Kofein

Arhiv
Matej Drnovšek - 1

Matej se je s kolesom pognal po bob stezi in posnel tole!

Adrenalin, napor, vonj po naravi, neizmeren užitek in še več - vse to doživlja kolesar med spustom po strmih pobočjih, gozdnih poteh. Pogovarjali smo se s kolesarjem Matejem Drnovškom, ki se je nedavno spustil s kolesom po nekdanji bob stezi v Sarajevu, dogajanje pa posnel s športno kamero. Poglejte si adrenalinski posnetek in preberite, kaj vse nam je zaupal.

Anketa

Arhiv

Kakšne prsi so najbolj seksi?

Dekolte
E-novice

Prijavi se na e-novice in bodi na tekočem z aktualnimi novicami.

Sedem zvezdični japonski vlak-naslovna

Ne 5 ... tale ima 7 zvezdic!

L.P.
10. maj 2018, 08:53
0
Velikost pisave:

Japonski železniški vlaki so običajno znani po svoji hitrosti, na Japonskem pa obstaja tudi vlak, ki je pridobil bolj ekskluzivni ugled. Povpraševanje za izlet s tem spalnikom je izredno visoko in prostor tako omejen, da bi morali potencialni potniki skoraj zadeti vstopnice na loteriji.

Pri vkrcanju na križarski vlak s sedmimi zvezdicami na postaji Hakata v mestu Fukuoka potniki vstopijo v drug svet. V notranjosti vlaka jih pričaka topel lesen dizajn in klasični elementi drugega časa.

»Vse je edinstveno in izdelano po naročilu prav za ta vlak,« pravi 70-letni dizajner Eiji Mitooka. »Od sedežev, osvetljave in pohištva. Inspiracijo smo črpali iz vzhoda in zahoda. Želeli smo ustvariti nekaj novega.«

Pozorni so bili na vsako podrobnost. Na stenah vzdolž hodnikov so izobešene uokvirjene miniaturne slike Mitooke. V salonu je "kumiko", tradicionalna japonska lesarska deska, osvetljena tako, da se vidi njene zapletene mrežne vzorce. Zvezdni motiv je uporabljen na celotnem vlaku: zlati simboli, ki so oblečeni v stropne ploščice, izrezljani v namizne svetilke in obarvani na vitražu.

Ko so Mitooko prvič prosili, da je dizajner vlaka, je vzel za inspiracijo Orient Express. Pri tem je hotel ustvariti nekaj, kar bi bilo po okusu starejših japonskih popotnikov, ustvarjeno z občutkom nostalgije.

»Mislim, da so dolgo časa Japonci verjeli, da je najboljše potovanje v Evropo ali Ameriko; pri tem izkusiš različne kulture, vidiš osupljive stvari in ješ odlično hrano,« pravi.

»Za tiste, ki so že v svojih 50., 60. ali 70., pa je najbolj udobno in sproščujoče potovanje tam, kjer ljudje govorijo japonsko, jedo domačo hrano, postreženo na njihov način. Pri tem lahko raziskujejo Japonsko.«

Pošlji prijatelju Natisni

Oceni:

  • Ocena članka: 5,0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
5,0
glas 1
Komentarjev: 0
Več komentarjev