Kofein

Arhiv
Matej Drnovšek - 1

Matej se je s kolesom pognal po bob stezi in posnel tole!

Adrenalin, napor, vonj po naravi, neizmeren užitek in še več - vse to doživlja kolesar med spustom po strmih pobočjih, gozdnih poteh. Pogovarjali smo se s kolesarjem Matejem Drnovškom, ki se je nedavno spustil s kolesom po nekdanji bob stezi v Sarajevu, dogajanje pa posnel s športno kamero. Poglejte si adrenalinski posnetek in preberite, kaj vse nam je zaupal.

Anketa

Arhiv

Kaj vam je pri ženski najbolj pomembno?

strast
E-novice

Prijavi se na e-novice in bodi na tekočem z aktualnimi novicami.

Švedski in korejski navijači na SP

To je razlog, zakaj tako norijo!

N.K.
19. junij 2018, 08:38
0
Velikost pisave:

Ne glede, koliko so stari, moški z največjim navdušenjem spremljajo nogometne tekme na televiziji, stadionu, igrišču … Raziskovalci so prišli do sklepov, zakaj je tako.

Med gledanjem nogometne tekme se pri moških sproščata hormona testosteron in kortizol, še posebej pri mladih. Medtem ko čakajo, ali bo gol ali ne, se jim zenice razširijo, srčni utrip pa jim naraste. Prav hormon testosteron je glavni krivec, da so moški že na začetku tekme tako vzhičeni.

Te ugotovitve so v študiji strnili nizozemski in španski strokovnjaki. V raziskavo so vključili 50 navijačev, pregledali pa 5 mililitrov njihove sline.

Zaključili so, da je rast adrenalina povezana tudi z željo po zmagi priljubljenega moštva in če je njihovo moštvo na tekmi ogroženo, ta narašča. Raven kortizola je tako ali tako pri moških nekoliko višja kot pri ženskah in prav zaradi tega je gledanje tekme bolj stresno za moške kot ženske. Pri starejših moških je raven kortizola nižja kot pri mlajših, zato se s stresom med gledanjem nogometne tekme lažje spopadejo.

 

Pošlji prijatelju Natisni

Oceni:

  • Ocena članka: 0,0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
0,0
glasov 0
Komentarjev: 0
Več komentarjev