Kofein

Arhiv
Matej Drnovšek - 1

Matej se je s kolesom pognal po bob stezi in posnel tole!

Adrenalin, napor, vonj po naravi, neizmeren užitek in še več - vse to doživlja kolesar med spustom po strmih pobočjih, gozdnih poteh. Pogovarjali smo se s kolesarjem Matejem Drnovškom, ki se je nedavno spustil s kolesom po nekdanji bob stezi v Sarajevu, dogajanje pa posnel s športno kamero. Poglejte si adrenalinski posnetek in preberite, kaj vse nam je zaupal.

Anketa

Arhiv

Kaj vam je pri ženski najbolj pomembno?

strast
Sonce in Zemlja

Znanstveniki odkrili, kako bo umrla Zemlja

V.S.
10. maj 2012, 13:31
119
Velikost pisave:

Znanstveniki so na podlagi opazovanja sprememb v vesolju prišli do zdaj najbolj jasnega dokaza, da se bo tudi Zemlja nekoč spremenila v prah. Scenarij, ki so ga izdelali na podlagi videnega, je črn in neizbežen.

Astrofiziki iz vseučilišča Warwick iz Velike Britanije so odkrili štiri bele pritlikavke, obkrožene z različnimi drobci in prahom, ki naj bi bil ostanek planeta.

Vesolje
Vesolje (Foto: NASA)

Bela pritlikavka je astronomsko telo, ki nastane, ko zvezda umre. Pritlikavke imajo v svoji atmosferi kisik, magnezij, železo, silicij – štiri elemente, ki v 93 odstotkih sestavljajo tudi naš planet. Pri podrobnem opazovanju prašnatih ostankov okoli belih pritlikavk izven našega osončja so znanstveniki prišli do spoznanja, da so te male goste zvezde obkrožene z ostanki planetov, ki so jih figurativno rečeno, same pojedle.

Boris Gansicke, avtor raziskave trdi, da je to, kar gledamo danes, pravzaprav neizbežen konec, ki ga bo nekoč doživela tudi Zemlja. Ko zvezde, kakršno je naše Sonce, začnejo doživljati svoj konec, se začnejo širiti in postanejo rdeče velikanke.
Orjakinje so v bistvu zvezde pozne starosti in lahko končajo, odvisno od njihove mase, kot bele pritlikavke ali v eksploziji supernove kot nevtronske zvezde ali celo kot črne luknje.


Sonce bo pogoltnilo bližnje planete

Če bi se po najbolj črnem scenariju Sonce v fazi rdeče velikanke »razpočilo«, bi bil naš sončni sistem popolnoma drugačen: Sonce bi skoraj gotovo najprej pogoltnilo Merkur in Venero. Težje je sicer napovedati, ali bi v fazi rdeče orjakinje zaradi oddaljenosti pogoltnilo tudi Zemljo. Če že ne bo povsem izginila, bi bila površina našega planeta do konca uničena in popolnoma požgana, vse oblike življenja bi izginile, še pojasnjuje Gansicke.

jupiter
Jupiter (Foto: Reuters)

V naslednji fazi preobrazbe, ko se bo Sonce iz velike orjakinje spremenilo v belo pritlikavko, bo izgubilo svojo maso, zato se bodo vsi planete oddaljili od Sonca, pomešale se bodo orbite, planeti bodo treščili drug v drugega, posledica tega pa bo ogromna količina asteroidov. Jupiter bi bil edini planet, ki bi skoraj gotovo preživel to kataklizmo.

Velik pomen znanstveniki pripisujejo tudi dejstvu, da material okoli belih pritlikavk, ki so jih opazovali, vsebuje zelo nizek odstotek ogljika, sicer najbolj značilen element na Zemlji in na njej sorodnih planetih, ki se nahajajo v orbitah blizu Sonca.
Znanstveniki so bili v svoji raziskavi še posebej pozorni na pritlikavko z oznako PG0843+516. V njeni atmosferi se nahaja veliko železa, niklja in žvepla, kar je znanstvenike privedlo do zaključka, da pravzaprav »v živo« spremljajo proces požiranja planeta, po sestavi precej podobnega Zemlji.
Ta raziskava je prva, ki je dala oprijemljive dokaze, da so imele bele pritlikavke, nekoč zvezde, v svojem sistemu vsaj en kamnit planet, podoben našemu. Zato je tudi črna projekcija o koncu Zemlje povsem logična in kot kaže – neizbežna.

Pošlji prijatelju Natisni

Oceni:

  • Ocena članka: 3,7
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
3,7
glasov 55
Komentarjev: 119
 
el capitan 1 06.02.2015 12:02:52
Toliko komentarjev pa vse prazen nič! Prvič; Nafte ne bo zmanjkalo, ker se ustvarja hitreje kot jo kdorkoli lahko troši! 2. Segrevanje zemlje je zraslo na glavi tistih, ki želijo več denarja, davkov na izpuste etc!, 3, Toplogredni plini s strani človeštva so kaplja v morje v razmerju z vsakim vulkanom ki izbruhne in je bilo tako celotno zgodovino zemlje! Vse samo za varanje naroda, ki slepo verjame politiki in samooklicanim bogovom! Žalostno!Narod pa v jok in preplah! Zakaj se nafta ceni? Zato ker se naftni karteli bojijo, da bo elektrika zares ogrozila porabo nafte! Če bo nafta poceni, nihče več ne bo vlagal v razvoj elektro vozil etc. Ampak verjamem da so tokrat malce zamudili ta vlak! A ni vse več kot jasno????!!!!
MaVra55 01.10.2014 16:04:32
Pa ravno takrat, ko je Slovenija sprejeta med 10 najbogatejših držav. Naslednje leto bi po BDPju na prebivalca presegla Švico.
berglander 03.08.2012 13:42:12
ja, že zdavnaj je znano, da bo čez 4,5 miljrd let osončje šlo cu grunt.........................................................a imate kaj novega za ponuditi??????
mali B 29.09.2014 08:08:19
bomo uničili veliko prej
 
trabakula 29.07.2012 09:47:46
ne bo potrebno veseljske kataklizme, ker se bomo že sami prej fentali
trabakula 29.07.2012 09:48:16
pardon, vesoljske
Smrkolincek 14.07.2012 01:13:28
Dons je že vsak šalabajsek znanstvenik
mislec. 11.05.2012 15:15:05
Počakajmo na komentarje Igorja Gojčiča in draghci, nam bosta zagotovo lahko več o tem povedala...
berglander 11.05.2012 10:05:27
a spet, smo si kimaj po solarnih nevihtah opomogli.................................................................................................
Igor__Zmaj 11.05.2012 08:55:10
Kdaj bo to, da si vem splanirat dopust ?
SixtoRodriguez 11.05.2012 08:54:25
še vremena ne znajo napovedat za 2 dni bodo pa konec našega planeta in sonca... jaz imam pa v kozarcu zaprto mavrico
bermi 11.05.2012 09:52:53
Lejga, pa nekaj morajo delat tile znanstveniki
 
bingo 1 11.05.2012 08:15:34
Kaj pa znanstveniki pred tem raziskavam kot so pripisali da je glavno gorivo vodik sonca in da ga zadostuje z delovanjem za 10 milijard let in ni mu potrebno da nekaj pod narekovaj,da jede al pa požre----------------bingo x Ljubljana------
Več komentarjev