in preberite, kaj vse nam je zaupal.

Anketa

Arhiv

Kaj vam je pri ženski najbolj pomembno?

strast
Denar

Dopustujete v tujini? Pozor!

ZPS/S.C.
03. oktober 2016, 11:06
0
Velikost pisave:

Kaj storiti, če izgubimo denarnico, dokumente ali mobilni telefon? Pomembno je, da se hitro in pravilno odzovemo, na boljšem pa bodo tisti, ki so se pred takšnim neljubim dogodkom že vnaprej zavarovali.

Na Zvezi potrošnikov Slovenije so pripravili kratek vodič o tem, kako ukrepati in omejiti škodo.

V poletnih mesecih se več potepamo naokrog, gremo na krajše izlete po domovini ali pa odpotujemo v tujino. S tem pa je večje tudi tveganje, da bomo denarnico, osebne dokumente, ključe ali mobilni telefon izgubili, ali nam jih bodo ukradli. Preklic in pridobitev novih dokumentov je še bolj zoprn kot izguba gotovine, v razburjenju pa včasih pozabimo, kaj je najbolje najprej storiti.

Ključi
Priporočljivo je poskrbeti za nadomestne ključe svojega avtomobila in stanovanja. (Foto: Thinkstock)

Blokirajte kartice in telefon

Dobro razmislite o tem, kje bi lahko ostale vaše stvari in kdaj ste jih nazadnje uporabljali. Včasih se zgodi, da ste jih le pustili na drugem mestu kot običajno. Ključno je, da hitro blokirate svoje bančne kartice in mobilni telefon. Vsekakor je bolje, da tvegate s pravočasno blokado kartice ali telefona (ki ju boste morda čez nekaj časa našli), kot da bi utrpeli finančne posledice, ker ste se prepozno odločili za blokado in bi tatovi medtem vašo kartico že uporabili za hitre nakupe, telefon pa za drage telefonske klice.

Prijavite izgubo ali tatvino

Če sumite, da so bile vaše stvari ukradene, nujno obvestite policijo, da sestavi zapisnik. Zapisnik, ki opisuje, da niste ravnali malomarno, je pomemben pogoj za to, da boste lahko pri svoji banki in zavarovalnici uveljavljali škodo. Prav tako je vaša zakonska dolžnost, da izgubo potnega lista ali pa osebne izkaznice hitro sporočite najbližji upravni enoti.

Pozanimajte se, ali je kdo našel vaše stvari

V Sloveniji lahko na primer na spletu preverite policijski seznam najdenih predmetov. V tujini bo najbolje, če o pravem naslovu za najdene predmete vprašate na policiji ali v svojem hotelu, pogosto se boste o najdenih predmetih lahko pozanimali na spletu ali po telefonu. Železnice in letališča imajo pogosto lastne pisarne za najdene predmete.

tat na plaži
Na vsakem koraku, sploh na plaži, na potencialne žrtve prežijo tatovi, ki vam lahko v hipu izmaknejo dragocene predmete. (Foto: Thinkstock)

Kako se zavarovati in kaj storiti, če izgubite …

... plačilno ali kreditno kartico

Zavarujte se: pri plačevanju bodite previdni. Nikoli ne pustite kartice brez nadzora ali jo hranite na varnem mestu. Kode PIN nikakor ne hranite v bližini kartice. Dobro je, da si številke kartic in bančnega računa zapišete in jih imate shranjene ločeno od kartic; seveda pa ne kar v denarnici. Pri svoji banki se vnaprej pozanimajte, kako boste kartico najlažje blokirali, na primer po telefonu (številka je pogosto zapisana tudi na hrbtni strani kartice – prepišite si jo!), po spletu, ali v mobilni banki. Shranite podatke, ki jih potrebujete za blokado kartice. Pri nekaterih bankah lahko debetno kartico blokirate tudi samo začasno. Smiselno je, da se naročimo na prejemanje varnostnih sporočil SMS, s katerim bomo obveščeni o vseh opravljenih transakcijah s svojo kartico.

V primeru izgube: kartico čim prej blokirajte. Do tega trenutka ste namreč sami odgovorni za neavtorizirana plačila in dvige gotovine. Povežite se s policijo in pridobite zapisnik.

... potni list, osebno izkaznico ali druge dokumente

Zavarujte se: zapišite si številke dokumentov, izdelajte njihove kopije (lahko jih tudi overite na upravni enoti) in jih hranite ločeno od originalnih dokumentov. Različni tipi zavarovanj vključujejo tudi nadomestilo stroškov za izdelavo novih dokumentov, če vam jih ukradejo. Svetujemo, da se, če sklepate takšno zavarovanje, natančno pozanimate o obsegu kritja, saj to vedno ne ustreza vašim potrebam.

V primeru izgube: pokličite policijo in pridobite zapisnik, če ste zavarovani za primer kraje, obvestite tudi zavarovalnico. Če ste osebno izkaznico ali potni list izgubili v Sloveniji, morate to v osmih (8) dneh sporočiti upravni enoti. Če izgubite dokumente v tujini, morate o tem najkasneje v tridesetih (30) dneh obvestiti diplomatsko predstavništvo ali konzulat Slovenije v tujini, ali pa po vrnitvi domov upravno enoto v osmih (8) dneh. Dokler ne pridobite novih dokumentov, morate imeti za identifikacijo pri sebi policijski zapisnik in vlogo za nove dokumente. Tudi vozniške dokumente prekličete na upravni enoti, brez njih ne smete voziti, razen če pridobite začasen dokument, ki pa velja le v Sloveniji. Novo kartico obveznega zdravstvenega zavarovanja lahko naročite tudi prek spleta. Za čas, dokler ne dobite nove, boste dobili pisno potrdilo.

Če izgubite dokumente v tujini, boste nadomestne papirje, s katerimi se boste lahko vrnili domov, dobili na slovenskem veleposlaništvu ali konzulatu, v državah, kjer Slovenija nima svojega predstavništva, pa na predstavništvu druge države članice EU. Za to potrebujete policijski zapisnik, za ugotavljanje vaše identitete pa bo najlažje, če boste imeli pri sebi kopije dokumentov. Zavedajte se, da na veleposlaništvih nekatere storitve niso zastonj.

Na letalu
Na telefon lahko namestite varnostni program, ki omogoča lociranje in blokado mobilnega telefona prek interneta. (Foto: Thinkstock)

... mobilni telefon

Zavarujte se: zaklepajte telefon s pomočjo varnostne kode. Podatke, ki jih potrebujete za blokado in morebitno deblokado svojega telefona in kartice SIM na daljavo, hranite na varnem, a dostopnem mestu. Na telefon lahko namestite varnostni program, ki omogoča lociranje in blokado mobilnega telefona prek interneta. Ustvarite varnostno kopijo podatkov, da ne boste izgubili vsega, kar hranite na njem. Če se s telefonom povezujete z mobilno banko, dobro zavarujte vstop vanjo. Ne uporabljajte mobilne banke v nezavarovanih omrežjih. Obvezno vnaprej preberite varnostna navodila svoje banke o možnostih blokade, ki je na primer mogoča tudi prek druge naprave in spletne banke, pa tudi s klicem v banko.

V primeru izgube: takoj, ko je to mogoče, blokirajte telefon, prekličite kartico SIM in po potrebi mobilno banko. Do takrat boste morali sami kriti stroške morebitnih klicev in drugih zlorab. Povežite se s policijo in zavarovalnico, če je to potrebno.

... ključe 

Zavarujte se: poskrbite za nadomestne ključe svojega stanovanja in avtomobila, ki jih je dobro hraniti pri sorodnikih ali znancih, ki jim seveda zaupate.

V primeru izgube: krajo ključev prijavite policiji, izgubo pa sporočite zavarovalnici (če ste morda zavarovani za ta primer). Če ste izgubili ključe stanovanja ali svojega avta, se pri policiji ali gasilcih pozanimajte, kdo bi vam lahko odprl vrata brez ključev. Pri avtomobilih starejših letnikov boste morali ključavnico zamenjati, pri novejših modelih pa je mogoče ključavnico programirati tako, da boste lahko uporabljali nadomestni ključ. Če ste morda izgubili ključe najetega avtomobila, nemudoma obvestite agencijo oz. hotel; preverite, kaj lahko storite in se pozanimajte glede nadomestnih ključev.

... kartice ugodnosti

Zavarujte se: razmislite, ali jih na potovanju sploh potrebujete.

V primeru izgube: tudi te kartice je treba preklicati. Prenos dobroimetja vam bodo omogočili z izdajo nove kartice. Pazite le, da ne boste zamudili roka, ki je predpisan za zamenjavo.

Trije nasveti za uporabo kartic v tujini

1: Preverite, ali imate na kartici ustrezen limit

Pred potovanjem se pozanimajte o razpoložljivih limitih porabe na karticah, da ne boste v težavah, če boste imeli tam večje stroške ali pa se boste odločili za večji nakup. Bodite pozorni predvsem na dnevni limit porabe na kartici in na višino mesečnega limita za uporabo kartice z odloženim plačilom.

kreditne kartice v denarnici
Stroški uporabe kartic so v tujini veliko večji kot doma. (Foto: Profimedia)

Če tega ni mogoče preveriti in nastaviti na računalniku in telefonu, se o možnostih zvišanja limitov pozanimajte v svoji poslovalnici. Če svoje kartice v tujini še niste uporabljali, je smiselno tudi vnaprej preveriti, ali jo je treba za uporabo v nekaterih državah morda vnaprej odblokirati.

2: Da ne boste za plačila in dvige gotovine plačali preveč

Zunaj evrskega območja se vse pogosteje dogaja, da vas bo bankomat in tudi POS avtomat poskušal prepričati, da dvignete gotovino v evrih, ali pa, da bo plačilo opravljeno s konverzijo v evre, praviloma po zelo neugodnem tečaju. Vedno morate izbrati ponujeno možnost »brez konverzije«, oziroma pazite, da ne bo na primer na blagajni v hotelu neugodno možnost za vas izbral prodajalec.

3: Stroški uporabe kartic so v tujini veliko večji kot doma

Pri dvigih na bankomatih zunaj evroobmočja si prihranite slabo voljo in ne pozabite, da boste za nadomestilo za dvig plačali občutno več kot doma. Že pri dvigu z debetno kartico bo ta strošek občuten, včasih pa je odvisen tudi od zneska dvignjene gotovine. Računajte, da boste za nadomestilo, na primer za dvig gotovine v znesku 100 evrov, odšteli najmanj 1,67 evra in največ 2,85 evra. Nekatere banke omogočajo ugodnejše dvige na bankomatih bank iz iste mednarodne bančne skupine. Vsekakor bo najbolje, da bankomata ne uporabljate prepogosto in raje dvigujte redkeje, a nekoliko večje zneske.
Na dvig gotovine s kartico z odloženim plačilom raje kar pozabite, saj je nadomestilo zelo drago in se obračuna v odvisnosti od zneska gotovine, ki ga dvignete – od najmanj 6,50 evra do 13 evrov. Pri predplačniških karticah, ki jih na potovanjih pogosto uporabljajo mladi in tisti, ki jim banka ne odobri kartice z odloženim plačilom ali je ne želijo imeti, se strošek za dvig med ponudniki zelo razlikuje, zato še toliko bolj velja, da je treba vnaprej preveriti, kolikšen bo.

Kaj pa, če ste ostali brez denarja za vrnitev domov?

Najpogosteje v takih primerih pomaga Western Union, prek katerega vam lahko vaši najbližji nakažejo denar od doma (za visoko provizijo). Vendar pozor: če nimate dokumenta, s katerim bi se lahko identificirali, lahko na tak način poslani denar prevzamete le v nekaterih državah, in še to le največ 1.000 evrov. Če ste izgubili tudi dokumente, vam lahko pri nakazilu denarja od doma pomagajo tudi na veleposlaništvu.

 

Pošlji prijatelju Natisni

Oceni:

  • Ocena članka: 0,0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
0,0
glasov 0
Komentarjev: 0
Več komentarjev